Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Για τα όμορφα παραμύθια της Ίμβρου


Το Μάιο του 2018 κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις Σαΐτης» μια πραγματικά φιλόδοξη και καλαίσθητη δουλειά. Είναι «Τα παραμύθια της Ίμβρου» με την λογοτεχνική απόδοση-επιμέλεια της Εύης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου και την εικονογράφηση του Νικόλαου Ανδρικόπουλου.
Το βιβλίο εκκινεί με τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος γεννήθηκε το 1940 στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου.
Το εικαστικό κομμάτι της εργασίας, συμπληρώνουν φωτογραφίες, χάρτες και η σύντομη ιστορία του όμορφου αυτού τόπου. Τα παραμύθια («Γιατί η Ίμβρος έχει πολλά μικρά βουνά», «Η Αετοπούλα που έγινε βασιλοπούλα», κ.λπ.) θα αγαπήσουν οι μικροί μας φίλοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι που θα τους τα διαβάζουν.
Τέλος, το βιβλίο συνοδεύει ένα cd και qr code με το τραγούδι «Ίμβρος», σε στίχους Ε. Τσιτιρίδου, μουσική Δημήτρη Κάσσαρη και με τον ακμαίο Γιώργο Νταλάρα, να ερμηνεύει και να ενορχηστρώνει.

Πρόκειται για ένα πόνημα που αξίζει της προσοχής των αναγνωστών – ακροατών. Ευελπιστούμε σε ανάλογη συνέχεια!


Δελτίο τύπου - Οπισθόφυλλο
Το νησί της Ίμβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, κοντά στα Δαρδανέλλια και τον Ελλήσποντο ενώ αναφέρεται και στην Ιλιάδα του Ομήρου: «Υπάρχει μέγα σπήλαιον, στα βάθη εκεί του κόλπου, στην Τένεδον ανάμεσα και στην τραχείαν Ίμβρον. Κει μέσ’ αφού τους ξέζεψεν, ο Ποσειδών τους ίππους έστησε και τους έβαλε να φάγουν αμβροσίαν». (Ιλιάδα, Ραψωδία Ν, στ. 32-34, απόδοση Ιακώβου Πολυλά).
Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσετε 15 υπέροχα λαϊκά παραμύθια, μύθους, θρύλους και παραδόσεις της Ίμβρου, που προέρχονται από πρωτότυπο αρχειακό υλικό και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.
Περιλαμβάνει πρόλογο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς η Ίμβρος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Περιέχει επίσης, παράρτημα με ιστορική αναδρομή πλαισιωμένη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, γλωσσάρι και βιβλιογραφία – πηγές.
Ένα βιβλίο–κόσμημα που έχει εικονογραφήσει υπέροχα ο πολυβραβευμένος Νικόλας Ανδρικόπουλος. Μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων της. Ένας φόρος τιμής στην προσπάθεια κάθε ανθρώπου να διατηρήσει τα δικαιώματα, τη μνήμη και την ταυτότητά του, όπου γης.

Συνοδεύεται από μουσικό δίσκο (CD) με το τραγούδι «Ίμβρος» σε μουσική Δημήτρη Κάσσαρη, στίχους Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου και ενορχήστρωση-ερμηνεία από τον Γιώργο Νταλάρα. Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου θα διατίθεται στο Σύλλογο Ιμβρίων (www.imvrosisland.org), για την ενίσχυση των σκοπών του. 


Στο τραγούδι παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Μάτσικας (μαντολίνο), Νίκος Μέρμηγκας (πολίτικο λαούτο), Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο), Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρα), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά). Ηχοληψία-μίξη-mastering: Ηλίας Λάκκας, Studio Odeon. Καλή ανάγνωση και καλή ακρόαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.