Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Όλα είναι ένα όνειρο - Σύνη Αναστασιάδη (Οδός Πανός-Σιγαρέτα)



Στις αρχές του 2020 κυκλοφόρησε το «Όλα είναι ένα όνειρο», από τις «Εκδόσεις Οδός Πανός-Σιγαρέτα» του ποιητή Γιώργου Χρονά, ένας καλαίσθητος κατάλογος με έργα της ζωγράφου Σύνης Αναστασιάδη.

Η Σύνη Αναστασιάδη, που ζει και δημιουργεί στην Αλεξανδρούπολη, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στον χώρο των εικαστικών τεχνών, με μια απολύτως προσωπική και αναγνωρίσιμη σφραγίδα. Το «Όλα είναι ένα όνειρο» είναι από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις κατασκευών και ζωγραφικής της δημιουργού, δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αποφασίστηκε η έκδοση αυτής της συλλογής έργων.



Το 2016 γνωρίσαμε το υλικό μέρος της σειράς "Όλα είναι ένα Όνειρο" με την έκθεση των κατασκευών. Δύο χρόνια μετά, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε το άυλο κομμάτι της, το όνειρο, με την έκθεση των έργων ζωγραφικής. Το όνειρο παραπέμπει αυτόματα σε μια κατάσταση ύπνου ή ύπνωσης. Κατάσταση στην οποία οι αισθήσεις μας σβήνουν τρόπον τινά. Και το σβήσιμό τους ανοίγει μια τεράστια πύλη στη φαντασία, στις εικόνες που πλάθει ο ανθρώπινος νους ελεύθερος από όρια, στερεότυπα και στεγανά. Το όνειρο όμως που πλάθει ο νους δεν είναι πάντα ταυτόσημο με το ενύπνιο. Σημαίνει συχνά τον στόχο, την πορεία της ζωής, την πραγμάτωση κάθε προσδοκίας.

Στους πίνακες της Σύνης Αναστασιάδη, οι δύο αυτές έννοιες του ονείρου άλλοτε ενώνονται, άλλοτε απομακρύνονται, άλλοτε συνυπάρχουν. Για να κατανοήσουμε καλύτερα, καλούμαστε λοιπόν να δούμε με τα μάτια κλειστά, αν είναι ποτέ δυνατόν, τη σειρά αυτή της ζωγραφικής. Με τα μάτια της ψυχής και του νου. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε πράξη τον "Εξαγνισμό των εσωτερικών παρορμήσεων". Παρορμήσεων που απατηλά παραπέμπουν σε συγκεκριμένες μορφές και στερεότυπα που κουβαλάμε. Αρωγός μας στην πορεία αυτή η ίδια η ζωγράφος με τα έργα και τους τίτλους τους.

Δεν μπορούμε να δούμε με τα όργανα της όρασης τη "Διαδικασία αναμόρφωσης του νου" που οπτικοποιεί με σχήμα και χρώμα η Σύνη Αναστασιάδη. Μέσα από μια εσωτερική διαδικασία μπορούμε να νιώσουμε το αποτέλεσμα της "Ανάκτησης της αρχικής δυναμικότητας". Στον πίνακα, η δυναμικότητα παρουσιάζεται σαν μια μορφή που προσπαθεί να αποκτήσει υπόσταση σε τρεις διαφορετικές στιγμές της κίνησής της. Στο αρχικό στάδιο στο βάθος, η μορφή αχνοφαίνεται. Στην ενδιάμεση στιγμή αρχίζει να αποκτά υπόσταση και στο τελικό στάδιο έχοντας πάρει μορφή, συστρέφεται, μας γυρνάει την πλάτη και αυτοδύναμη πια η μορφή απομακρύνεται. Είναι επίσης λογικό, όταν σταθούμε μπροστά στην Αυθεντική φωνή, "ν’ ακούσουμε" την κραυγή της όταν φτάνει στο βάθος της ύπαρξης. Ή μήπως φτάνει στο ανώτατο σημείο της ύπαρξης; [...]

Κική Χριστοδούλου, "Ονείρου συνέχεια..." (Από την εισαγωγή του βιβλίου).


Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα διαβάσετε το βιογραφικό σημείωμα της εικαστικού και μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, στον Θεοδόση Βαφειάδη: https://theovaf.blogspot.com/2013/11/blog-post_890.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.