Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018

Καινούργιες εκδόσεις από τον Πατάκη


"Μέρες εγκατάλειψης"

Συγγραφέας: Έλενα Φερράντε
Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου

  
Μια γυναίκα, νέα ακόµη, ήρεµη και ικανοποιηµένη απ’ τη ζωή της, κάθε άλλο παρά αδρανής µέσα στον ασφαλή κύκλο της οικογένειας στο ωραίο τους σπίτι στο Τορίνο, εγκαταλείπεται ξαφνικά από τον σύζυγό της. H Όλγα τότε βυθίζεται σε µια σκοτεινή, αρχέγονη άβυσσο. Μένοντας µόνη µε δυο παιδιά κι έναν σκύλο, σηµαδεµένη βαθιά από τον πόνο και την ταπείνωση, καταλήγει να στροβιλίζεται ανάµεσα στα φαντάσµατα των παιδικών της χρόνων στη Νάπολη. Από τούτο το σηµείο αρχίζει µια καταστροφική πτώση που κόβει την ανάσα, µια αφήγηση που αιχµαλωτίζει, παρασέρνοντας τον αναγνώστη στα µύχια βάθη της γυναικείας εµπειρίας.

Οι Μέρες εγκατάλειψης διαθέτουν τις εξάρσεις και τις αποχρώσεις της αρχαίας τραγωδίας, µε µια δύναµη που πηγάζει κατευθείαν από τα µύχια της ψυχής, µολονότι πρόκειται για µια συνηθισµένη ιστορία, που ο ρυθµός της υπαγορεύεται από τη ζωή µιας απλής οικογένειας.

Έλενα Φερράντε είναι το ψευδώνυµο µιας διάσηµης Ιταλίδας συγγραφέως της οποίας η πραγµατική ταυτότητα παραµένει άγνωστη από το 1992 που κυκλοφόρησε το πρώτο της µυθιστόρηµα µε τίτλο Βάναυση αγάπη, στο οποίο βασίστηκε η οµώνυµη ταινία του Μάριο Μαρτόνε. Έχει γράψει µεταξύ άλλων το βιβλίο La frantumaglia, στο οποίο αφηγείται τη συγγραφική της εµπειρία, καθώς και την ιστορία για παιδιά Η παραλία τη νύχτα (Εκδ. Πατάκη, 2017). Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της Tετραλογίας της Νάπολης µε τίτλο Η υπέροχη φίλη µου (L’amica geniale) που κατέκτησε παγκοσµίως κοινό και κριτικούς. Ακολούθησαν τα υπόλοιπα βιβλία της τετραλογίας, Το νέο όνοµα (Storia del nuovo cognome) τo 2012, Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που µένουν (Storia di chifugge e di chiresta) το 2013 και Η ιστορία της χαµένης κόρης (Storia della bambina perduta) το 2014.

«Η Φερράντε ανατέµνει µε εξαιρετικά σπάνια οξυδέρκεια ένα θέµα “κλασικό”, χαρίζοντας στην ηρωίδα της την αθανασία… Εκπληκτικό!» Janet Maslin, The New York Times

«Δεν µπορούσα να το αφήσω από τα χέρια µου. Η Έλενα Φερράντε θα σας συνεπάρει...»
Alice Sebold


"Μοντεχρίστο"

Συγγραφέας: Μάρτιν Ζούτερ

Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου

Όταν το Intercity ακινητοποιείται ξαφνικά, ο Γιόνας Μπραντ ούτε που µπορεί να διανοηθεί την περιπέτεια στην οποία θα µπλεχτεί.  Έξω υπάρχει ένας νεκρός κι ο Μπραντ κινηµατογραφεί µε την κάµερά του τη βαριά ατµόσφαιρα που επικρατεί στην τραπεζαρία του τρένου και κάνει ερωτήσεις στους επιβάτες. Δουλεύει ως βιντεοδηµοσιογράφος, ονειρεύεται όµως να γίνει σκηνοθέτης και το πρότζεκτ που είχε ετοιµάσει, το Μοντεχρίστο, µια ιστορία προδοσίας, απογοήτευσης και όψιµης εκδίκησης, έχει όλα τα στοιχεία ενός µπλοκµπάστερ – αρκεί κάποιος να του δώσει την ευκαιρία να το πραγµατοποιήσει. Όταν ερωτεύεται τη Μαρίνε Ρουίθ, τα όνειρα που είχε εγκαταλείψει µπαίνουν και πάλι σε πρώτο πλάνο. Τρεις µήνες αργότερα η µοίρα τού παίζει ένα παράξενο παιχνίδι: πέφτουν στα χέρια του δύο χαρτονοµίσµατα των εκατό φράγκων µε τους ίδιους σειριακούς αριθµούς – γνήσια και τα δύο, όπως τον διαβεβαίωσαν άναυδοι οι υπάλληλοι της τράπεζας. Και αµέσως µετά κάποιοι µπαίνουν στο σπίτι του και το κάνουν άνω κάτω, ενώ ο ίδιος δέχεται επίθεση.
Ένα εξαιρετικό, επίκαιρο θρίλερ για τον κόσµο των τραπεζιτών, των χρηµατιστών, των δηµοσιογράφων και των πολιτικών από έναν µεγάλο συγγραφέα του καιρού µας.

Ο Μάρτιν Ζούτερ, γεννηµένος το 1948 στη Ζυρίχη, εργάστηκε επί χρόνια ως διαφηµιστής και το 1991 αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Είναι ένας από τους σηµαντικότερους γερµανόφωνους συγγραφείς και τα βιβλία του µεταφράζονται σε περισσότερες από 32 γλώσσες. Ζει µε την οικογένειά του στη Ζυρίχη.

«Η γραφή του Μάρτιν Ζούτερ είναι γοητευτική, ειρωνική και κοµψή – ένας από τους καλύτερους γερµανόφωνους συγγραφείς της εποχής µας». Πασκάλ Μπρυκνέρ,  LeNouvel Observateur

«Ο Μάρτιν Ζούτερ ρίχνει έναν άνθρωπο χωρίς ιδιότητες στην καρδιά των πιο ανοµολόγητων µυστικών του σύγχρονου τραπεζικού συστήµατος... Το Μοντεχρίστο µοιάζει σαν Γκρίσαµ γραµµένος από τον Ντύρρενµατ...»  LivresHebdo

«Ένα µυθιστόρηµα γεµάτο ένταση, µε µια κατάληξη που θυµίζει Ντύρρενµατ. Το πιο πολιτικό µυθιστόρηµα του Μάρτιν Ζούτερ µέχρι σήµερα».  ZDF

«Ένα µεγάλο λογοτεχνικό θρίλερ για τον κόσµο των τραπεζών, που αποκαλύπτει ότι το οικονοµικό µας σύστηµα εξακολουθεί να είναι χτισµένο στην άµµο».  ORF


"Φωτιά στα σαββατόπαχα"

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ

Μπορεί μια απλή σοκολάτα να κάνει θαύματα; Πόσο μαμόθρεφτος μπορεί να είναι ένας ενήλικας; Μπορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προκαλέσουν διαταραχές και πώς αντιμετωπίζονται αυτές; Τι συμβαίνει όταν ένας αλλοπρόσαλλος συγγραφέας αρχίζει να ξεχνάει; Πόση οργή μπορούν να πυροδοτήσουν αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης όταν τίθενται υπό την κρίση ανώνυμων σχολιαστών; Είναι η υψηλή μαγειρική το πρώτο βήμα για τον νευρικό κλονισμό; Κι είναι δυνατόν μια μακαρονάδα να σώσει μια σχέση;

Αυτά και άλλα φλέγοντα ερωτήματα της καθημερινότητας απαντιούνται στην ανά χείρας συλλογή ευθυμογραφημάτων, που μας θυμίζει για μια ακόμα φορά ότι το γέλιο είναι το μόνο αντίδοτο στο σκοτάδι που μας περιβάλλει.

Ο Αύγουστος Κορτώ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979.


Για περισσότερα βιβλία από τις "Εκδόσεις Πατάκη" εδώ, εδώ κι εδώ!Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.

Βιβλιοκριτικές γράφει και η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, όπως κατά καιρούς και άλλοι φιλόλογοι.