Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ο Ελληνικός Συνταγματισμός 200 χρόνια μετά - Δημοκρατικός, Νεωτερικός, Ακμαίος

 


Μια ιστορική αφήγηση των ιδεών που πυροδότησαν την Εθνική Επανάσταση, διαμόρφωσαν την πολιτική φυσιογνωμία ενός λαού και συγκρότησαν μια σύγχρονη, ανθεκτική και ανοικτή στον κόσμο συνταγματική πολιτεία. Η υπεράσπιση του ελληνικού δημοκρατικού και φιλελεύθερου συνταγματισμού, μαζί με την καλλιέργεια ενός συνταγματικού πατριωτισμού, έχει σήμερα την έννοια της υπεράσπισης της ενότητας και της ιδιαιτερότητας της συνταγματικής μας ταυτότητας. Όχι για να κλειστούμε από τον κόσμο, αλλά για να ανοιχτούμε άφοβα σε αυτόν, για να αντιμετωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση με πολιτική αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία και ελπίδα, αρκεί να αποκτήσουμε συνείδηση της ιστορικότητάς μας και άρα και των ορίων μας, με λίγο περισσότερη, βέβαια, συνταγματική δημοκρατική αυτογνωσία. Ο ελληνισμός έχει όλα τα εφόδια, πνευματικά και ψυχικά, και διαθέτει μια μοναδική οικουμενική ιστορική μνήμη, τέτοια και τόση, ώστε να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να αντιμετωπίζει με σύνεση, με αυτοπεποίθηση και με κάθε δυνατή πρόγνωση και προσαρμοστικότητα τις απρόβλεπτες διακινδυνεύσεις της νέας «οικουμενικότητας» που ζούμε.

Ο Αντώνης Μανιτάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και τη διδακτορική του διατριβή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Διατέλεσε υφηγητής και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2011 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Το 2012 και το 2015 χρημάτισε υπουργός Εσωτερικών σε δύο υπηρεσιακές κυβερνήσεις και το 2012/13 υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το 2020 είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στα κυριότερα έργα του συγκαταλέγονται: Κράτος Δικαίου και δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας (Σάκκουλας, 1994)· Οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος-Έθνος. Στη σκιά των ταυτοτήτων (Νεφέλη, 2000). Ελληνικό Συνταγματικό Δίκαιο (Σάκκουλας, 2004). Η ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (Σάκκουλας, 2008). Η συνταγματική συγκυρία της μεταπολίτευσης (Εξάντας, 1997). Στο Λυκόφως της Μεταπολίτευσης (Επίκεντρο, 2020).

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.