Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ένα κορίτσι στο Άουσβιτς


Το εξαίρετο αυτό βιβλίο του συγγραφέα, μεταφραστή, δοκιμιογράφου και σύμβουλου εκδόσεων, Φρεντιάνο Σέσι (ο οποίος ζει και εργάζεται στη Μάντοβα) γράφτηκε και εκδόθηκε το 2015 (Einaudi Ragazzi, Ero una bambina ad Auschwitz). Ένα χρόνο αργότερα μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Δήμητρα Δότση και κυκλοφόρησε από τις "Εκδόσεις Καλέντη", σε επιμέλεια-διόρθωση Βασιλικής Τζόκα. Και είναι διανθισμένο από τα όμορφα σκίτσα του έφηβου Κωνσταντίνου Μήτσου. Το βιβλίο που διαβάσαμε και σας παρουσιάζουμε, κέρδισε το βραβείο μετάφρασης από την Ελληνική Εταιρία Μεταφραστών 2017. 

Έχουν γραφτεί αμέτρητα βιβλία και έχουν γυριστεί πολλές ταινίες για το μαύρο αυτό κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας. Οι θηριωδίες των Ναζί είναι αποδεδειγμένες και γνωστές σε όλη την ανθρωπότητα. Έχουν γραφτεί ποτάμια αίματος που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε. Ο ιστορικός Ραούλ Χίλμπεργκ, στο βιβλίο του "Η καταστροφή των Εβραίων της Ευρώπης", κάνει λόγο για 5.100.000 Εβραίους οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο από τις χιτλερικές δυνάμεις. Ανάμεσά τους, περισσότεροι από 60.000 Έλληνες Εβραίοι υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου με ιστορικά στοιχεία (1933-1945) για τον Χίτλερ, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις μαζικές εξολοθρεύσεις. 

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την ιστορία της Ελίζας. Η νεαρή ηρωίδα της ιστορίας, είναι φανταστικό πρόσωπο, ωστόσο τα γεγονότα και τα περιστατικά προσιδιάζουν σε αυτά που βίωσε πλήθος Εβραίων της Ευρώπης, θύματα των Ναζί. Πολλοί από τους Εβραίους αυτούς δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια μαζικών εκτελέσεων στα γκέτο και τα στρατόπεδα εξόντωσης. 

Ο Σέσι, καθηγητής γενικής κοινωνιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μπρέσα, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα με το οποίο καταπιάνεται. Είναι καθηγητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα διδακτικής του Ολοκαυτώματος στο Πανεπιστήμιο Roma Tre και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος Άουσβιτς στις Βρυξέλλες. 

Μέσα από το ημερολόγιο (10 Οκτωβρίου 1940 - 24 Δεκεμβρίου 1942) και τις αναμνήσεις ενός μικρού κοριτσιού που επέζησε, δίνονται με απλό και κατανοητό τρόπο για τους νεαρούς αναγνώστες (το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 10 ετών), οι ιστορίες πολλών οικογενειών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ταλαιπωρήθηκαν ταξιδεύοντας σε άθλιες συνθήκες, δουλεύοντας απάνθρωπα από γκέτο σε γκέτο, με τελικό σκοπό το μαρτυρικό τους θάνατο. Η Ελίζα έχασε τους γονείς της, αλλά η ίδια κατάφερε και επέζησε. Για να διηγηθεί την ιστορία της στις μελλούμενες γενιές, ελπίζοντας να μην συμβεί ξανά ανάλογο έγκλημα.

Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Καλέντη" εδώ, εδώ και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.