«Αν υπάρχει μια λέξη-κλειδί για να εντοπίσεις έναν ηλίθιο είναι η λέξη “ζωή”, διότι κάθε ανόητος έχει πάντα έτοιμο ένα απόφθεγμα για τη ζωή, και μπροστά σε οποιοδήποτε υπαρξιακό πρόβλημα σου απαντά με έννοιες του τύπου η ζωή είναι ωραία, τη ζωή πρέπει να τη ζεις σε βάθος ή η ζωή είναι ιερή…»
Ο Μασιμιλιάνο Παρέντε, ένας από τους πιο επιτυχημένους Ιταλούς συγγραφείς της εποχής μας, έχει τον τρόπο του να σε ιντριγκάρει, το χάρισμα να σε διασκεδάζει και ενίοτε την ικανότητα να σε εκνευρίζει. Είναι όμως απολύτως βέβαιο πως η αφήγησή του δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο.
Στην Ηλιθιοκρατία, που κυκλοφόρησε το 2018 στην Ιταλία και προσφάτως στην Ελλάδα, ανατέμνει με χειρουργική ακρίβεια και μεγάλες δόσεις βιτριολικού χιούμορ τους κοινούς τόπους της πατρίδας του και τις αφελείς πεποιθήσεις των ανθρώπων. Σαρκάζει την πραγματικότητα της σύγχρονης Ιταλίας, ανάμεσα σε πολιτικούς και «αντιπολιτικούς» σαλτιμπάγκους, αφελείς ψηφοφόρους, τηλεοπτικούς μαϊντανούς, διαδικτυακές «προσωπικότητες», αντιεπιστημονικές δοξασίες, αβάσιμες αντιλήψεις, ανόητες βεβαιότητες και πολλές μικρές καθημερινές κουταμάρες της «διπλανής πόρτας». Κι αν όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι οικείο και πολύ ελληνικό, μην ανησυχείτε, είναι απλή εντύπωσή σας…
Ο Massimiliano Parente γεννήθηκε στο Γκροσέτο το 1970,
ζει στη Ρώμη και είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους σύγχρονους ιταλούς
συγγραφείς. Έχει εκδώσει πέντε αυτοτελή μυθιστορήματα, τη μυθιστορηματική
Τριλογία του Απάνθρωπου, ένα δοκίμιο πάνω στην Αναζήτηση του Χαμένου Χρόνου,
του Μαρσέλ Προυστ και δύο pamphlet σύγχρονης κοινωνικής κριτικής. Συνεργάζεται
αποκλειστικά με την εφημερίδα Il Giornale, αλλά τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως
δεν είναι δημοσιογράφος.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δίαυλος, σε μετάφραση Νίκου Γ. Λεμονή, επιμέλεια Νίκου Αναστασόπουλου και με τον πρόλογο του Γιάννη Ξανθούλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου