Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Όταν η ποίηση συναντά τη μουσική και τη ζωγραφική!


«Μ’ έναν τρόπο μυστικό», οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εξέδωσαν το Δεκέμβριο του 2011 μιαν εξαιρετική καλλιτεχνική εργασία. Ένα άλμπουμ σε θήκη αναλόγιο που περιέχει 17 έργα του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου (τυπωμένα σε ειδικό χαρτί), τον ψηφιακό δίσκο με τα τραγούδια της Τατιάνας Ζωγράφου και ένα βιβλίο με τα ποιήματα που μελοποιήθηκαν, όπως και συνοδευτικά κείμενα και φωτογραφικό υλικό από τις πρόβες και τις ηχογραφήσεις. Πόσο όμορφη, κομψή και πρωτότυπη δουλειά! 

Η κα Ζωγράφου μελοποίησε με ευαισθησία τους ερωτικούς (κυρίως) στίχους του Γιώργου Χρονά (3), της Ιουλίτας Ηλιοπούλου (2), του Κώστα Καρτελιά (2), της Μαργαρίτας Μπακοπούλου (2), του Δημήτρη Κοσμόπουλου (2), του Σπύρου Βλέτσα (1), του Σταμάτη Δαγδελένη (1), του Χρήστου Κεχαγιόγλου (1) και σε 3 τραγούδια τους στίχους υπογράφει η συνθέτρια, η οποία και ερμηνεύει πέντε συνολικά τραγούδια. Τα υπόλοιπα ερμηνεύουν, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Τάσος Αποστόλου, η Δάφνη Πανουργιά, η Ειρήνη Δερέμπεη και ο Κώστας Βόμβολος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος παραγωγής και ανέλαβε την ενορχήστρωση, η οποία κινείται στο χώρο του χαμηλόφωνου έντεχνου – λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. 


Η αλήθεια είναι πως τέτοιες παραγωγές δεν κυκλοφορούν εύκολα στις μέρες μας. Σπανίζουν οι άνθρωποι -ειδικά τα τελευταία χρόνια που η δισκογραφία πνέει τα λοίσθια- και οι εκδοτικές εταιρείες που παίρνουν το ρίσκο μιας τέτοιας κυκλοφορίας. 

Αναζητήστε αυτή την έκδοση και για το ιδιαίτερα γοητευτικό εικαστικό της μέρος, αλλά και για την ακρόαση κάποιων τραγουδιών που μπορεί να μην έγιναν ιδιαιτέρως δημοφιλή, αλλά αξίζουν την προσοχή μας, όπως το «Σαν παλιό λαϊκό» με τη φωνή του Μπακιρτζή και το μπουζούκι του Χρήστου Νικολόπουλου να "ζωγραφίζει" και το «Δυο γκαρσόνια» με τον Ιωαννίδη και το Χρονά να το αφιερώνει στο φίλο και συνεργάτη του, ζωγράφο Δημήτρη Λαλέτα (1964-2011) από την Αλεξανδρούπολη.


Η Τατιάνα Ζωγράφου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία με αντικείμενο τη Μουσική στην Εκπαίδευση (Master of Arts in Music Education, University of Reading, U.K.). Πραγματοποίησε σπουδές μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Ιωαννίνων και αργότερα στο Ωδείο «Εν Οργάνοις» στην Αθήνα. Παράλληλα σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Κόνταλυ. Το 2007 πήρε Πτυχίο Μονωδίας με καθηγητή τον Κώστα Πασχάλη και τον Ιούνιο του 2012 πήρε Δίπλωμα Μονωδίας με τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου.

Από το 1998 εργάζεται ως μουσικός στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο και συνθέτει τραγούδια για μικρούς και μεγάλους. Το 2004 κυκλοφόρησε και η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Πετώντας πας στην πόλη…» (MBI), τραγούδια για μικρούς και μεγάλους. Ακολούθησαν το «Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω» (Μελωδικό Καράβι, 2007) και τρία μουσικά παραμύθια με τραγούδια της, το «Ένας γάτος μια φορά», του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου (Εκδόσεις Έν πλω, 2009), «Το Σπίτι» της Φίλιας Δενδρινού (Εκδόσεις Έν πλώ, 2010) και «ο Τζικιτζικ, ο Κρίκικρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους» του Κώστα Μάγου (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2012).
Τον Μάιο του 2011 ηχογράφησε τα καινούργια της τραγούδια μελοποιώντας στίχους σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Το cd με τίτλο «Μ’έναν τρόπο μυστικό», κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2011, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, σε μια μουσική – εικαστική έκδοση με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου. Τον Φεβρουάριο του 2014 επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εν πλω ο πρώτος της δίσκος, το "Πετώντας πας στην πόλη" (ΜΒΙ 2004) σε βιβλίο - cd, σε μια υπέροχη έκδοση μαζί με τις υπέροχες ζωγραφιές του Χρήστου Κεχαγιόγλου, σταθερού συνοδοιπόρου της όλα αυτά τα δέκα χρόνια της στη δισκογραφία. Τον Δεκέμβριο 2015 κυκλοφόρησε το νέο της CD, «Μια νότα μου χτυπά το τζάμι», με 16 τραγούδια να τα τραγουδάνε οι μικροί και να τα χαίρονται οι μεγάλοι, όπου πλαισιώνεται από μια ομάδα καταξιωμένων τραγουδιστών.

Εστιάζοντας στον παιδαγωγικό ρόλο του τραγουδιού, τα τελευταία xρόνια εκπόνησε δύο καινοτόμα πολιτιστικά προγράμματα: «Η μουσική μας ενώνει» και «Ανακαλύπτω τη φωνή μου, ενώνω τη φωνή μου, φτιάχνω έναν καινούριο κόσμο με αυτήν». Και τα δύο προγράμματα μεταξύ άλλων έδωσαν στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, να εργαστούν ομαδικά και να καλλιεργήσουν τον σεβασμό τους στη διαφορετικότητα. Το 2016 εκπόνησε το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ψάχνω το παλιό για να βρω το καινούργιο» στο οποίο τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με παλιά ηχητικά μέσα, παλιότερες μουσικές για να οδηγηθούν στα νέα ψηφιακά μέσα και τη σύγχρονη μουσική. Και σε αυτό το πρόγραμμα καλλιέργησαν την ομαδικότητα τους και μέσα από τη νέα προσέγγιση στο «παλιό».
Στο κομμάτι της Μουσικής Παιδαγωγικής έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στην Αγγλία. Ενδεικτικά: COMA, Contemporary Music Summer School (July 2000) – Dartington International Summer School of Music, (Vocal workshops με την Evelyn Tubb, Balinese Gamelan Workshop and Choir, July 1999), Dalcrose Eurhytmics Summer School, New voices and beyond, Voices core option (Canterbury Christ Church College Kent, July 1998). Επίσης στην Ελλάδα: Η Μουσικοκινητική Αγωγή C. Orff και η Ελληνική Λαϊκή Παράδοση, ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΙΤΗ, Οκτώβριος 1999, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, σε συνεργασία με την Action Aid, Επιμορφωτικό Σεμινάριο στα πλαίσια της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μάρτιος 2015 κ.ά.

Ως εισηγήτρια συμμετείχε: στο Α’ Πανελλήνιο Συνέδριο για το παιδικό τραγούδι, με θέμα: Τα πολλά και διαφορετικά τραγούδια που μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά και να αγαπήσουν μέσα από την εκπαιδευτική πράξη (Μάιος 2007) καθώς και στην 4ωρη ημερίδα που διοργάνωσε Επιστημονική Ένωση Αποφοίτων Διδασκαλείου Νηπιαγωγών Αθήνας, με θέμα: Από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή… τραγούδι, με εστίαση στη δυνατότητα που μας δίνει το τραγούδι να εξοικειωθούμε με την ομαδικότητα, τα ακούσματα από άλλους λαούς και να ευαισθητοποιηθούμε κι εμείς αλλά και οι μικροί μαθητές μας σε θέματα διαφορετικότητας, πολυπολιτισμικότητας και δημοκρατίας (Φεβρουάριος 2016).

Ως συνθέτρια έχει στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα επτά δισκογραφικές εργασίες με σημαντικούς ερμηνευτές και ως ερμηνεύτρια έχει συνεργαστεί με τους διαπρεπείς Έλληνες μουσικούς Ντόρα Μπακοπούλου και Θόδωρο Κοτεπάνο και σε αφιερώματα στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα της ήταν η πρόσφατη συμμετοχή της στη «Μεγάλη ημέρα της ποίησης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μάρτιο του 2014, παρουσιάζοντας αλλά και ερμηνεύοντας τα τραγούδια της για παιδιά μαζί με τον βαρύτονο Κωστή Ρασιδάκι, τον τενόρο Κώστα Ζαμπούνη, τον μουσικό όμιλο Αρσακείων Τοσιτσείων σχολείων και το εξαμελές μουσικό σχήμα των «Κόκκινων Γάτων» που εδώ και 15 χρόνια στηρίζει τη μουσική της.

Περισσότερα για την Τατιάνα Ζωγράφου εδώ!




Ο Χρήστος Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πέρασε τα παιδικά του χρόνια τη δεκαετία του ’60 και ’70 μέσα σε αλάνες, βιβλία και γήπεδα ποδοσφαίρου. Σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε σπουδές σκηνοθεσίας κινηματογράφου στην Αθήνα και μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία της Τέχνης στο Παρίσι. Από τα 17 του χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική και τον κινηματογράφο. Το 1981 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν 17 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στο Βέλγιο, με τελευταίες στην Theorema Art Gallery, στις Βρυξέλλες, και στο Μουσείο του Ιδρύματος Κατακουζηνού, στην Αθήνα. Εκτός από τις ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ομαδικές, σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Έργα του υπάρχουν σε πινακοθήκες, μουσεία και μεγάλες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2000 συνεργάζεται μόνιμα με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη, στην Αθήνα, και την Theorema Art Gallery, στις Βρυξέλλες. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε βιβλία-λευκώματα μουσείων και εκδοτικών οίκων (Πατάκης, Εν Πλω, Καλειδοσκόπιο).

Περισσότερα βιβλία των «Εκδόσεων Καλειδοσκόπιο» εδώ, εδώ & εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.