Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Τα βιβλία του Γρηγόρη Παπαδογιάννη στις Παράξενες Μέρες


Ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης γεννήθηκε το 1961 στα Χανιά. Σπούδασε νομικά, δημοσιογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση ως αθλητικός συντάκτης αρχικά και στη συνέχεια ως αρθρογράφος και επιμελητής κειμένων. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων και συνεργάστηκε με αρκετούς εκδοτικούς οίκους. Έχει τιμηθεί με τρία κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους, ενώ εργάστηκε και ως βοηθός στον κινηματογράφο και το θέατρο. Από το 2010 διαχειρίζεται την ιστοσελίδα www.eyelands.gr και είναι υπεύθυνος για τις «Εκδόσεις Παράξενες Μέρες» της Κρήτης.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρία βιβλία του Γρηγόρη Παπαδογιάννη, που κυκλοφορούν από την κοινωνική συνεταιριστική εκδοτική ομάδα που εδρεύει στο Ρέθυμνο.
Τα «Εφήμερα» είναι το πρώτο κόμικ που κυκλοφορεί από τις «Παράξενες Μέρες» (Νοέμβριος 2016), τριάντα χρόνια μετά το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, «Στον Ύψιστο, ενταύθα», από τη σειρά «Σύγχρονα Ελληνικά Κόμικ» των «Αγροτικών Συνεταιριστικών Εκδόσεων». Εκτός από τα κείμενα, ο κ. Παπαδογιάννης υπογράφει και τα σχέδια. 

Γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα:

Είναι άραγε σύντομη η ζωή μας; Mήπως παραείναι μεγάλη; Προτού απαντήσετε καλό θα ήταν να μπορούσατε να ρωτήσετε ένα νεαρό εφήμερο που έχει μπροστά του μια ολόκληρη μέρα ζωής και έχει ήδη αρχίσει να βαριέται. Ίσως άλλαζε την άποψή σας για το εφήμερο της ζωής μας…
Τα Εφήμερα είναι ένα γένος εντόμων που ανήκουν στο είδος των Εφημερόπτερων. Αναπτύσσονται αργά ως προνύμφες σε ποτάμια και λίμνες και η ενήλικη ζωή τους διαρκεί (αν είναι τυχερά) μόνο για μια μέρα.
Τα Εφήμερα προλαβαίνουν να ζήσουν έντονα, να ενθουσιαστούν με τη ζωή, να απελπιστούν και μερικές φορές να πάθουν κατάθλιψη. Συνήθως όμως δεν προλαβαίνουν να κάνουν πολλά πράγματα. Κάτω από την επιφάνεια του ποταμιού υπάρχει πάντα ένα ψάρι έτοιμο να συμπληρώσει το καθημερινό του γεύμα με μερικά ακόμη εφήμερα. Φυσικά δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος στην περιπετειώδη ζωή τους. Υπάρχουν τα πουλιά, υπάρχει ο δυνατός αέρας, υπάρχουν κι άλλα ζώα ή ακόμη και έντομα που κάνουν τη ζωή των εφήμερων ακόμη πιο …εφήμερη…
Από πολλές απόψεις η ζωή τους είναι γεμάτη περιπέτεια. Η ζωή τους είναι ίσως το πιο σύντομο θρίλερ στον κόσμο. Απλώς είναι τόσο σύντομο που δεν προλαβαίνει να το απολαύσει ο πρωταγωνιστής του. Ούτε οι θεατές (συνήθως τα ψάρια) - κυρίως επειδή βιάζονται να φάνε τους πρωταγωνιστές.
Μα είναι ζωή αυτή; Ποιος ξέρει. Αν ρωτήσετε ένα εφήμερο (που ζει ακόμη) σίγουρα θα σας απαντήσει ότι υπάρχουν και χειρότερα…
Τα Εφήμερα ζουν για λίγες ώρες ή ακόμη –παντού υπάρχουν κορακοζώητοι γέροι -και μερικές μέρες. Συνήθως ανοίγουν για πρώτη φορά τα φτερά τους ένα ανοιξιάτικο πρωινό και ζευγαρώνουν όταν δύει ο ήλιος. Ύστερα ο κύκλος κλείνει. Είναι κάπως σύντομο πράγματι. Αλλά φανταστείτε πόσες φασαρίες, διατυπώσεις, διαζύγια, πληρωμές στην εφορία και ουρές στα σουπερμάρκετ γλυτώνουν…

Αυτό το κόμικ άλμπουμ έρχεται να απαντήσει σε όλα τα αγωνιώδη ερωτήματα για τη ζωή και το νόημά της. Μην ανησυχείτε όμως. Οι απαντήσεις είναι τόσο εφήμερες που θα τις ξεχάσετε πολύ σύντομα…


Η συλλογή έντεκα διηγημάτων «Η πόλη πέρα απ’ το ποτάμι» (β’ έκδοση - ιστορίες και θρύλοι που γράφτηκαν τώρα τελευταία) κυκλοφόρησε το 2013 από τις «Παράξενες Μέρες». Το υπέροχο εξώφυλλο είναι πίνακας της Κατερίνας Δραμιτινού.


Τα διηγήματα της συλλογής βρίσκονται κάπου ανάμεσα στη λογοτεχνία του φανταστικού και στον μαγικό ρεαλισμό. Κάπου ανάμεσα στους δύο αυτούς προορισμούς βρήκαν ένα παράδρομο και τον ακολούθησαν. Η αφορμή για να γραφτούν είναι η απορία: "πού θα έβρισκαν φωλιά τα ξωτικά σήμερα;" και "τι θα έκαναν με όλα αυτά τα περίεργα που έχουμε προσθέσει θέλοντας και μη στη ζωή μας;" Έτσι δημιουργήθηκαν ιστορίες με χάι τεκ νεράιδες, στοιχειά της μοναξιάς και άνεργους δράκους. Αλλά, η ουσία είναι πάντα η ίδια. Τα ξωτικά δεν θα πάψουν ποτέ να μας συντροφεύουν όσο και αν φαινομενικά ο κόσμος αλλάζει.


Ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης έγραψε και ένα μυθιστόρημα. Είναι το «Σνιφ» που σε νέα έκδοση κυκλοφόρησε το 2014 από τις «Παράξενες Μέρες», έξι χρόνια μετά την πρώτη έκδοση.

Ένα παιδί που μεγαλώνει κι όλο δε λέει να μεγαλώσει, ταξιδεύει σ' ένα μικρό καράβι που λέγεται Ελλάδα από τη δεκαετία του '60 ως τις μέρες μας. Μαζί του το Παιδί-φάντασμα κι ο Σπίθας, ο Τιραμόλα και ο Μπλεκ, ο Τουίτι και ο Συλβέστρος, ο Βέγγος κι ο Χατζηχρήστος, η Αλίκη κι ο Δημήτρης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας κι ο Ζαμπέτας, ο Ωνάσης κι η Σοράγια, η θεία Λένα κι ο Λαμπίρης, ο Δομάζος και ο Αντωνιάδης, ο Καραμανλής που θα σώσει την Ελλάδα και ο Αντρέας που θα κάνει σοσιαλισμό, ο Ντόναλντ και τα τρία ανιψάκια, ο Γκούφη, ο Γκαστόνε... και πολλά, πάρα πολλά τραγούδια.

Μια αλλιώτικη εκδοχή της ιστορίας της Ελλάδας, όπου τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα συνυπάρχουν με τα κουτσομπολιά της γειτονιάς, τα καθέκαστα της μικρής πόλης, την ταπεινή ζωή της επαρχίας και τη βουή της πρωτεύουσας. Μια ιστορία γεμάτη μικρούς ήρωες και μεγάλα λάθη, πολύχρωμες εικόνες και ασπρόμαυρες θλίψεις, ραδιοφωνικές εκπομπές, ταινίες και σίριαλ. Μια νοσταλγική ιστορία για όσα αφήσαμε στην άκρη με το πέρασμα του χρόνου κι όταν τα ξαναβρίσκουμε, νιώθουμε κάτι που μόνο μια λέξη μπορεί να το περιγράψει: σνιφ!


Η συγκλονιστική αφήγηση ενός παιδιού που δεν... μεγαλώνει ποτέ. Ο φαινομενικά απλός, αλλά και τόσο ουσιαστικός λόγος του ήρωα μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα των τελευταίων 40 χρόνων. Πολιτικά, κοινωνικά, αθλητικά, καλλιτεχνικά γεγονότα άλλων εποχών περνούν μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη με σπαρταριστά κωμικό τρόπο, ουσιαστικά δίνοντας μία ευφρόσυνη διάσταση σε ό,τι φάνταζε στα μάτια μας ως σπουδαίο και μοναδικό. Ένα βιβλίο βαθιά συγκινητικό, σχεδόν σπαρακτικό, που μας χαρίζει την αθωότητα μιας εποχής που έχει πια χαθεί. 

Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Παράξενες Μέρες" εδώ και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.