Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

3+1 βιβλία από Εκδόσεις Ωκεανός και Ενάλιος


Τρία συν ένα (παιδικό) βιβλία από τις "Εκδόσεις Ωκεανός" και τις "Εκδόσεις Ενάλιος", στο τιμόνι των οποίων βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια η συγγραφέας, μεταφράστρια, επιμελήτρια και εκδότρια, Ελένη Κεκροπούλου. Ο Ωκεανός ιδρύθηκε το 2008 από τους ανθρώπους του Ενάλιου, ο οποίος συμπληρώνει 20 χρόνια περίπου στο χώρο των εκδόσεων βιβλίου. 

Η Χέδερ Μόρρις γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία και κατοικεί στην Αυστραλία. Εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο της Μελβούρνης και παράλληλα γράφει σενάρια για τον κινηματογράφο. Το 2003 τη σύστησαν σε έναν ηλικιωμένο κύριο ο οποίος "είχε μια ιστορία που ίσως άξιζε να ειπωθεί". Η γνωριμία της με τον Λάλε Σοκολόφ άλλαξε τη ζωή και των δυο τους. Η φιλία τους άνθισε και ο Λάλε εμπιστεύτηκε στην Χέδερ τις πιο προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής του κατά το Ολοκαύτωμα. Και κάπως έτσι, προέκυψε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο "Ο δερματοστίκτης του Άουσβιτς". Τη μετάφραση ανέλαβε ο Γιάννης Σπανδωνής (Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας 2017).

Ο Λάλε Σοκολόφ είναι ο άνθρωπος που χαράζει τους μπλε αριθμούς στα μπράτσα των φυλακισμένων του Άουσβιτς. Είναι αναγκασμένος να το κάνει. Από την βολική θέση του δερματοστίκτη, βλέπει, ζει την ανθρώπινη κτηνωδία, την καταγράφει σε αριθμούς και σε θύματα. Την καταγράφει σε αντοχή και σε κουράγιο ψυχής. Την χαρτογραφεί στα συναισθήματά του. Την καταγράφει σε θάνατο και σε έρωτα. Κάνει τον δικό του μυστικό αγώνα κάτω από το παγωμένο, απάνθρωπο βλέμμα του Μέγκελε. Ελπίδα του μοναδική, η Γκίτα, το κορίτσι που θ’ αγαπήσει μέσα στην απόλυτη ανθρώπινη αθλιότητα... 

Μια αληθινή, βαθιά συγκινητική και συγκλονιστικά ανθρώπινη ιστορία αγάπης και επιβίωσης σε ένα από τα φρικτά κολαστήρια των Ναζί. Ένα δυνατό μάθημα ζωής που νικά τη λήθη. Μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός.



Η Ελένη Κεκροπούλου, εργάζεται για 42 χρόνια στον εκδοτικό χώρο ως μεταφράστρια-επιμελήτρια - εκδότρια, αλλά και συγγραφέας ιστορικών κυρίως μυθιστορημάτων. Μετά από τα: Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα η Καπετάνισσα, Αγγέλικα η Μαντενούτα, Σαν τα κυνηγημένα αγρίμια, Το σημάδι του Κάιν, ένα της σύγχρονης λογοτεχνίας (Σκέψου εμένα αν πονάς) και ένα παιδικό (δείτε παρακάτω), επιστρέφει το 2017 με το "Αναστασία - Η Ρωμιά Σουλτάνα" (Εκδόσεις Ωκεανός). 
Εντυπωσιακή είναι η βιβλιογραφία (εγχώρια και ξένη) που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για να γράψει το νέο της ιστορικό μυθιστόρημα. Κάνει ουσιαστικά μια έρευνα και καταθέτει την ιστορία της έφηβης από την Τήνο που εκλάπη από πειρατές, πουλήθηκε σε σκλαβοπάζαρο και κατέληξε στο χαρέμι ενός σουλτάνου. Εκεί, εκμεταλλευόμενη τη συμπάθεια του Αχμέτ του Πρώτου, θα παίξει έναν πρωταγωνιστικό και θετικό ρόλο. Όλα αυτά σε μια περίοδο 50 ετών (1598-1651). 
Αναφορά στο βιβλίο και στη συγγραφέα κάναμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή εδώ!


Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ενάλιος το βιβλίο του Όσσο "Πίστη, αμφιβολία και φανατισμός" (Μετάφραση: Πόλυ Μοσχοπούλου - Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας 2017). 

Να θυμάστε: Μόνον οι τυφλοί πιστεύουν στο φως. Όσοι έχουν μάτια δεν πιστεύουν στο φως, γνωρίζουν. Μόλις γνωρίσετε κάτι, εκλείπει η ανάγκη να πιστεύετε σε αυτό. Αλλά ο κόσμος βρίθει από πιστούς. Με το παρόν βιβλίο υπό τον τίτλο Πίστη, Αμφιβολία και Φανατισμός, ο Όσσο αγγίζει με τη μοναδική και συχνά εκπληκτική προοπτική του τις θρησκευτικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις που οδηγούν τους ανθρώπους σε αντίπαλα στρατόπεδα, ομάδες φανατικών και συστήματα πίστης που εξαρτώνται από το ότι ο «ένας» βλέπει τον «άλλο» σαν εχθρό. Όπως πάντα, εστιάζει πρωτίστως στον ατομικό ψυχισμό και στη συνειδητότητα για να εντοπίσει τις ριζικές αιτίες και τους κρυφούς δαίμονες της ανάγκης του ανθρώπου να ανήκει κάπου και να έχει κάτι «στο οποίο να πιστεύει». 
Η σειρά αυτή βιβλίων του Όσσο εστιάζει στα σημαντικότερα ερωτήματα της ζωής του ατόμου. Κάθε τόμος περιέχει διαχρονικές και πάντα σύγχρονες σε βάθος έρευνες και συζητήσεις επί θεμάτων ζωτικών για την προσωπική μας αναζήτηση για νόημα και σκοπό, επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένα ζητήματα της εσωτερικής μας ζωής και ποιότητας της ύπαρξής μας. Ο Όσσο είναι ένας από τους πιο προκλητικούς και διεισδυτικούς πνευματικούς δασκάλους του εικοστού αιώνα. Είναι γνωστός για την επαναστατική συμβολή του στην επιστήμη της εσωτερικής μεταλλαγής, και η επιρροή της διδασκαλίας του εξακολουθεί να επεκτείνεται και να προσεγγίζει αναζητητές κάθε ηλικίας σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ο Όσσο (πραγματικό όνομα Τσάντρα Μοχάν Ζαΐν) γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1931 και απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου 1990. Πήρε το όνομα Όσσο (Osho) το 1989. Ήταν Ινδός μυστικιστής φιλόσοφος και πνευματικός διδάσκαλος που κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Η διδασκαλία του επικεντρώθηκε στη σημασία του διαλογισμού, στην αγάπη, στη δημιουργικότητα και στην ευδαιμονία, στοιχεία που ενυπάρχουν στον άνθρωπο και τα οποία χάνει εντεταγμένος ων σε ένα σύστημα που αποτελείται από στατικά πιστεύω, αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις και κοινωνικοποίηση μέσα σε αυστηρά νομικά πλαίσια. Ο Όσσο υπήρξε καθηγητής φιλοσοφίας. Ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ινδία διδάσκοντας. Οι απόψεις του για την σεξουαλικότητα έγιναν αιτία να του κολλήσουν το παρατσούκλι «ο γκουρού του σεξ», (αποτέλεσμα του φοβικού συνδρόμου που κυριεύει την συντηρητική θρησκευτικοκεντρική κοινωνία όταν απειλούνται οι θεσμοί της). Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Βομβάη, οπότε και άρχισαν να αυξάνουν θεαματικά οι αριθμοί των Δυτικών που έρχονταν για να μυηθούν στην φιλοσοφία του. Το 1981 εγκαταστάθηκε στο Όρεγκον των ΗΠΑ όπου οι οπαδοί του ίδρυσαν μια διεθνή κοινότητα με το όνομα Ρατζνισπουράμ. Η κοινότητα αυτή ήρθε σε σύγκρουση με τις αρχές του τόπου και ο Όσσο απελάθηκε από την χώρα με την κατηγορία ότι παραβίασε τον νόμο περί μετανάστευσης. Επέστρεψε στο Πούνε, όπου και πέθανε το 1990. 
Το ασράμ του (το κέντρο του) είναι σήμερα γνωστό ως Τhe Osho International Meditation Resort.




"Πες μου, μπαμπά, μια ιστορία, σε παρακαλώ" 

Μια αγκαλιά υπέροχες ιστορίες για όλη την οικογένεια από τον πιο μεγάλο παραμυθά, τον Αίσωπο με ήρωές του την Αλεπού, το Λιοντάρι, τη Μαϊμού, το Δελφίνι, την ωραία Κόρη, τον Ήλιο και τον Άνεμο, τον Κόρακα, το Βόδι και τα Βατράχια, τους Κάνθαρους και τα Παγώνια, ιστορίες που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και πηγαίνουν στο μέλλον, λαμπερές, ευχάριστες και πάντα νέες, με θαυμάσια νοήματα και ηθικά διδάγματα. 

Ο Αίσωπος, ο μεγαλύτερος Έλληνας παραμυθάς, γεννήθηκε στο Αμόριο της Φρυγίας, το 625 π.Χ. Ήταν δούλος ενός φιλοσόφου, του Ιάδμονα. Του άρεσε να διηγείται διδακτικές ιστορίες με ζώα που μιλούσαν σαν άνθρωποι και ήταν πολύ αγαπητός σε λαό, και σε ηγεμόνες. Ήταν πολυταξιδεμένος και μέχρι και ο Κροίσος τον καλούσε στο παλάτι του για ν' ακούει τις υπέροχες ιστορίες του που όλες έχουν ένα ηθικό δίδαγμα. Οι ιστορίες του έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και διαβάζονται ακόμη και σήμερα γιατί είναι μικρά διδακτικά διαμάντια.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2010, σε κείμενα (διασκευή από τους Μύθους του Αισώπου) της Ελένης Κεκροπούλου και με την θαυμάσια και "ζωντανή" εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου.

Για περισσότερα βιβλία των Εκδόσεων Ωκεανός εδώ και των Εκδόσεων Ενάλιος εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.