Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

"Η Ξάνθη είναι πρωτεύουσα παραγωγής πολιτισμού"


Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011 ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας έδωσε μια συγκλονιστική συναυλία στην Πλατεία Αριστοτέλους, στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, στην Ξάνθη. 
Στο πρώτο μέρος είχε μαζί του τη Λία Τζιαμπάζη (τραγούδι) και τον Κώστα Γκαϊφύλλια (κιθάρες, μπουζούκι, φυσαρμόνικα), ενώ στο δεύτερο μέρος τον συνόδευσε με πνευστά κυρίως, αλλά και κρουστά, η νέα υπέροχη μπάντα της Ξάνθης: "Xanthi Brass Band Project". Κάποια στιγμή έκανε και ένα πέρασμα, εκτός προγράμματος, ο Βασίλης Βασιλάτος (κρουστά) με τους μαθητές του. Κανονική γιορτή!!!...



Μια μοναδική και επιτυχημένη συνεργασία, για την οποία θα πούμε περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες. Έγινε ηχογράφηση και μαγνητοσκόπηση και θα έχουμε αρκετό υλικό ν' ανεβάσουμε, για ν' ακούσετε και να δείτε όλοι αυτά που ζήσαμε την προηγούμενη Δευτέρα 5/9/2011.
Λίγο πριν τη συναυλία ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας έδωσε μια σύντομη συνέντευξη στον Αλέξανδρο Παυλικιάνο και στην τοπική εφημερίδα της Θράκης "Αγώνας":


Μετά από 20 χρόνια ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο γνωστός στο Πανελλήνιο Κομοτηναίος συνθέτης και τραγουδιστής, ξαναβρέθηκε στην Ξάνθη και συμμετείχε στη συναυλία με τους Xanthi Brass Band Project.
Είχε τραγουδήσει στην πρώτη διοργάνωση των γιορτών παλιάς πόλης.
Με το Θανάση, παλιός γνώριμος, συζητήσαμε, κουβεντιάσαμε και μιλήσαμε για την ιδιαίτερη αδυναμία του, για την Ξάνθη.
Χαρακτηρίζει αδικαιολόγητο το μεγάλο χρονικό διάστημα της απουσίας του από τα πολιτιστικά δρώμενα της Ξάνθης, αλλά δεν οφείλεται σε αυτόν.
Δεν είχε ενδιάμεσα κάποια πρόσκληση για να παρουσιάσει τη δουλειά του όπως εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου. 
Μία ευτυχής συγκυρία, όπως λέει,  πριν από 1,5 μήνα σ' ένα κτήμα έξω από την Κομοτηνή...
 
"Βρισκόμουν εκεί μία Κυριακή που πήγα να δω έναν φίλο μου αγρότη και εκεί ήρθε ο Ξανθιώτης Παναγιώτης Ανδρέου. Αυτός επεξεργάζεται αρωματικά φυτά και έτσι γνωρίστηκα και μου είπε ότι και αυτός παίζει μουσική σε μία δεκαμελής μπάντα πνευστών και ότι όλες τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους τις εκτονώνουν μέσα από αυτή τη μπάντα. 
Εγώ χάρηκα για αυτά που συζητήσαμε και του είπα ότι κάποια στιγμή θα ήθελα να τους ακούσω και μου είπε όποτε θέλω μπορώ να πάω στην Ξάνθη να τους ακούσω.
Και την ίδια μέρα το απόγευμα με πήρε τηλέφωνο η κ. Αριστέα Αλατά, η οποία ερχόταν στην Κομοτηνή, παρακολουθούσε συναυλίες μου και μου είπε ότι ήθελε να έρθω στην Ξάνθη να δώσω μία συναυλία και η "φλασιά" μου ήρθε αμέσως και θυμήθηκα την κουβέντα με τον Παναγιώτη Ανδρέου. 
Την άλλη μέρα ήρθαμε με όλη την ομάδα. Μένω ενθουσιασμένος από το άκουσμα και αποφασίζουμε αυτή να είναι η συνύπαρξη Κομοτηνής και Ξάνθης"


Στη συνέχεια, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας μας είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι του έδωσαν τη δυνατότητα να παρουσιάσει τραγούδια που τα έχει ηχογραφήσει εδώ και τριανταπέντε χρόνια και ποτέ δεν τα παρουσίασε σε συναυλίες και δεν τα υποστήριξε γιατί δεν υπήρχε το ανάλογο μουσικό σχήμα να τα υποστηρίξει.

"Και τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω τραγούδια από την πρώιμη εποχή μου, εκπληκτικά πράγματα τα οποία απόψε θα ακουστούν και για μένα θα είναι σαν να τα τραγουδώ πρώτη φορά και τα οποία έχω ηχογραφήσει και τα οποία δεν τα έχω ξανατραγουδήσει".

Ρώτησα τον Θανάση αν αυτό το σχήμα θα μπορούσε να σταθεί οπουδήποτε αλλού και μου απάντησε γεμάτος ενθουσιασμό.

"Μα φυσικά. Είμαι τόσο ευχαριστημένος από την πρόοδο των προβών και κάλεσα ένα συνεργείο ηχοληψίας. Ήρθε από την Καβάλα ο ηχολήπτης Τάσος Καραπαπάζογλου, ο οποίος έχει στούντιο, το στούντιο Νέμεσις, έφερε τα μηχανήματά του και απόψε θα γίνει η ηχογράφηση, η οποία θα επεξεργαστεί μετά στο στούντιο και θα κυκλοφορήσει και σε δίσκο! Αυτή η συνάντησή μας έχει προοπτικές και συνέχεια γιατί υπάρχει μία εκπληκτική χημεία ανάμεσα μας.
Υπάρχει μία πολύ καλή σχέση μέσα σε αυτόν το μήνα που δουλεύουμε μαζί στην καπναποθήκη, εκεί που στεγάζεται η μπάντα του δήμου".

Η κουβέντα μας περιστράφηκε πλέον γύρω από τον οργασμό πολιτισμού της Ξάνθης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Νομίζω ότι σε Πανελλήνιο επίπεδο η Ξάνθη είναι πρωτεύουσα παραγωγής πολιτισμού. Αυτό είναι εκπληκτικό που συμβαίνει. Όχι κατανάλωσης, παραγωγής πολιτισμού.
Για σκέψου μία πόλη των 50-60.000 κατοίκων μέσα στις γιορτές παλιάς πόλης, έχει πάνω από δέκα συγκροτήματα από νέους απ' όλα τα είδη της μουσικής που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις. Υπάρχει μεγάλη παραγωγή πολιτισμού. Είναι εκπληκτικό και καλά θα κάνουν οι Ξανθιώτες να μην το εγκαταλείψουν αυτό ποτέ. Το άρωμα του πολιτισμού είναι αυτό που δίνει περιεχόμενο στην λέξη".

Έκανε αναφορά στην παρουσία του στο "Κύτταρο" πριν από δύο χρόνια και παρουσίασε την δουλειά του. Ήρθε ένα συνεργείο από τη "Λύρα", ηχογράφησε την βραδιά και κυκλοφόρησε σ' ένα διπλό δίσκο με τίτλο "Αυτά που ρωτάς" και ήταν το πρώτο "λάιβ" που κυκλοφόρησε στην ζωή του.

"Εκεί μέσα λοιπόν μιλώ για την Ξάνθη και την αποκαλώ Πριγκίπησα της Θράκης. Υπάρχει το ντοκουμέντο (http://www.youtube.com/watch?v=MtZNbbWyUNc). Κάτι με προετοίμαζε γι' αυτό που θα συνέβαινε σε δύο χρόνια. Εγώ πιστεύω ότι όλη αυτή την προίκα που δημιουργήσαμε να μην μείνει εδώ. Να την ταξιδέψουμε και αλλού".


Στη συνέχεια ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας μαζί με τους  "Xanthi Brass Band Project" έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό κατά τη διάρκεια της συναυλίας στην κεντρική σκηνή στην πλατεία Μητροπόλεως και καταχειροκροτήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.