Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

Η Κατερίνα Πετράκου στο "Κενό" του 1995 και στο ντοκιμαντέρ του 2015


Το 1995 εμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία η τραγουδοποιός (στίχοι-μουσική-ερμηνεία) Κατερίνα Πετράκου, με τον ένα και μοναδικό προσωπικό της δίσκο "Το κενό" (Καθρέφτης Ήχων Αληθινών). Πρόκειται για μια εξαίρετη δουλειά, με την ενορχήστρωση και συμμετοχή του Νίκου Γράψα. Ευτυχώς, υπάρχουν όλα τα τραγούδια στο YouTube και μπορούμε να τα ακούσουμε. Το Κενό δεν είχε εμπορική επιτυχία όταν κυκλοφόρησε, αλλά διαχρονικά αγαπήθηκε από ακροατές που πάντα θα αναζητούν το αληθινό, το ποιοτικό και το όμορφο στο ελληνικό τραγούδι. Η δημιουργός συμμετείχε ως στιχουργός και στο δίσκο "Μικροί έρωτες στη λυπημένη πόλη" (1997) του Ν. Γράψα και έπειτα... σιωπή. Τη μικρή και ενδιαφέρουσα ιστορία της, αλλά και τους λόγους της απουσίας της από τα μουσικά δρώμενα, καταθέτει στο μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Παπούλια "Το Κενό: Η μουσική περίπτωση της Κατερίνας Πετράκου" (2015). Ένα 19λεπτο ντοκιμαντέρ -σε μορφή συνέντευξης-, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.Πάντα ήμουν και θα μείνω ερασιτέχνης 
τίποτα δεν επαγγέλλομαι 
Μα όπως μ' άγγιζε ο έρωτας της τέχνης
έπαθα και ονειρεύομαι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.

Βιβλιοκριτικές γράφει και η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, όπως κατά καιρούς και άλλοι φιλόλογοι.