Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Μοναδικά παιδικά βιβλία-cd από τις "Εκδόσεις Καλέντη"

Οι καλαίσθητες "Εκδόσεις Καλέντη" αποτελούν εγγύηση στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Κείμενα εμπνευσμένα, προσεγμένη εμφάνιση, εικονογράφηση εντυπωσιακή που δένει με τις ιστορίες και τα παραμύθια, καλής ποιότητας σελιδοποίηση. Τα παρακάτω βιβλία (εκτός του πρώτου) συνοδεύονται από cd με μουσικές, τραγούδια και αφηγήσεις που θα ξαφνιάσουν ευχάριστα μικρούς και μεγάλους αναγνώστες-ακροατές, εκπαιδευτικούς και μαθητές. 


Το "Περιμένοντας τη βροχή" της Μαρίνας Μιχαηλίδου - Καδή, σε εξαιρετική εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού, κυκλοφόρησε το 2017 και είναι από τα πιο όμορφα βιβλία για παιδιά που έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Οι 33 σελίδες του βιβλίου ξεχειλίζουν από τρυφερότητα και οικολογικά μηνύματα μέσα από την ιστορία του Μάρκου. Υπεύθυνη έκδοσης η Βασιλική Τζόκα.

Οπισθόφυλλο
Κάθε φορά που έβρεχε, οι μικρές χάρτινες βαρκούλες του Μάρκου ταξίδευαν, παίρνοντας μακριά και από μία λύπη. Όμως τώρα η βροχή έχει χαθεί... Μια μικρή βαρκούλα που έχει πάντα μαζί του τον βοηθά να θυμάται και να ελπίζει. Μπορεί όμως η πίστη ενός παιδιού να φέρει πίσω τη βροχή; Μια ευαίσθητη ιστορία που, μέσα από το φαινόμενο της ανομβρίας, υπογραμμίζει το δυνατό συναίσθημα της απουσίας, της προσμονής και της χαράς. 


Η "Μελωδένια  Πολιτεία" γράφτηκε από την Νανά Κριεκούκη και την Έλσα Νάκου και εκδόθηκε το 2007 (β' έκδοση: 2015). Πρόκειται για άλλο ένα θαυμάσιο βιβλίο (με cd αυτή τη φορά) των "Εκδόσεων Καλέντη". Πηγή έμπνευσης αυτού του παραμυθιού αποτέλεσε η αγάπη των μαθητών των δύο συγγραφέων για τη μουσική. Με τη "Μελωδένια Πολιτεία" τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα βασικά σύμβολα της μουσικής, ακούνε μουσικά όργανα και τραγουδάνε. Το cd που συμπληρώνει την έκδοση είναι σε μουσική-σύνθεση-ενορχήστρωση Κώστα Χριστοδούλου. Την αφήγηση και τους στίχους υπογράφουν οι δύο συγγραφείς - μουσικοπαιδαγωγοί και συμμετέχουν με τις ερμηνείες τους, η μέτζο σοπράνο Λυδία Αγγελοπούλου, η σοπράνο Μαρία Μαυρομμάτη και οι μαθητές της μουσικής προπαιδείας και αρμονίου του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Την όμορφη εικονογράφηση έχει αναλάβει η Δανή Λίσε - Λόττε Ίβερσεν. Στο τέλος θα βρείτε ιδέες για μια μουσική παράσταση. Ένα βιβλίο -  απαραίτητο εργαλείο και για τους δασκάλους.

Οπισθόφυλλο
Η ζωή στη μικρή πολιτεία του δάσους άλλαξε όταν η Νεράιδα Μελωδένια χάρισε στα παιδιά τα χρυσά σύμβολα της μουσικής και τα μουσικά όργανα. Όλοι έγιναν πιο ευτυχισμένοι και οι γλυκές μελωδίες ακούγονταν παντού. Οι φωνές από τις χαρές και τις γιορτές όμως έφτασαν μέχρι το κάστρο της Μάγισσας Φαλτσαδούρας, η οποία δεν αγαπούσε τη μουσική και είχε ανατριχιαστική φωνή. Έτσι άρχισε να σκαρφίζεται τρόπους για να κάνει τους ανθρώπους της πολιτείας δυστυχισμένους... Ένα μουσικό εκπαιδευτικό παραμύθι όπου τα παιδιά συμμετέχουν τραγουδώντας και ζωγραφίζοντας.Το τρίτο βιβλίο που παρουσιάζουμε είναι "Το αστέρι του γίγαντα" (Σειρά "Οι περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασύ"). Κυκλοφόρησε το 2012 και είναι της Μαριβίτας Γραμματικάκη (κείμενο) και της Κατερίνας Βερούτσου (εικονογράφηση). Την επιμέλεια έχει αναλάβει για άλλη μια φορά η Βασιλική Τζόκα, φέροντας εις πέρας την αποστολή της, ενώ τη μουσική στο cd υπογράφει ο τρομπετίστας και συνθέτης, Νίκος Ξανθούλης.

Ο Ασηλάμπα Ντελασύ είναι ένας γίγαντας ξεχωριστός: είναι καλόψυχος, αγαθός και δεν έλεγε ποτέ όχι σε κανέναν. Όμως όταν άρχισε να πιάνει τα αστέρια που πέφτουν και να τα γυρίζει στον ουρανό, γιατί πίστευε ότι θα σπάσουν, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην άλλοτε ήσυχη Αστροχώρα. Οι άνθρωποι, που φοβήθηκαν ότι οι ευχές τους θα χάνονταν και μαζί τους θα χάνονταν τα όνειρα και οι ελπίδες τους, θύμωσαν και τον έδιωξαν από τη χώρα. Μέσα στην περιπλάνηση της μοναξιάς του ο Ασηλάμπα Ντελασύ θα συναντήσει ένα μικρό κορίτσι, κι αυτό με το τραγούδι του θα καταφέρει να λύσει την παρεξήγηση και να αλλάξει για πάντα τη ζωή του γίγαντα. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα και την απομόνωση, την προκατάληψη και την απόρριψη, τη μοναξιά και το φόβο, τα όνειρα και την ελπίδα. Μια ιστορία γεμάτη δύναμη και εικόνες που ξυπνούν συναισθήματα. Μέσα από την απλότητα ενός περιεκτικού λόγου η συγγραφέας Μαριβίτα Γραμματικάκη αφηγείται μια ιστορία για τη διαφορετικότητα αλλά και για την εσωτερική δύναμη, το φως που υπάρχει μέσα μας. Οι μικροί αναγνώστες (από 6 ετών και άνω) έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν με θεατρικό και μουσικό τρόπο την αφήγηση, ενώ η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου και η μουσική του Νίκου Ξανθούλη στο cd που συνοδεύει το βιβλίο τούς μυεί στην ομορφιά της τέχνης και της μουσικής!


Αφήσαμε για το τέλος τα "2 Μουσικά Παραμύθια" (βιβλίο-cd) των κυριών Κατερίνα Τσίτσα & Σάντρα Ελευθερίου, που κυκλοφόρησαν το 2013 (υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα). Η συγγραφέας έχει γράψει στίχους και μουσική στον ψηφιακό δίσκο, ενώ την αφήγηση έχουν αναλάβει ο Ξενοφών Ραράκος και η Αντιγόνη Κίτσιου

Ένα βιβλίο με δύο παραμύθια για παιδιά προσχολικής-πρωτοσχολικής ηλικίας γεμάτα εικόνες και μελωδία. Η έκδοση περιλαμβάνει δύο σύντομα έργα διάρκειας περίπου 20 λεπτών με αφήγηση, η οποία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για το νηπιαγωγό είτε σαν παραμύθι με μουσική και εικόνες είτε σαν ιδέα για μια μικρή μουσική παράσταση (στο CD που συνοδεύει την έκδοση, σε μουσική-στίχους της Κατερίνας Τσίτσα και ενορχήστρωση του Σπύρου Ρουβά, υπάρχουν τα τραγούδια και χωρίς τους στίχους – καραόκε). 

Το βιβλίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί, με τον ίδιο τρόπο, και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, καθώς τα θέματα των δύο ιστοριών, με τίτλο «Στο μαγεμένο δάσος» και «Το κλάμα της γοργόνας», περιστρέφονται γύρω από τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την οικολογία, το φόβο, την ομαδικότητα, τη δημιουργία και την επίτευξη στόχων – μια θεματολογία πάντα επίκαιρη και πρόσφορη για συζήτηση σε αυτές τις ηλικίες. 

Παράλληλα το βιβλίο της παιδαγωγού-μουσικού Κατερίνας Τσίτσα αποτελεί μια πρόταση για τις παιδικές/νεανικές χορωδίες εντός και εκτός του σχολείου, που εύκολα μπορεί να ενταχθεί στις σχολικές παραστάσεις ή σε άλλες εκδηλώσεις από τους μουσικούς-εκπαιδευτικούς (στο βιβλίο υπάρχουν οι μελωδίες των τραγουδιών με νότες, καθώς και τα υλικά/προτάσεις για παράσταση). 

Η βραβευμένη εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου ζωντανεύει τους ήρωες των ιστοριών με τέτοιο τρόπο ώστε τα «Μουσικά Παραμύθια», πέρα από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, να είναι ένα όμορφο βιβλίο που κάθε γονιός μπορεί να μοιραστεί με το παιδί του, μια καλή ευκαιρία να διαβάσουν και να διασκεδάσουν μαζί, αλλά και ένα ωραίο δώρο δύο παραμυθιών σε μία έκδοση γεμάτη από χρώματα και νότες.

Για περισσότερα βιβλία από τις "Εκδόσεις Καλέντη" ΕΔΩ & ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.