Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Η ποιητική συλλογή του Άγγελου Αντωνόπουλου



Το Μάρτιο του 2011 κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις Αιώρα» η πρώτη ποιητική συλλογή του ηθοποιού, Άγγελου Αντωνόπουλου. Η «Αφύλακτη Διάβαση». Πριν και μετά από αυτή την ποιητική απόπειρα, έχουμε δύο μυθιστορήματα: «Οι επιβάτες του φεγγαριού (2006) και «Μη μιλάς πατέρα, έχεις πεθάνει» (2015, https://theovaf.blogspot.com/2018/05/blog-post_89.html).

Άργησε να μας δείξει την αληθινή ποιητική του φλέβα ο αγαπημένος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου, κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Εξήντα ποιήματα σε 70 περίπου σελίδες, χωρισμένα σε τρεις ενότητες (Της αγωνίας, Του έρωτα, Του πολέμου), που είναι σαν να περίμεναν χρόνια για να βγουν στην επιφάνεια. 

Με την ευαισθησία που τον διακρίνει, αντλεί τα θέματά του από ιστορικές περιόδους, αλλά και από τις προσωπικές του μνήμες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εντάσσει στο ποιητικό του σύμπαν πρόσωπα ιστορικά και γνωστούς ποιητές. Από τον Σωκράτη στον Μεγαλέξανδρο και από τον Λένιν στον Τσε. Από τον Καζαντζάκη στον Μπρεχτ και από τον Γκαγκάριν στον Ματθαίο Μουντέ!

Επιτρέψτε μου ένα δείγμα γραφής: «Αναμνήσεις» (σ.19).

Έχουν φυτρώσει αναμνήσεις στον κήπο της
και τις ποτίζει με στίχους του Ρώμου Φιλύρα
ανθίσανε μαθητικές ποδιές και τετράδια
που μοσκοβολάνε μυστικά

Μερικές φορές γίνεται πανδαιμόνιο
τρένα, καράβια, άλογα και διαδηλώσεις.
Και ξαφνικά… πάντα ξαφνικά
όλα σωπαίνουν,
και  ακούγεται το επίθυρο χεράκι.

Ο Καρυωτάκης απόψε θα μας απαγγείλει
τους Ιδανικούς Αυτόχειρες.


Ο Άγγελος Αντωνόπουλος έρχεται –με φωνή πλούσια σε γνώση κι εμπειρία και έχοντας αφομοιώσει με ευαισθησία την Ιστορία, την Ποίηση, το Θέατρο, την Φιλοσοφία και την προέκτασή τους στην καθημερινότητα– να φανερώσει ως ποιητής και ως πολίτης τις βιωματικές αλήθειες της δημιουργίας, της απώλειας και του έρωτα. Με ύφος επικολυρικό, μεστό και βαθιά ανθρώπινο, αναζητά το νήμα που συνδέει τη μνήμη και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

"Ο Άγγελος Αντωνόπουλος είναι υπόλογος στις βιωματικές αλήθειες του έρωτα και της απώλειας. Αναζητά, πάντα μ' ευαισθησία, το χαμένο νήμα στ' ανθρώπινα. Βιώνει την Ιστορία, την προέκτασή της στο σήμερα, εκφράζοντας ως ποιητής και ως πολίτης την αγωνία του για το αύριο του κόσμου. Η ποίησή του είναι μια φωτεινή σκηνή, όπου ένας πολυπληθής θίασος φανερώνει την ανθρώπινη περιπέτεια, χτίζοντας ακατάπαυστα γέφυρες ανάμεσα στον Άλλο και στον Εαυτό" Σέργιος Μαυροκέφαλος, 20-3-2011.

Για περισσότερα βιβλία των «Εκδόσεων Αιώρα» εδώ, εδώ & εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.