Καμιά πτυχή της ζωής του Κεμάλ Ατατούρκ δεν έμεινε ανεξερεύνητη. Καμιά απολύτως, πλην της περιόδου της Θεσσαλονίκης, της πόλης όπου αυτός γεννήθηκε και μεγάλωσε. Στην πατρίδα του την Τουρκία, όπου εγκαταστάθηκε -και μεγαλούργησε- αργότερα, η ενασχόληση των Τούρκων ιστορικών με την περίπτωσή του υπήρξε τόσο έντονη ώστε να φτάνει κάποτε στα όρια της υστερίας και της υπερβολής. Εντούτοις, τα χρόνια της Θεσσαλονίκης δεν αγνοήθηκαν μόνο από τους Τούρκους αλλά κι από τους Έλληνες μελετητές. Για ευνόητους, σχεδόν εφαπτόμενους, λόγους: Από δω, γιατί ο Κεμάλ θεωρείται ο οιονεί εχθρός, ο εξολοθρευτής του Ελληνισμού της Μικρασίας, από κει, επειδή η κάποτε Οθωμανική Θεσσαλονίκη ανήκει πια στην Ελλάδα. Το φοβιστικό υποσυνείδητο των λαών υπερισχύει σχεδόν πάντοτε ακόμα και των πλέον σοφών ιστορικών συμβιβασμών της πολιτικής. Έστω και αν αυτοί οι εκατέρωθεν συμβιβασμοί Ελλάδας-Τουρκίας φέρουν τη σφραγίδα ενός Βενιζέλου κι ενός Ατατούρκ.
Η Οθωμανική Θεσσαλονίκη υπήρξε μια πόλη φαινόμενο, δυναμικότερη σε δράσεις κι επιδράσεις απ' ό,τι η Κωνσταντινούπολη. Ως εκ τούτου, αναδείχτηκε στην κυριολεξία η τροφός των μεταρρυθμιστικών οραμάτων του Κεμάλ. Η πόλη όπου κυριαρχούσαν οι πιο δημιουργικοί Εβραίοι και Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετάγγισε στον Κεμάλ το πνεύμα της επανάστασης και του εκσυγχρονισμού. Το βιβλίο του Χρίστου Χριστοδούλου διερευνά την παράλληλη πορεία της Θεσσαλονίκης και του διαβόητου τέκνου της στα χρόνια της παρακμής της Σουλτανικής απολυταρχίας και θεοκρατίας. Ως εκ τούτου, το βιβλίο υπαινίσσεται την αντιστοιχία της περιόδου εκείνης με τα σημερινά τεκταινόμενα -και τα πρόσωπα- της τουρκικής πολιτικής σκηνής.
Το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο έγραψε ο δημοσιογράφος Χρίστος Κ. Χριστοδούλου από την Ξάνθη και η 13η του έκδοση κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επίκεντρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου