Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Οι ποιητικές συλλογές του Θωμά Βουγιουκλή στη Σύγχρονη Εποχή

Ο πανεπιστημιακός και ποιητής Θωμάς Βουγιουκλής ήταν -συνταξιοδοτήθηκε προσφάτως- Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Εργάζεται ερευνητικά στα καθαρά μαθηματικά και ειδικότερα στην άλγεβρα των υπερδομών όπου έχει θεμελιώσει ένα κλάδο που πήρε το όνομα του, τις Ην-δομές. Σχετικό είναι το βιβλίο του "Hyperstructures and Their Representations", Hadronic Press, USA, 1994.

Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και προπαντός στο εξωτερικό, ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ, USA, στο Udine, Ιταλία και στο Bangor της Ουαλίας. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα παιδείας. Ζει στην Ξάνθη.

Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία, σχετικά με την επιστήμη του, αλλά και ποιητικές συλλογές: Ανάσες, παρεξηγήσεις (1980), Απόπειρες… γραφής ποιημάτων (1985), Τραγούδια (1990), Κωδικοί ή Homo Informaticus (1990), Με τα αίματα του Αίμου (1997), 101 ΟΙ ΙΟΙ (2006), Απόπειρα ποίησης από πείρα ποίησης ένοχος (2007), Γραμμική Άλγεβρα (2009), Γεωμετρία και αναλυτική γεωμετρία (2009), Αφή (2011), Το ψάρι βρωμάει από το …κεφάλαιο (2015), Αρθροπαιδεία: Άρθρα περί παιδείας (2018), ΛΙΤΟγραφίες, ΛΙΤΟποιήματα; (2019), Πολιτισμώ αφού (2020), ενώ συμμετείχε και σε συλλογικά έργα. 

Παρακάτω ορισμένα δείγματα γραφής από τις δύο ποιητικές συλλογές που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής



αφού δεν υπάρχουν θεοί 
καταχωνιασμένοι 
στα κελιά μας 
αφού δεν υπάρχουν αυτοί
οι επόπτες
των δεινών του κόσμου
γιατί να τους πλάσουμ' εμείς
να 'χουν μερτικό
στα όνειρά μας;

αυτοί που θέλουν λόγια 
μαζεύτηκαν
κάτω από μια στέγη
και κουβέντιασαν τα πάντα
χωρίς ν' ακούσουν τίποτε.
συμπέρασμα:
εκτόνωση

για να μη χάνουμε χρόνο
ανακαλύψαμε τα κομπιούτερ.
Τώρα χάνουμε το χρόνο
σ' αυτά 

Όρκος

Ελλάδα μου,
μαινάδα μου
Όλυμπε
και Καιάδα μου.

Συμβουλή

Κάντε το λόγο
άλογο φτερωτό
στην κατάκτηση
της γνώσης

Χτίστε, λοιπόν, τα όνειρα
και κατοικίστε τα.

Η Άμμος

Η άμμος της "πληροφόρησης"
σκέπασε την άνυδρη σκέψη μας
τους ιδιοτελείς εφησυχασμούς
τους μεταλλαγμένους ιμπεριαλισμούς
τα άμφια της ματαιοδοξίας μας
τις αφαλατωμένες γεύσεις μας
τους φρενο-ευλαβείς μας έρωτες
τους μακρόσυρτους γογγυσμούς μας.

"Θρυαλλίδα" (στίχοι-μουσική: Θωμάς Βουγιουκλής, ερμηνεία: Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.