Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Χίος. Τόπος Εντός.

 

Το καλοκαίρι του 2020 κυκλοφόρησε από το Π.Ι.Ο.Π., ο τόμος «Χίος. Τόπος Εντός», μια πολυτελέστατη δίγλωσση έκδοση που φέρει την υπογραφή του φωτογράφου, σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ και κοινωνικού ανθρωπολόγου, Στρατή Βογιατζή (Χίος, 1978). Τα κείμενα υπογράφουν ο Μανώλης Βουρνούς, ο Δημήτρης Τσούχλης, η Στέλλα Τσιροπινά, ο Ηρακλής Παπαϊωάννου και τον πρόλογο που ακολουθεί ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Οι δεσμοί του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με τη Χίο έχουν αφετηρία το Μουσείο Μαστίχας Χίου, που λειτουργεί από το 2016 στα Μαστιχοχώρια. Γέννημα της συνεργασίας του Ιδρύματος με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το Μουσείο Μαστίχας, το οποίο έχει αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια από τους κατοίκους αλλά και από όσους επισκέπτονται τη Χίο, αναδεικνύει τη μαστίχα ως μοναδικό φυσικό προϊόν, άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτισμική ταυτότητα και φυσιογνωμία του νησιού. Γι' αυτό και υποδεχόμαστε με θέρμη την παρούσα έκδοση.

Ο Στρατής Βογιατζής, με τις διαδρομές του στη Χίο, «ξαναδιαβάζει» το τοπίο αλλά και τους ανθρώπους του νησιού. Έτσι, οι φωτογραφίες του, όπως άλλωστε και τα συνοδευτικά κείμενα από ανθρώπους με επιστημονική ή βιωματική σχέση με το αντικείμενο, έρχονται να υποστηρίξουν και να τεκμηριώσουν την άποψη ότι το τοπίο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο ενός τόπου, και βέβαια και της Χίου ειδικότερα. Φιλοδοξία μας είναι η έκδοση αυτή να αποτελέσει μια νέα, φρέσκια ματιά στο νησί με την αναλλοίωτη άγρια ομορφιά.

Γλωσσική επιμέλεια: Ανδρέας Παππάς. Μεταφράσεις και τυπογραφική διόρθωση: Νερίνα Κιοσέογλου. Καλλιτεχνικός σχεδιασμός: Θύμιος Πρεσβύτης Επεξεργασία εικόνων: Θοδωρής Αναγνωστόπουλος. Εκδοτική επιμέλεια: Ουρανία Καραγιάνννη, Μαρία Δασκαλάκη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΙΟΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.