Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018

Πυρετός την αυγή - Η ιστορία ενός αλησμόνητου έρωτα, βασισμένη στην πραγματικότητα«Πόσες απάντησαν;» «Περίπου είκοσι». «Θα γράψεις σε όλες;» «Αυτή είναι η γυναίκα της ζωής µου» αποκρίθηκε ο Μίκλος, δείχνοντας την τσέπη όπου είχε φυλάξει το γράµµα». «Πώς το ξέρεις;» «Το ξέρω».

Ιούλιος 1945. Ο Μίκλος, Ούγγρος επιζών του Μπέλσεν, καταλήγει, αποστεωµένος και χωρίς δόντια, σε έναν προσφυγικό καταυλισµό στη Σουηδία. Ο γιατρός τού δίνει µερικούς µήνες ζωής. Όµως ο Μίκλος έχει άλλα σχέδια. Βρίσκει µια λίστα 117 νεαρών γυναικών από την Ουγγαρία που βρίσκονται και αυτές σε προσφυγικούς καταυλισµούς στη Σουηδία.

Με τον ωραίο γραφικό του χαρακτήρα, γράφει ένα γράµµα στην καθεµία. Γράφει εµµονικά, καθισµένος στη σκιά ενός δέντρου στον κήπο του νοσοκοµείου. Είναι σίγουρος ότι µία από αυτές θα γίνει γυναίκα του. Σε έναν καταυλισµό εκατοντάδες χιλιόµετρα µακριά, η Λίλι διαβάζει το γράµµα του και αποφασίζει να του απαντήσει. Ανταλλάσσοντας γράµµατα, το ζευγάρι ερωτεύεται.

Τον Δεκέµβριο του 1945, βρίσκουν τρόπο να συναντηθούν. Έχουν µόνο τρεις µέρες. Και ερωτεύονται ξανά από την αρχή. Τώρα µένει να βρουν έναν τρόπο να παντρευτούν…

To «Πυρετός την αυγή» είναι η ιστορία ενός αλησµόνητου έρωτα, βασισµένη στην πραγµατικότητα. Το μυθιστόρημα του Γκάρντος Πίτερ κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Πατάκη» σε μετάφραση Νίνας Μπούρη.

Κριτικές:
«Ένα µυθιστόρηµα σπάνιο, βασισµένο σε πραγµατική ιστορία. Το λάτρεψα». Laura Barnett, συγγραφέας του The Versions Of Us

«Τρυφερά σαρκαστικό, γεµάτο ζωή και σπάνια ευφορικό». Australian

«Δραµατικό, ανθρώπινο, συγκινητικό». Jennifer Clement, συγγραφέας του Prayers For The Stolen

«Ένα έξοχο µυθιστόρηµα, αψεγάδιαστο, µε χιούµορ που αψηφά τη φριχτή τραγωδία». Joan London, συγγραφέας των Gilgamesh, The Good Parents και The Golden Age

«Ο Γκάρντος φωτίζει αυτή την εκπληκτική δύναµη της ανθρώπινης βούλησης, που µας κάνει όχι µόνο να µείνουµε ζωντανοί, αλλά και να παλεύουµε για µια ζωή που αξίζει να τη ζούµε». Julie Orringer, συγγραφέας του The Invisible Bridge

«Το ερωτεύεσαι αυτό το βιβλίο». Herald Sun

«Τελειώνοντας το βιβλίο αυτό, θα αγαπάτε περισσότερο τη ζωή». Bookseller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.