Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια


"Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια" είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο Νεκτάριος Στελλάκης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2017, από τις "Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο", σε εικονογράφηση Αχιλλέα Ραζή και επιμέλεια-διορθώσεις Κατερίνας Λογοθέτη. 

Η ιστορία που αφηγείται ο συγγραφέας βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Και συγκεκριμένα στην ιστορία της μικρής Ιόλης από την κατεχόμενη Κερύνεια, που μαζί με την οικογένειά της, έφυγε για να σωθεί, έγινε πρόσφυγας στον ίδιο της τον τόπο. Μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, πολλοί ήταν εκείνοι που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, αφήνοντας πίσω περιουσίες μιας ζωής. 

Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα και όλα όσα γράφει δεν είναι κατάθεση προσωπικής εμπειρίας. Με την Κύπρο τον συνδέουν, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του σημείωμα, δυνατές φιλίες, η προσήλωση στη γοητεία της διαλέκτου της και οι ιστορίες που έχει ακούσει από ανθρώπους που έζησαν από κοντά τα δραματικά γεγονότα του νησιού. Την ιστορία της Ιόλης την άκουσε από την ίδια και την κατέγραψε στο 52 σελίδων βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και με συγκίνηση για όσους μπορούν να κατανοήσουν τις δύσκολες στιγμές που έζησαν οι πρόσφυγες της επί 44 χρόνια κατεχόμενης Κύπρου. 

Το τραγικό της ιστορίας; Ο πατέρας της ηρωίδας δεν ακολούθησε την οικογένειά του εκείνη τη μέρα του 1974. Έμεινε στις κατεχόμενες περιοχές και εκτελέστηκε κάποιες μέρες αργότερα μέσα στο χωριό. Το σημείο της ταφής του εντοπίστηκε το 2015, ύστερα από υπόδειξη Τουρκοκύπριας δημοσιογράφου. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στις ελεύθερες περιοχές, όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ταυτοποίησης και η κηδεία του έγινε στις αρχές του 2017.

Τέλος, η όμορφη εικονογράφηση του Αχιλλέα Ραζή, ακολουθεί αρμονικά το κείμενο και το φωτίζει ακόμη περισσότερο. Εξαιρετική κατάθεση, από κάθε άποψη!

Για περισσότερα βιβλία από το Καλειδοσκόπιο εδώ, εδώ & εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.