Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

4 βιβλία από τις Εκδόσεις Utopia


«Ξένος μες στον γάμο» είναι ο τίτλος της πρώτης συλλογής διηγημάτων του σπουδαίου κινηματογραφιστή Εμίρ Κουστουρίτσα (Emir Kusturica Etranger dans le marriage – 2014). Ο Σέρβος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και μουσικός, που γεννήθηκε το 1954 στο Σαράγεβο, έγραψε έξι διηγήματα (Τι δυστυχία – Τελικά… όπως τη βρίσκει κανείς – Ο Ολυμπιονίκης – Ο αφαλός, πύλη της ψυχής – Το σφιχταγκάλιασμα του ερπετού & Ξένος μες στο γάμο), τα οποία κυκλοφόρησαν σ’ ένα καλαίσθητο βιβλίο από τις «Εκδόσεις Utopia», το 2016, με τη μετάφραση του Αλέξη Εμμανουήλ.

Το αγαπημένο παιδί των Καννών, ο βραβευμένος δημιουργός Εμίρ Κουστουρίτσα, επιστρέφει με έξι διηγήματα όπου, με όπλο τον μαγικό βαλκανικό ρεαλισμό, σφυροκοπά τον πόλεμο, τη δυστυχία και τη μιζέρια. Έξι διηγήματα χαρμολύπης. Ποίηση, χιούμορ, έρωτας και σαρκασμός απέναντι στη σκληρότητα και τον παραλογισμό. Έξι ιστορίες-χαστούκια από ένα Underground μεγάλο παιδί που χορεύει στο ρυθμό του Καιρού των τσιγγάνων. Ο χαρισματικός καλλιτέχνης με το Χρυσό Λιοντάρι και την παγκόσμια αναγνώριση, δεν σταματάει να μας εκπλήσσει!


«Ο Συνοδοιπόρος» του Βιέτ Θαν Νγκουιέν (The Sympathizer - Viet Thanh Nguen – 2015) κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις «Εκδόσεις Utopia» με τη μετάφραση και το επίμετρο του Γιώργου  - Ίκαρου Μπαμπασάκη και είναι το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε το 1971 στο Βιετνάμ, μεγάλωσε όμως και ζει στις ΗΠΑ, όπου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλορίνας. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα και δύο πονήματα σχετικά με τις πολιτισμικές συνέπειες του πολέμου του Βιετνάμ. Το πολυβραβευμένο, 652 σελίδων, μυθιστόρημά του έτυχε εξαιρετικής αποδοχής από κριτικούς και αναγνώστες σε όλο σχεδόν τον κόσμο.  

Ένα βαθύ, συγκλονιστικό ντεμπούτο είναι το βιβλίο "Ο Συνοδοιπόρος" του Viet Thanh Nguen, είναι η ιστορία ενός ανθρώπου σε σύγκρουση, κάποιος του οποίου οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι σε διαμάχη με τις ατομικές του πεποιθήσεις. Σε διάλογο αλλά και διαμετρικά αντίθετο με τις αφηγήσεις του πολέμου του Βιετνάμ που προηγήθηκαν αυτού, το μυθιστόρημα αυτό προσφέρει μια σημαντική και νέα προοπτική για τον πόλεμο: αυτή του διχασμένου φιλο-κομμουνιστή. 

"Ο Συνοδοιπόρος" έχει κερδίσει το βραβείο Pulitzer 2016 για τη λογοτεχνία, καθώς και πολλά άλλα βραβεία, είναι ένα σπουδαίο και ρηξικέλευθο έργο. Έχοντας το ρυθμό και το σασπένς ενός θρίλερ και μία γλώσσα εφάμιλλη του Graham Green και του Saul Bellow, είναι ένα «έπος» για τον έρωτα και την προδοσία. Ο αφηγητής -ένας διπλός πράκτορας- είναι ένας άνθρωπος διχασμένος, βολοδέρνει ανάμεσα σε δύο εαυτούς. Ο Γαλλοβιετναμέζος λοχαγός που φτάνει στην Αμερική μετά την πτώση του Βιετνάμ (Σαϊγκόν 1975), χτίζει μια νέα ζωή και παράλληλα αναφέρει μυστικά στους κομμουνιστές ανωτέρους του πίσω στην πατρίδα. 

"Ο Συνοδοιπόρος" είναι μια βαθιά και σκληρή ιστορία που διερευνά την ταυτότητα και -τελικά- την ύπαρξη, ένα σπουδαίο βιβλίο κατασκοπείας και μια σπαρακτική ιστορία έρωτα και φιλίας. 
Βραβεία:
Βραβείο Pulitzer Λογοτεχνίας 2016
Βραβείο Edgar 2016
Βραβείο Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction 2016
Βραβείο Dayton Literary Peace 2016
Βραβείο Center for Fiction First Novel 2015
Βραβείο Asian/Pacific American for Literature 2016
Βραβείο California Book for First Fiction 2016
Βραβείο Association for Asian American Studies for Best Book in Creative Writing (Prose) 2016
Βραβείο Καλύτερου Μεταφρασμένου Μυθιστορήματος 2017 στη Γαλλία
Φιναλίστ για το Βραβείο PEN/Faulkner
Φιναλίστ για το Βραβείο PEN/Robert W. Bingham for Debut Fiction
Φιναλίστ για το Βραβείο Medici Book Club Prize
Φιναλίστ για το Βραβείο Los Angeles Times Book Prize (Mystery/Thriller) Φιναλίστ για το Βραβείο ABA Indies Choice/E.B. White Read-Aloud (Book of the Year, Adult Fiction)
Φιναλίστ για το Βραβείο International Dublin Literary Award
Κριτικές:
Καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς σε περισσότερες από είκοσι λίστες συμπεριλαμβανομένων των New York Times Book Review, Wall Street Journal και Washington Post.
 «Ένα σκοτεινό και συναρπαστικό μυθιστορηματικό ντεμπούτο… Οι σελίδες του στάζουν μαύρο χιούμορ.» -Sam Sacks, Wall Street Journal
«Ένα σπουδαίο ντεμπούτο…ταυτόχρονα θρίλερ και κοινωνική σάτιρα.» -Philip Caputo, New York Times Book Review
 «Ένα εκπληκτικό πρώτο μυθιστόρημα… ζωντανεύει τη συζήτηση για την ιστορία και την ανθρώπινη φύση και ο αφηγητής του έχει έναν καυστικό συχνά ενσυνείδητο λόγο.» -Publishers Weekly
«Καταπληκτικό!! Δεν έχω διαβάσει τίποτα μετά το 1984 του Όργουελ που να δείχνει τόσο απτά πώς οι τύραννοι διαλύουν το μυαλό των υπηκόων» -Ron Charles, The Washington Post
«Η σάτιρά του είναι εκπληκτική!!» -New Yorker
«Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που διάβασα ένα μυθιστόρημα, ο πρωταγωνιστής του οποίου μου άρεσε τόσο πολύ. Ευφυής, αστείος και αυτοκριτικός, με οξυδερκή αίσθηση του πότε πρέπει να αφήσει την ιστορία να μιλάει από μόνη της… ο Nguyen αποδεικνύεται ταλαντούχος και τολμηρός συγγραφέας.» -Barnes & Noble Review
«Τολμηρή, ευφυής και σφαιρική ανασύσταση του Πολέμου του Βιετνάμ και των συνδεδεμένων με αυτόν ιδιωτικών και δημόσιων κληρονομιών του.» -Randy Boyagoda, The Guardian


«Το πράσινο ντεσεβό» του Μανύ Κως (Manu Causse La 2 CV verte) εκδόθηκε το 2016 στη Γαλλία και ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, από τις «Εκδόσεις Utopia», σε μετάφραση Μήνας Πατεράκη – Γαρέφη.

Ο Ισαάκ είναι ένα «άδειο» αγοράκι. Έχει σώμα, μάτια, αλλά τίποτα εσωτερικά. Δεν μιλάει, μόνο που πότε πότε ουρλιάζει. Ο Ισαάκ είναι αυτιστικός, και η ύπαρξη-ανυπαρξία του συνέτριψε σιγά σιγά τη σχέση των γονιών του. Εκείνοι χώρισαν και ο Ισαάκ κατέληξε σε κλινική. Ο Ερίκ Ντυμπόν, ο πατέρας, προσπαθεί να βρίσκεται σε τακτά διαστήματα μόνος με τον μικρό, μόνος και εκτός ιδρυματικού πλαισίου. Αλλά η προσπάθειά του προσκρούει εντέλει στην αντίδραση της πρώην γυναίκας του και τις «επιστημονικές» ενστάσεις του διευθυντή της κλινικής. Έτσι το ίδρυμα θα γίνει ο αποκλειστικός χώρος των συναντήσεων πατέρα και γιού, για τις οποίες, εξάλλου, ο Ισαάκ δεν φαίνεται να εκδηλώνει το παραμικρό ενδιαφέρον.  

Ώσπου μια μέρα ο Ερίκ Ντυμπόν έρχεται στο επισκεπτήριο οδηγώντας ένα παλιό πράσινο Ντεσεβό που έχει απροσδόκητα κληρονομήσει. Όταν το βλέπει ο Ισαάκ, κάτι στη στάση του αλλάζει, και η αδιόρατη ρωγμή στο αδιαπέραστο, έως τότε, τείχος του αυτισμού έρχεται να σαρώσει τα πάντα: ο πατέρας αποφασίζει να απαγάγει τον γιό του και να ξεκινήσουν μαζί μια περιπετειώδη περιπλάνηση στο βολάν του πράσινου Ντεσεβό. 

Αλλά ποιος είναι πράγματι ο Ερίκ Ντυμπόν, ποιο παρελθόν τον στοιχειώνει, τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει με τον γιό του και, τέλος, ποια είναι τα φαντάσματα που συνωστίζονται στο πίσω κάθισμα του αινιγματικού αυτοκινήτου; Περιστοιχισμένοι από μυστηριώδεις ίσκιους, με διώκτες και αρωγούς που είναι ο καθένας τους κι ένας περίεργος κόσμος, οι δύο φυγάδες ρίχνονται σ’ ένα «απονενοημένο» ταξίδι ή μάλλον, και εκτός απροόπτου, σ’ ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Αναμειγνύοντας αριστοτεχνικά διάφορα λογοτεχνικά είδη, το Πράσινο Ντεσεβό είναι μια συναρπαστική, γεμάτη τρυφερότητα ματιά στους όρους και τα όρια της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Γεννημένος το 1972 στα περίχωρα του Παρισιού, ο Μανύ Κως μεγάλωσε σε ένα χωριό της Αβεϊρόν, «στο χείλος ενός γκρεμού, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία», όπως λέει ο ίδιος. ΄Εφηβος, ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας ή ροκ σταρ. Κατέληξε καθηγητής γαλλικών και εργάστηκε δεκαπέντε χρόνια στην εκπαίδευση. Το 2005 αποφάσισε «να ξεσκονίσει τα παλιά όνειρά του»: παραιτήθηκε και εγκαταστάθηκε στην Τουλούζ, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ συγγραφής, μεταφράσεων και μουσικής. Η λογοτεχνία για εφήβους καλύπτει μεγάλο μέρος της συγγραφικής του παραγωγής. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα, μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων τέσσερα δίγλωσσα (γαλλικά-αγγλικά), θεατρικά κείμενα, καθώς και δύο εικονογραφημένα άλμπουμ. Στα γνωστότερα έργα του συμπεριλαμβάνονται τα: Romeo@Juliette [δίγλωσση γαλλο-αγγλική έκδοση, Talents Hauts, Παρίσι 2006],Visitez le Purgatoire (emplacements à louer) [Επισκεφθείτε το Καθαρτήριο (χώροι προς ενοικίαση), Dun noir si bleu, 2009 (διηγήματα)], Solo rock (Talents Hauts, Παρίσι 2010), My love. Mon vampire [Αγάπη μου. Βρυκόλακά μου, Talents Hauts, Παρίσι 2013], Le pire concert de l'histoire du rock [Η χειρότερη συναυλία στην ιστορία του ροκ, Thierry Magnier, Παρίσι 2014], Le bonheur est un déchet toxique [Η ευτυχία είναι τοξικό απόβλητο, Thierry Magnier, Παρίσι 2017].

Κριτικές:
«Ένα όμορφο μυθιστόρημα για την πατρότητα, αλλά και μία υπέροχη ιστορία ανθρώπινων συναισθημάτων…» Bsc News
«Ο Manu Causse επέλεξε να εισέλθει σε μία ευαίσθητη περιοχή με μία συναρπαστική ιστορία που έχει το ρυθμό μίας road-movieLivres Hebdo
«Ένα συγκινητικό βιβλίο. Ο Causse εισάγει με ζωντάνια και σπιρτάδα τον αναγνώστη σε έναν περίπλοκο κόσμο που περιστρέφεται γύρω από ένα ξεχωριστό άτομο.» Lecturama
«Ένα σύνολο χαρακτήρων που δεν λυγίζουν μπροστά σε κανένα στερεότυπο.» Madmoizelle.com
«Μία ευαίσθητη και συγκινητική ιστορία ενός πατέρα έτοιμου να κάνει τα πάντα για να βελτιώσει τη σχέση του με το γιο του» La Dépêche
«Με έκανε να ονειρευτώ μία εικόνα ζωγραφισμένη με τα χρώματα της ελπίδας.» Télé 7 Jours


«Ahlam» (στα αραβικά σημαίνει όνειρα) είναι το πρώτο μυθιστόρημα του ειδικευμένου στην αντιτρομοκρατία δικαστή, Μαρκ Τρέβιντιτς και κυκλοφόρησε το 2016 στη Γαλλία, όπου σημειώνει μεγάλη επιτυχία, ενώ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από επτά γλώσσες. Την ελληνική απόδοση ανέλαβε ο Αλέξης Εμμανουήλ (Εκδόσεις Utopia – 2017).

Ένας διάσημος Γάλλος ζωγράφος, ο Πολ Αρέτζο, φτάνει, το 2000, στην Κερκενά, ένα ειδυλλιακό νησί της Τυνησίας. Εγκαθίσταται σε μια βίλα πλάι στη θάλασσα και πιάνει φιλίες με την οικογένεια ενός ντόπιου ψαρά, την όμορφη γυναίκα του οποίου ερωτεύεται ανομολόγητα. Όμως δεν αργεί να χτυπήσει η μοίρα και η Νόρα, η γυναίκα του Φαρχάτ του ψαρά, πεθαίνει από λευχαιμία. Η τελευταία της επιθυμία: ο Πολ να σταθεί στα δυο ανήλικα παιδιά της, την Αχλάμ και τον Ισάμ. Έτσι, αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί, σε μια βίλα πλάι στη θάλασσα.

Τα παιδιά είναι εξαιρετικά προικισμένα στη μουσική και στη ζωγραφική και ο Πολ, που τα διδάσκει, αποφασίζει να πειραματιστεί μαζί τους στην εμμονική προσπάθειά του να επιτύχει την ενότητα όλων των τεχνών σε μια μοναδική, ιδανική έκφραση.
Όμως δέκα χρόνια μετά, ο ειρηνικός παράδεισος του Πολ κλονίζεται επικίνδυνα. Η αραβική άνοιξη, η τζιχάντ, η τρομοκρατία εισβάλλουν στον περιχαρακωμένο κόσμο του καλλιτέχνη. Στο μεταξύ τα παιδιά έχουν μεγαλώσει, η Αχλάμ έχει γίνει μια πολύ όμορφη νεαρή γυναίκα με προοδευτικές απόψεις ενώ αντίθετα ο αδελφός της, ο Ισάμ, ρέπει στον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο αντίπαλων κόσμων, μεταξύ της ομορφιάς της τέχνης και του άτεγκτου φονταμενταλισμού δεν θα αργήσει. Και κανείς και τίποτα δεν θα μείνει όπως ήταν μετά απ’ αυτό.

Ένα μυθιστόρημα για τη μαθητεία στην τέχνη και τον έρωτα, για την απειλή του θρησκευτικού φανατισμού, για έναν καινούριο κόσμο που πασχίζει να γεννηθεί μέσα από τις αντιφάσεις και τις οδύνες της σύγχρονης Ιστορίας.

Prix Maison de la Presse 2016
Shortlist για το Prix des Lecteurs 2017

Για περισσότερα βιβλία των «Εκδόσεων Ουτοπία» εδώ & εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.