Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Οι Εκδόσεις Πορφύρα στις Νότες Λογοτεχνίας


Οι Εκδόσεις «Πορφύρα» γεννήθηκαν από την αγάπη και την ανάγκη για δημιουργία. Είναι μια εκδοτική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2013. Δημιουργός των Εκδόσεων Πορφύρα είναι η Μαρία Δ. Κοκκίνου, γνωστή και για τη θητεία της στις Εκδόσεις Ακρίτας, δημιουργός των οποίων ήταν ο πατέρας της, Δημήτρης Κ. Κόκκινος. Στα πέντε χρόνια ζωής της η ΠΟΡΦΥΡΑ έχει εκδώσει 50 βιβλία ενηλίκων και παιδικά και συνεχίζει, παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας. Η εκδοτική μας παραγωγή είναι καταρχάς προσανατολισμένη στην ορθόδοξη χριστιανική ερμηνεία της ζωής και προσπαθεί να αφήσει το στίγμα της με μια θετική, δημιουργική και υπεύθυνη ανάγνωση όσων βιώνουμε. 

Παιδικά βιβλία, βιβλία γνώσεων, βιβλία ιστορίας, τέχνης και ψυχολογίας εμπλουτίζουν σήμερα την παλέτα των βιβλίων μας. Παράλληλα, παρουσιάσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τα βιβλία μας οργανώνονται συνεχώς και φέρνουν το ευρύτερο κοινό σε επαφή με την παραγωγή μας. Το όνομά τους οι Εκδόσεις «Πορφύρα» το οφείλουν στην αγάπη για ό,τι πολύτιμο και ξεχωριστό και στην έμπνευση της φίλης αρχαιολόγου Έφης Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη. Ενώ το λογότυπό τους είναι σχεδιασμένο από την Αρχιτέκτονα – Γραφίστρια Άρτεμις Σιέρα. Για να δείτε τα βιβλία των Εκδόσεων ΠΟΡΦΥΡΑ συνεχίστε την περιήγηση σας στο www.porphyrabooks.gr

Οι Νότες Λογοτεχνίας επιλέγουν δύο βιβλία των Εκδόσεων Πορφύρα και σας τα παρουσιάζουν.

Το πρώτο είναι «Η Καρφίτσα» (ή απλά μαθήματα επιβίωσης) της ηθοποιού και στιχουργού, Ελένης Ζιώγα. Πρόκειται για το δεύτερο θεατρικό έργο της συγγραφέως  -μετά το «Μυστικό της Κυρίας Έλεν»- το οποίο παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2017 στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού από τις Υβόνη Μαλτέζου, Λουκία Πιστιόλα, Ελένη Ζιώγα και τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου των κρατουμένων και στη συνέχεια (2017-18) παρουσιάστηκε στο χώρο «Bios» στην Αθήνα. Στο βιβλίο που κυκλοφορεί θα βρείτε βιογραφικά συντελεστών, φωτογραφίες από την παράσταση, κ.λπ., ενώ την εισαγωγή υπογράφει ο θεολόγος Θανάσης Ν. Παπαθανασίου.

Το δεύτερο είναι ένα όμορφο παιδικό βιβλίο. «Το μυστικό της τροφοπυραμίδας» της Πηνελόπης Μωραϊτου, με τη εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη.


Ένα κείμενο για την αγάπη, για τον εγκλωβισμένο μας εαυτό που επιζητά την ελευθερία, που τη νοσταλγεί κι ας μην το ξέρει. Πρωταγωνιστές, η Κυρία, η Ηθοποιός, ο Δολοφόνος και η Ζητιάνα. Όλοι τους βρίσκονται σε κατάσταση νόστου. Ζουν αναμένοντας να επιστρέψουν σε κάτι που έχει ξεχαστεί εξαιτίας της συλλογικής αμνησίας της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η Κυρία και η Ηθοποιός, δεν μπορούν να προσδιορίσουν τι είναι αυτό το «κάτι». Αντίθετα, η Ζητιάνα και ο Δολοφόνος ξέρουν πολύ καλά, ακόμη κι αν ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και βαδίζουν σε δρόμους αντίθετους. 

Και οι δύο έχουν ανάμνηση της ελευθερίας και τη λαχτάρα να βρουν μια διέξοδο που θα τους λυτρώσει. Μάλιστα, η Ζητιάνα δείχνει να έχει διακρίνει την μοναδική Αλήθεια που θα την οδηγήσει εκεί, η οποία δεν είναι άλλη από την Αγάπη. Μια καρφίτσα που θα κλαπεί από την Ηθοποιό μέσα από την μπιζουτιέρα της Κυρίας και θα φτάσει στα χέρια της Ζητιάνας θα γίνει το μέσο δια του οποίου η τελευταία θα μεταγγίσει τη σοφία της στον Δολοφόνο. Από αυτό το θαύμα που συντελείται ανάμεσα στη Ζητιάνα και τον Δολοφόνο συμπαρασύρονται, τόσο η Κυρία, όσο και η Ηθοποιός σε μια, ασυναίσθητη μεν, μα τώρα ίσως κι ελπιδοφόρα αναμονή... 


Ο Οδυσσέας και η Αντιγόνη θα ζήσουν μία απίστευτη περιπέτεια στα άδυτα της τροφοπυραμίδας. Μαζί τους ο φαραώ Τροφοχαμών και μία σειρά περίεργων πρωταγωνιστών, άλλων χοντρών, άλλων λεπτών, που όλοι μαζί θα παλέψουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της πυραμίδας, με στόχο τη διατροφική ισορροπία και το μεγάλο της έπαθλο, την υγεία. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τους ήρωές μας σε ένα ταξίδι γεμάτο απρόσμενες γεύσεις, εκπλήξεις, παιχνίδια και προπαντός εμπειρίες που κάνουν τη ζωή μας όχι μόνο πιο πλούσια, υγιεινή, αλλά και γευστική! Γεια σας, είμαι ο Οδυσσέας! Πώς; Όχι, όχι εκείνος ο πολυταξιδεμένος. 

Ο άλλος, ο μικρούλης ο αδελφός της γκρινιάρας της Αντιγόνης που όλο μου λέει ότι μπλέκω σε μπελάδες. Εεεε λοιπόν ναι! Έμπλεξα σε μεγάλους μπελάδες, και μαζί με την Αντιγόνη και τον Πάρι θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τι κρύβει η θλιβερή ιστορία του μεγάλου φαραώ Τροφοχαμών και της όμορφης Φρουτοπάτρας και έτσι να ξεκλειδώσουμε το μεγάλο μυστικό της τροφοπυραμίδας! Θα συναντήσουμε μυστηριώδεις υδατάνθρακες, θα μονοιάσουμε τους Λαχανάκηδες και τους Φρουτάκηδες, και θα παρακολουθήσουμε μια παράσταση του διάσημου τενόρου κόκορα σενιόρ Αντρέα Λυριτσέλι, που δεν ήθελε να τραγουδήσει γιατί τον είχε παρατήσει η γυναίκα του η Λόλα Κοκότα για χάρη ενός Ροκά Δρυοκολάπτη. Όμως μέσα από όλες αυτές τις περιπέτειες θα έχουμε γίνει σαΐνια και στην υγιεινή διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.