Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη με το Γιάννη Λεκόπουλο


Γιάννη πώς ξεκινά η σχέση σου με τη μουσική και το ελληνικό τραγούδι; Έχεις κάνει σχετικές σπουδές;
 
Η σχέση μου με τη μουσική ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Για να φανταστείς τραγουδούσα, όποτε έβρισκα ευκαιρία, από τριών χρονών… Ξέρεις, σε οικογενειακές συνεστιάσεις και στα παιδικά πάρτυ. Από την οικογένεια μου είχα αρκετά μουσικά ακούσματα, πιο συγκεκριμένα μεγάλωσα με Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Λοΐζο, Νέο κύμα, Τσιτσάνη καθώς και Καζαντζίδη.
Έχοντας ήδη τα κατάλληλα ερεθίσματα, στα εφηβικά μου χρόνια άρχισα να ακούω συνειδητά το ελληνικό έντεχνο και λαϊκό τραγούδι. Τότε ξεκίνησα να ακούω και ξένα συγκροτήματα όπως Beatles, Doors, Eagles, Scorpions και Pink Floyd.
Έτσι η μεγάλη μου αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι με οδήγησαν να ξεκινήσω μαθήματα μονωδίας, βυζαντινής και θεωρία μουσικής σε ηλικία 16 χρονών. Ακόμα και σήμερα συνεχίζω μαθήματα τραγουδιού… πιστεύω πώς ένας τραγουδιστής δεν σταματάει ποτέ να μελετάει και να μαθαίνει. Στα 19 μου άρχισα πλέον να τραγουδάω επαγγελματικά σε μικρές μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης.

Ζεις και δουλεύεις στη γενέτειρα σου, τη Θεσσαλονίκη. Θεωρείς «αναγκαίο κακό» την κάθοδό σου στην Αθήνα για να πραγματοποιήσεις τα καλλιτεχνικά σου όνειρα;
 
Ναι Θεοδόση, δυστυχώς η Θεσσαλονίκη δεν προσφέρει πλέον τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια. Νιώθω ότι πρέπει να κλείσει ένας κύκλος δραστηριοτήτων και την ανάγκη να δοκιμάσω κάποια στιγμή τις δυνάμεις μου σε μια μεγαλύτερη πόλη, όπως είναι η Αθηνά, που μπορεί να μου προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και ανοίγματα στο μουσικό χώρο. Γι’ αυτό και σκέφτομαι να εγκατασταθώ μόνιμα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσω τις παραστάσεις μου στην Θεσσαλονίκη… αγαπώ το κοινό της πόλης μου, που όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζει και εκτιμάει αυτό που κάνω. 


Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συμμετέχεις σε δίσκους εξαιρετικής ποιότητας. Μίλησέ μας γι' αυτές τις συνεργασίες.
 
Μπήκα στο χώρο της δισκογραφίας κάνοντας φωνητικά στο δίσκο του Νότη Μαυρουδή και του Ηλία Κατσούλη με τίτλο “CARTE POSTALE”.
Η επομένη συμμετοχή μου ήταν στο δίσκο της Μάρθας Μεναχέμ με τίτλο «ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΓΕΙΑ» όπου και τραγούδησα τρία τραγούδια σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη, Στέλιου Γεράνη και Κώστα Τριπολίτη.
Το 2008 συμμετείχα στο δίσκο «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ» του Νίκου Πιτλόγλου, ερμηνεύοντας δυο τραγούδια σε στίχους της Alice Tori και του Νίκου Καρίμπα.
Στο τραγούδι "Ψυχή μου αλάνι", είχα την χαρά και την τιμή να το τραγουδήσω με μια σπουδαία τραγουδίστρια, τη Σοφία Εμφιετζή.
Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ο δίσκος του Μιχάλη Ανδρονίκου «ΑΠ΄ΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ», στον όποιο συμμετείχα με πέντε τραγούδια σε στίχους του Βασίλη Γκίκα και του Νίκου Αϊβαλή που είχε την θεατρική και εικαστική επιμέλεια του δίσκου.
Πέρυσι είχα συμμετάσχει σε δυο ακόμα δίσκους. Στο δίσκο «ΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ, ΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ» του νέου τραγουδοποιού Φώτη Λαζίδη με πέντε τραγούδια και στο δίσκο «ΝΥΧΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ» τραγουδώντας το ομότιτλο τραγούδι σε μουσική Γιώργου Δεσποτίδη και σε στίχους Νίκου Καρίμπα.
Θα ήθελα να τονίσω πως σε κάθε συνεργασία λειτουργούσαμε ως ομάδα, που την έδενε ο κοινός στόχος, η καλή συνεργασία και η ίδια αγάπη για τη δημιουργία του δίσκου, με αποτέλεσμα να προκύψουν αυτές οι τόσο ενδιαφέρουσες δουλειές.
Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που συνεργάστηκα με όλους αυτούς τους συνθέτες, τους στιχουργούς και που μου δόθηκε η ευκαιρία να ερμηνεύσω τα τραγούδια τους. Τους ευχαριστώ πολύ για αυτό!

Τραγουδάς κυρίως σε διάφορα στέκια της πόλης σου και όχι μόνο. Βλέπω στο βιογραφικό σου, συνεργασίες με Λάκη Παππά, Γιώργο Ζωγράφο, Καλλιόπη Βέττα, Μαρία Φωτίου... μίλησε μου γι' αυτές τις συναντήσεις. Πώς προέκυψαν;

Χαίρομαι πολύ που μου δίνεις την ευκαιρία να μιλήσω για αυτούς τους ανθρώπους. Με το Λάκη Παππά και το Γιώργο Ζωγράφο έτυχε να συνεργαστώ μαζί τους στην μπουάτ Μελωδία στη Θεσσαλονίκη όπου είχαν έρθει για κάποιες εμφανίσεις. Τραγουδούσα για πρώτη φορά τότε. Ήταν καλλιτέχνες που θαύμαζα και τους άκουγα από τους δίσκους που είχαμε στο σπίτι και όταν τους γνώρισα από κοντά κατάλαβα ότι πέρα από αξιόλογοι καλλιτέχνες ήταν αξιόλογοι και ως άνθρωποι.
Την Καλλιόπη Βέττα την γνώρισα μέσω του συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου και μαζί κάναμε κάποιες καλοκαιρινές εμφανίσεις. Η Καλλιόπη είναι μια πολύ σπουδαία τραγουδίστρια και εκτιμώ πολύ τη δουλειά της.
Η Μαρία Φωτίου με είχε ακούσει πρώτη φορά σε μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης και έπειτα ξεκίνησε η συνεργασία μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε μουσικές σκηνές και σε συναυλίες ανά την Ελλάδα. Η Μαρία είναι μια σπουδαία φωνή με ευαισθησία.
Επίσης είναι πολύ ωραίο να θαυμάζεις καλλιτέχνες και στην πορεία να σου δίνεται η ευκαιρία να συνεργάζεσαι μαζί τους. Από τη συνεργασία μου μαζί τους έμαθα αρκετά πράγματα όπως υπομονή, επιμονή και πίστη σε αυτό που τόσο πολύ αγαπώ… το τραγούδι.


Ποιες είναι οι αγαπημένες φωνές σου; Είχες κάποια πρότυπα από μικρός;
 
Υπάρχουν πολλές φωνές που μου αρέσουν, άλλα θα σου αναφέρω ενδεικτικά κάποιες, όπως η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Ελένη Βιτάλη, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Νίκος Δημητράτος, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Νίκος Ξυλούρης, η Μαρία Φαραντούρη, η Μαρία Δημητριάδη, ο Μανώλης Λιδάκης και ο Χρήστος Θηβαίος.
Και από τον διεθνή χώρο η Εdith Piaf, η Cesaria Evora, ο Αndrea Bocelli, η Μisia, η Μina ,η Ella Fitzgerald και ο Freddy Mercury.
Δεν είχα ποτέ ως πρότυπο κάποιον συγκεκριμένο τραγουδιστή, αλλά θαύμαζα πολύ τις επιλογές που έκαναν στα τραγούδια τους, τη στάση τους απέναντι στο χώρο καθώς και την αγάπη τους για τη μουσική.

Τα μελλοντικά σου σχέδια;
 
Θεοδόση τα σχέδια και τα όνειρα σε αυτή την δουλειά δεν σταματούν ποτέ… και ευτυχώς δηλαδή, γιατί ζούμε μέσα από αυτά…
Αυτό το διάστημα περιμένω να κυκλοφορήσει η πρώτη δισκογραφική δουλειά της Σοφίας Νάτσιου στην οποία συμμετέχω με ένα έντεχνο-λαϊκό τραγούδι και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό. Την μουσική έχει γράψει η ίδια και οι στίχοι είναι του Αντώνη Νάτσιου.

Παράλληλα ετοιμάζω και τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο σε μουσική του Σταμάτη Χατζηευσταθίου και σε στίχους της Κίττυς Λιανού. Νιώθω μεγάλη χαρά και ταυτόχρονα μια αγωνία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μόλις ολοκληρωθεί η δουλειά θα χαρώ πολύ να μιλήσουμε αναλυτικότερα γι’ αυτήν.
Aπό τη νέα χρονιά θα εμφανίζομαι κάθε Παρασκευή στο café-bar Μουσείο στην Θεσσαλονίκη, μαζί με την Έλενα Αργαλιά στο πιάνο και τη Σίσσυ Κασσάνδρα στο τραγούδι, με την οποία είχαμε συνεργαστεί στον δίσκο του Μιχάλη Ανδρονίκου και τώρα ξανά μαζί στην σκηνή. Παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα με αναφορές στους Μ. Χατζιδάκι, Αττίκ, Γ. Σπανό, Γ. Χατζηνάσιο και Κ. Χατζή.
Επίσης οι εμφανίσεις μου στην μουσική σκηνή Σαράι θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο, μαζί με την τραγουδίστρια Ματίνα Νούτσου, παρουσιάζοντας δικά μου τραγούδια καθώς και επιλογές από Στ.Κραουνάκη, Θ.Μικρούτσικου, Δ.Σαββόπουλου, G.Bregovic.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.