Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018
Βιβλία για τους μικρούς μας φίλους από τις Εκδόσεις Άγκυρα
"Μιλώντας με τους ήρωες του 1821" της Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου
Με το βιβλίο αυτό η Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου δίνει στη νέα γενιά –και όχι μόνο– ολοζώντανη την Επανάσταση του 1821. Μέσω του γνωστού πλέον ευρήματος, της «Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας», ο αναγνώστης ζει σε πρώτο πρόσωπο τα γεγονότα που ιστορούνται, καθώς μεταφέρονται στο σήμερα σημαντικές περίοδοι της ιστορίας, μετατρέποντας τη γνώση σε απόλαυση. Έτσι, η ιστορία γίνεται «βίωμα» και προσεγγίζεται με την ευχαρίστηση που δίνει η ανάγνωση ενός καλού λογοτεχνικού έργου. Με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο έργο, βασίζεται στην ιστορική πραγματικότητα. Το βιβλίο «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821», παρακολουθεί την Επανάσταση από τα πρώτα της βήματα, ιστορώντας με σεβασμό τις δυσκολίες που προέκυψαν, τις μεγάλες νίκες αλλά και τις ήττες, τις απογοητεύσεις και τη δύναμη της θέλησης των οπλαρχηγών και του λαού, τις διχόνοιες, τις αντιδράσεις των ξένων δυνάμεων, αλλά και το ψυχικό μεγαλείο εκείνων που τόλμησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αναδεικνύονται τα άθλα των εθνικών μας ηρώων, που χάρη στον πρωταγωνιστή του βιβλίου, τον Νικόλα, γίνονται τόσο οικείοι στον αναγνώστη, ώστε να του μείνουν αλησμόνητοι. Το βιβλίο «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821», είναι το τρίτο της ιστορικής σειράς «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», μετά από το «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» και το «Στα χνάρια των Φιλικών», με τα οποία η συγγραφέας κάνει την ιστορία προσιτή και αγαπητή σε όλους.
"Η χιονονιφάδα που αγαπούσε το καλοκαίρι" του Χρήστου Δασκαλάκη (κείμενα) και της Ντανιέλα Σταματιάδη (εικόνες)
Ο Νικόλας και η Ευτυχία αγαπούσαν πολύ το χιόνι. Κάθε βράδυ, ονειρεύονταν να δουν τις πρώτες νιφάδες να πέφτουν από τον ουρανό. Εκείνο το βράδυ έτσι και έγινε. Έτρεξαν γρήγορα στην κουζίνα, πήραν ένα γυάλινο βάζο, έπιασαν μια χιονονιφάδα και την έκλεισαν αμέσως στο ψυγείο! Όμως ό,τι αγαπάς δεν το φυλακίζεις… Θα καταλάβουν τα παιδιά γρήγορα το λάθος τους, θα της δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία και, πώς μπορούν να κάνουν μια χιονονιφάδα να αγαπήσει ένα καλοκαίρι;
Η ιστορία της χιονονιφάδας καταφέρνει να δημιουργήσει τα ερεθίσματα αυτά που θα οδηγήσουν το παιδί στην εξερεύνηση, ανακάλυψη, κατανόηση και τελικώς μάθηση. Ο Χρήστος Δασκαλάκης βουτά την πένα του στα χρώματα του ουράνιου τόξου και «ζωγραφίζει» ένα παραμύθι που θα φωλιάσει στις καρδιές μικρών και μεγάλων.
Εύη Μαραμή Συγγραφέας - Παιδαγωγός - ΜΑ Εκπαιδευτική Ψυχολογία University of London
Η υπέροχη αυτή ιστορία για μικρούς και μεγάλους φιλοξενεί μια μαγική διαδρομή στον κύκλο της ζωής. Η περιπέτεια της μικρής χιονονιφάδας είναι ένας ύμνος στον σεβασμό προς τους άλλους και προς τη φύση, που τόσο την έχουμε ανάγκη. Μας θυμίζει πως μπορούμε να παγιδευτούμε στις ίδιες μας τις επιθυμίες αλλά και στις προσδοκίες των άλλων. Μας φέρνει αντιμέτωπους με τον φόβο της απώλειας. Μας συμφιλιώνει με όσα δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Τελικά, μας χαρίζει την αρετή της προσαρμοστικότητας και τον θρίαμβο της ελευθερίας.
Μαρίνα Ρογάρη Παιδοψυχολόγος, MSc. University of London
"Ο γίγαντας που εξαφάνισε τους αριθμούς" της Χαράς Αγγελέτου και της Λένας Σταματοπούλου
Τι σχέση μπορεί να έχουν μια νεράιδα, ένας νάνος
και ένας γίγαντας με τα μαθηματικά; Τι θα συνέβαινε, άραγε, αν για μια μέρα εξαφανίζονταν όλοι οι αριθμοί από τη μικρή Πολιτεία των ανθρώπων; Μια περιπέτεια με χιούμορ και ανατροπές που θα κάνει τους μικρούς αναγνώστες να δουν τα μαθηματικά «με άλλο μάτι» αλλά και να πιστέψουν στις δυνατότητες και στα ταλέντα τους, όποια κι αν είναι αυτά!
"Ο Καραγκιόζης στη ζούγκλα" (Σειρά "Αγαπώ τον Καραγκιόζη", σκίτσα-διασκευή: Άκης Μελάχρης)
Το στομάχι του Καραγκιόζη γουργουρίζει για ακόμα μια φορά από την πείνα όταν ο Χατζηαβάτης τού κάνει μια πρόταση: να δουλέψουν στο καράβι του μπαρμπα-Φλώρου που θα μπαρκάρει για Αίγυπτο. Ο Καραγκιόζης με τα πολλά δέχεται. Μαζί τους παίρνουν τον Νιόνιο, τον Σταύρακα και τον Μπαρμπα-Γιώργο. Το καράβι μπαρκάρει αλλά τη δέκατη μέρα πιάνει θύελλα μεγάλη. Μετά από πολλές προσπάθειες καταφέρνουν να αράξουν σ’ ένα μικρό νησάκι. Και η περιπέτεια αρχίζει, μια που το νησάκι αυτό κατοικείται από άγριους ανθρωποφάγους. Θα καταφέρουν άραγε να σωθούν; Για καλή τους τύχη όμως τους περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη...
Το Θέατρο Σκιών έχει τόσο βαθιές ρίζες στη λαϊκή μας παράδοση που δεν έχει πάψει να συγκινεί ακόμα και σήμερα. Ο Καραγκιόζης, ο κεντρικός του ήρωας, είναι ένας χαρακτήρας λαϊκός, αληθινός και ασυμβίβαστος. Μιλά έξω από τα δόντια, σατιρίζει τη φτώχεια του και λέει ό,τι σκέφτεται με έναν τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ωστόσο, κάθε περιπέτεια του Καραγκιόζη, καθώς και των υπόλοιπων ηρώων του Θεάτρου Σκιών, μας περνάει το μήνυμα ότι το χιούμορ είναι απαραίτητο στοιχείο στη ζωή μας για να διατηρούμε την αισιοδοξία μας και να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη δύναμη τις δυσκολίες που τυχαίνουν σε όλους μας.
Βασισμένο πάνω στο πρωτότυπο κείμενο του Ιωάννη Μουστάκα (Ο Καραγκιόζης στη ζούγκλα - Εκδόσεις Άγκυρα).
Η ιστορία του εκδοτικού οίκου «ΑΓΚΥΡΑ» ξεκινά το 1890, όταν ιδρύεται ο εκδοτικός οίκος με τη φίρμα «ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ», από τον γενάρχη της οικογένειας εκδοτών Παπαδημητρίου, Δράκο Δ. Παπαδημητρίου. Ο Δράκος Παπαδημητρίου αποκτά πέντε γιους και μία κόρη. Και οι πέντε γιοι του ακολουθούν το επάγγελμα του πατέρα τους. Τον εκδοτικό οίκο ΑΓΚΥΡΑ ιδρύει ο μικρότερος, ο Απόλλων, ο οποίος στη συνέχεια παραδίδει την σκυτάλη στον γιο του, Δημήτρη. Μια νέα εποχή ξεκινάει τότε για τον εκδοτικό οίκο με εκδόσεις που καλύπτουν όλες τις ηλικίες, με το μεγαλύτερο βάρος να παραμένει στο ποιοτικό, από κάθε πλευρά, παιδικό βιβλίο. Το 1968, όμως, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου εγκαινιάζει μια σειρά βιβλίων που για την εποχή, τον κατέστησε πρωτοπόρο στο είδος. Αυτή η σειρά ήταν τα «Βιβλία Τσέπης», που απαρτιζόταν από μεγάλα κλασικά και σύγχρονα έργα. Κύρια χαρακτηριστικά της σειράς, που θα αποτελέσουν και κίνητρα για την αγορά των βιβλίων της, ήταν το μικρό σχήμα και η χαμηλή τιμή. Έως το 1980, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου εξέδωσε πάνω από 2.000 τίτλους που απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες. Σήμερα, ο εκδοτικός οίκος «ΑΓΚΥΡΑ» διευθύνεται από την τρίτη και την τέταρτη γενιά μαζί. Δηλαδή, τον εγγονό του Δράκου Παπαδημητρίου, Δημήτρη, και τις δισέγγονές του Αναστασία, Δήμητρα και Άννα. Παράλληλα, μέλη της οικογένειας από την πέμπτη γενιά έχουν ήδη αρχίσει να μυούνται στο επάγγελμα του εκδότη.
Κύριος στόχος του εκδοτικού οίκου ΑΓΚΥΡΑ ήταν, είναι και θα είναι η παραγωγή ποιοτικών βιβλίων που προωθούν τη γνώση και τις αξίες ζωής. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις προτίμησης του αναγνωστικού κοινού, παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών. Ο κατάλογος βιβλίων του εκδοτικού οίκου ΑΓΚΥΡΑ καλύπτει όλες τις ηλικίες και επεκτείνεται καθημερινά με νέες θεματολογίες και σειρές. Πολλές από τις σειρές των βιβλίων του απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 18 χρόνων. Αυτές είναι: Κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας, δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικών, κλασικών και σύγχρονων, παραμυθιών και ιστοριών, μυθιστορημάτων φαντασίας, ψυχολογίας και φιλοσοφίας, για τον ελληνικό πολιτισμό, την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος, και άλλα.
Περισσότερα βιβλία από τις ιστορικές "Εκδόσεις Άγκυρα" στην επίσημη ιστοσελίδα, στο facebook και στο ιστολόγιό μας!
Καλό διάβασμα και καλά ταξίδια σε όλους, μικρούς και μεγάλους, μέσα από τον μαγικό κόσμο του Βιβλίου!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
"Νότες Λογοτεχνίας"
Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...
Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com
Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.
Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου