Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο "Θίασος" θα περιοδεύει χωρίς τις οδηγίες του από δω και πέρα...


Στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν έπειτα από τροχαίο, πέθανε αργά το βράδυ της Τρίτης 24 Ιανουαρίου 2012, ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος (γεν. 27/04/1935), ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου. 

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριές εγκεφαλικές κακώσεις, εξ αιτίας του τραυματισμού του σε τροχαίο ατύχημα στη Δραπετσώνα το απόγευμα της Τρίτης. 
Προσπαθώντας να διασχίσει τον δρόμο, παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα που οδηγούσε ειδικός φρουρός ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας. Ο 77χρονος σκηνοθέτης βρισκόταν στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας για γυρίσματα του τελευταίου μέρους της τριλογίας του με τίτλο «Η άλλη θάλασσα». 
Στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο -μετά από 45 λεπτά- το οποίο παρέλαβε τον σκηνοθέτη και τον μετέφερε σε νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου νοσηλεύθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 
Σύμφωνα με συνεργάτες του, χρειάστηκε να γίνει τηλεφώνημα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να παρέμβει για την ταχεία έλευση του ασθενοφόρου. Στην αρχή πάντως -και σύμφωνα με τους ίδιους αυτόπτες μάρτυρες- ο Αγγελόπουλος, αν και είχε υποστεί σοκ από το χτύπημα, διατηρούσε τις αισθήσεις του και αντάλλαξε μερικές φράσεις με τα μέλη του συνεργείου. 
Ο ειδικός φρουρός που οδηγούσε την μοτοσικλέτα τραυματίστηκε και ο ίδιος και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. 


Αυτή ήταν η τραγική είδηση της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα, της χρονιάς. Αμέτρητα τα βραβεία που πήρε και τα βιβλία που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν και το έργο του, εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας. Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα : http://www.theoangelopoulos.gr/ 

Εμείς τον αποχαιρετούμε μ' ένα δικό του ποίημα και με τις μελωδίες της Ελένης Καραΐνδρου...


«Ξεχάστε με στη θάλασσα»

«Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία αλλά δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας/ Είμαι επισκέπτης/ Το κάθε τι που αγγίζω με πονάει πραγματικά/ κι έπειτα δεν μου ανήκει/ Όλο και κάποιος βρίσκεται να πει "δικό μου είναι"/ Εγώ δε
ν έχω τίποτε δικό μου είχα πει κάποτε με υπεροψία/ Τώρα καταλαβαίνω πως το τίποτε είναι τίποτε/ Ότι δεν έχω καν όνομα/ Και πρέπει να γυρεύω ένα κάθε τόσο/ Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω/ Ξεχάστε με στη θάλασσα/ Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία».

(ανέκδοτο ποίημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου γραμμένο το 1982 λίγο πριν από την έναρξη συγγραφής του σεναρίου της ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.