Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Αλέκος Παναγούλης, το αίμα της ΕλλάδαςΕίναι ν’ απορεί κανείς πως αυτό το βιβλίο, 50 χρόνια σχεδόν, δεν είχε μεταφραστεί και εκδοθεί στα ελληνικά. Γράφτηκε από τον γάλλο νομικό και συγγραφέα Denis Langlois και εκδόθηκε το 1969 (Panagoulis, le sang de la Grece, Paris, Maspero), ενώ στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017 από τις «Εκδόσεις Παπαζήση», σε μετάφραση Νεκταρίας Θωμαδάκη και Στέλλας Χαριτοπούλου.

Ο δικηγόρος Denis Langlois, απεσταλμένος ως παρατηρητής από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για να παρευρεθεί στη δίκη του Παναγούλη, έγραψε ένα χρονικό της περιπέτειας και της δίκης του πολιτικού και ποιητή, Αλέκου Παναγούλη (02/07/1939-01/05/1976), που ξεκινά από τη στιγμή της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου (13/08/1968). Στη συνέχεια, παρακολουθούμε τη σύλληψή του, τη δίκη-παρωδία, την καταδίκη δις εις θάνατον (Νοέμβριος 1968), την απόδρασή του και την σύλληψή του.

Τελικώς, ο Αλέκος Παναγούλης, μπορεί να βασανίστηκε, αλλά δεν εκτελέστηκε, κυρίως λόγω των αμέτρητων διαδηλώσεων, συλλαλητηρίων και κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα στην Ιταλία, στην Αγγλία, στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές κυρίως χώρες. Τα μαρτύριά του τελείωσαν με τη Γενική Αμνηστεία, η οποία δόθηκε τον Αύγουστο του 1973 στους πολιτικούς κρατούμενους.

Το βιβλίο – ντοκουμέντο, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Παναγούλη, του μεγάλου αδερφού του Αλέκου και θύματος του δικτατορικού καθεστώτος και τον κατατοπιστικό πρόλογο υπογράφει ο μικρός τους αδερφός, Στάθης Παναγούλης. Είναι χωρισμένο σε 17 μικρές ενότητες και περιλαμβάνει φωτογραφίες, τόσο από την οικογένεια του αγωνιστή της Δημοκρατίας, όσο και από τη δίκη.

Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Παπαζήση" εδώ, εδώ & εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.

Βιβλιοκριτικές γράφει και η αριστούχος απόφοιτη Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθηνά Ντίνου, όπως κατά καιρούς και άλλοι φιλόλογοι.