Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Βιβλία ακριβής ποιότητας από τις "Εκδόσεις Παπαδόπουλος"


Οι "Εκδόσεις Παπαδόπουλος" συνεχίζουν τη μεγάλη και σημαντική πορεία τους (βιβλιοπωλείο από το 1912, εκδόσεις από το 1953) στο χώρο του βιβλίου, παραδίδοντας όλα αυτά τα χρόνια στο αναγνωστικό κοινό, σπουδαίες δημιουργίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. 

Για περισσότερα από 50 χρόνια εξέδιδαν κυρίως βιβλία για παιδιά, με ποιότητα και υψηλή αισθητική.  Από το 2011 εκδίδουν βιβλία και για ενήλικες (δοκίμια, βιογραφίες, λογοτεχνία), ενώ σήμερα διοικείται από την τέταρτη γενιά. 

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τέσσερα από τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο από τον εκδοτικό οίκο Κυριάκου Παπαδόπουλου Α.Ε., για την ελληνική γλώσσα. Το "Η μεταμόρφωση της Ελλάδας" πρωτοκυκλοφόρησε το 1978 από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στο οποίο δίδασκε ο Καναδοαμερικανός ιστορικός και συγγραφέας Κακνίλ (1917-2016). Το "Αιματοβαμμένες χώρες" (Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν) του Τίμοθι Σνάιντερ κυκλοφόρησε το 2010 στο εξωτερικό. Το "Μικρασιατική Καταστροφή" είναι το πιο πρόσφατο από τα τέσσερα βιβλία, ενώ το "Κάτι μου κρύβεις" είναι το τελευταίο μυθιστόρημα (το όγδοο μυθιστόρημα & το δέκατο τρίτο βιβλίο, συνολικά) της Μανίνας Ζουμπουλάκη, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2017.

"Μικρασιατική Καταστροφή" του Ιάκωβου Μιχαηλίδη (Μικρές Εισαγωγές)


Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί, δίχως αµφιβολία, τη µεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε ο νεότερος ελληνισµός. Δεν ήταν τόσο ο ενταφιασµός στα χαλάσµατα της Σµύρνης της πολιτικής της Μεγάλης Ιδέας. Ήταν κυρίως ο αφανισµός και η προσφυγοποίηση των ελληνικών κοινοτήτων της Ανατολίας υπό συνθήκες πρωτοφανείς, που δικαιολογηµένα προκαλούν αισθήµατα πικρίας αλλά και οργής. Ήταν, επίσης, η ενδυνάµωση του Εθνικού Διχασµού που επί δεκαετίες υπονόµευσε τη συνοχή του Έθνους και, ως εκ τούτου, την ευηµερία του.   Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα κρίσιµα ερωτήµατα που σχετίζονται µε τα πώς και τα γιατί της µικρασιατικής περιπέτειας και καταστροφής.  

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας. 

"Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" του William H. McNeill, σε μετάφραση Νίκου Ρούσσου, πρόλογο Στάθη Ν. Καλύβα και επίμετρο Θάνου Βερέμη


"Εφτασε επιτέλους η στιγμή να σηκωθεί το πέπλο σιωπής που κάλυπτε το κορυφαίο αυτό έργο επί δεκαετίες".  Στάθης Ν. Καλύβας  

Το εµβληµατικό αυτό βιβλίο αποτελεί θεµελιώδες ανάγνωσµα για όποιον θέλει να κατανοήσει σε βάθος τις µεταπολεµικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο βραβευµένος µε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ καθηγητής Ιστορίας William H. McNeill έγραψε ένα συγκλονιστικό έργο, όπου υπογραµµίζεται το πόσο ριζικά άλλαξε η Ελλάδα από τις τεκτονικές συγκρούσεις του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, τον Εµφύλιο, την Ανασυγκρότηση, την ένταξη στο νέο διεθνές σύστηµα και την οικονοµική ανάπτυξη. Παράδοση και εκσυγχρονισµός, εθνικές ιδιαιτερότητες και ξένες επιδράσεις, επαρχιακές δοµές και αστικοποίηση, τοπικές συµπεριφορές και ενιαία εθνικά πρότυπα αναλύονται µε οξυδέρκεια και ακρίβεια που συναρπάζει, όχι µόνο από τη σκοπιά της ενδελεχούς επιστηµονικής µελέτης, αλλά και ως µια µαρτυρία από πρώτο χέρι. Το βιβλίο του McNeill αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, συναρπαστικό ψυχογράφηµα της χώρας.  

"Μια ολοκληρωµένη µατιά πάνω στη σύγχρονη ελληνική ιστορία – τόσο συνολική, όσο σπανίως καταφέρνουν (αν το καταφέρνουν ποτέ) να αποδώσουν οι ίδιοι οι Έλληνες αναλυτές". Ευάνθης Χατζηβασιλείου  

Η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, με διευθύντρια την Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπότσιου, περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Ελληνικά ή μεταφρασμένα, τα βιβλία της σειράς παρουσιάζουν ποικιλία θεμάτων και απόψεων με κοινό παρονομαστή τη σημαντική διαχρονική επιρροή τους στην επιστήμη και την κοινωνία. Σημερινές αναζητήσεις βρίσκουν σημεία επαφής με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο. Η σειρά αναδεικνύει την ιστορία σαν ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

"Αιματοβαμμένες χώρες" του Timothy Snyder , σε μετάφραση Ανδρέα Παππά. 


Ήδη πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Στάλιν είχε προκαλέσει εσκεμμένα τη μαζική εξόντωση μέσω λιμοκτονίας σχεδόν 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Σοβιετικής Ένωσης. Στην εκτεταμένη ζώνη μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου, αυτήν που ο συγγραφέας αποκαλεί «Αιματοβαμμένες χώρες», περίπου 14 εκατομμύρια άμαχοι εξοντώθηκαν διαδοχικά από το σοβιετικό και το ναζιστικό καθεστώς. Καθώς οι χώρες αυτές βρέθηκαν μετά το 1945 πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα, η Ιστορία αυτών των μαζικών εκκαθαρίσεων και εκτελέσεων έμεινε επί αρκετά χρόνια στο ημίφως. Ο κορυφαίος ιστορικός Timothy Snyder εξετάζει εξονυχιστικά τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτά τα εγκλήματα, επιχειρώντας παράλληλα να εμβαθύνει στα πραγματικά κίνητρα και τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Χίτλερ και του Στάλιν. Αξιοποιώντας αρχεία και στοιχεία από πολλές χώρες, ο Snyder δεν παραλείπει συγχρόνως να εστιάσει σε γραπτές ή προφορικές προσωπικές μαρτυρίες θυμάτων, εβραίων και μη. Προϊόν πολύχρονης και εις βάθος έρευνας σε πηγές και σε αρχεία, έχοντας πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο, οι Αιματοβαμμένες χώρες είναι βιβλίο αναφοράς όσον αφορά την αντικειμενική ενημέρωση για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Νεότερης Ιστορίας, αλλά και να εμβαθύνουν στα συμφραζόμενά της, στρατιωτικά, πολιτικά, ιδεολογικά.  

"Το πιο σημαντικό βιβλίο Ιστορίας των τελευταίων ετών"  Anthony Beevor.

"Κάτι μου κρύβεις" της Μανίνας Ζουμπουλάκη


Τι σχέση έχει η Κασσάνδρα, η βασιλοπούλα της Τροίας, με τις εθνικιστικές οργανώσεις της σημερινής Ελλάδας; Και τι μπορεί να καταφέρει μια σύγχρονη, σχεδόν-μάντισσα όταν ο (γκέι) πρώην της συλλαμβάνεται για το φόνο ενός φιλελεύθερου πολιτικού; Μπορεί να «δει» ποιος είναι ο δολοφόνος ή απλώς φτιάχνει ιστορίες με το μυαλό της; Και, αν είναι έτσι, γιατί όσο πληθαίνουν οι νεκροί, προοδευτικοί, αλληλέγγυοι ή σχετικοί, τόσο την κυριεύουν τα «οράματα»; Η Δώρα δεν τα καταλαβαίνει όλα. Μόνον ποιος της κρύβει λόγια, δηλαδή όλοι. Ο μεγάλος της έρωτας που εμφανίζεται απ’ το πουθενά, ο δικηγόρος φίλος, ο γιος της… Εντωμεταξύ, οι προδοσίες διαδέχονται τα ψέματα και οι δολοφονίες γίνονται δύο, τρεις, ή έξι…
Το νέο μυθιστόρημα της Μανίνας Ζουμπουλάκη είναι το πρώτο της τριλογίας της Αθήνας και εξελίσσεται τώρα. Τώρα, που η άβυσσος μιας κοιτάζει κι αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.