Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Στρατιωτική Ιστορία - Τεύχος 277 (Σεπτέμβριος 2020)

 

Η εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, είχε γίνει έμμονη ιδέα για τους Αμερικανούς μετά το πλήγμα που υπέστησαν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη. Ο νέος μας συνεργάτης, Γεώργιος Γουναρόπουλος, στο άρθρο αυτό εξετάζει διεξοδικά την Επιχείρηση NEPTUNE SPEAR, κατά την οποία οι Αμερικανοί βατραχάνθρωποι της ομάδας Seal κατάφεραν να σκοτώσουν τον περιβόητο Λάντεν στο καταφύγιό του στο Πακιστάν, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει και την εξάλειψη της τρομοκρατικής/ανταρτικής απειλής στη Μέση Ανατολή.

Η Μάχη στο Άσκλο, το 279 π.Χ., μεταξύ Ρωμαίων και Πύρρου έληξε με τη νίκη του Ηπειρώτη βασιλιά. Ωστόσο, όπως περιγράφει παραστατικά ο Γεώργιος Κουφογιώργος, από αυτή τη σύγκρουση προήλθε και η φράση «πύρρειος νίκη», λόγω των δυσαναπλήρωτων απωλειών που υπέστη. Εκτός τούτου, οι πολλές επιτυχίες που είχε ο Πύρρος δεν κατέληξαν σε τελική νίκη επί των Ρωμαίων, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τη Ιταλία και να αφήσει απροστάτευτους τους Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας.

Η περιγραφή μιας μάχης παρουσιάζει σχεδόν πάντοτε τις κινήσεις των μονάδων και τις τελικές φάσεις της σύγκρουσης. Για να γίνουν αυτά, έχει προηγηθεί προετοιμασία στα αντίστοιχα επιτελεία. Όμως, το έργο τους παραμένει στην αφάνεια, η δε εξέλιξή τους στη διαδρομή της ιστορίας δεν είναι ευρύτερα γνωστή, όπως των μάχιμων μονάδων. Αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου με το άρθρο του για τη σύσταση και λειτουργία των γενικών επιτελείων.

Μια βίαιη επίθεση και η λεηλασία του σπιτιού ενός Εβραίου, στην Αθήνα του 1847, είχε ως αποτέλεσμα η «μεγάλη προστάτιδα δύναμη» Βρετανία να επιβάλει αποκλεισμό των ελληνικών νησιών. Ο Μιχάλης Ντασκαγιάννης μας υπενθυμίζει όλες τις λεπτομέρειες αυτής της ξεχασμένης ιστορίας των «Παρκερικών» και της στάσης που κράτησε μια χώρα που ήξερε να επιβάλλει τις απόψεις της σε όποιον διαφωνούσε.

Η κακή τροπή των επιχειρήσεων της Luftwaffe κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η αιτία για τη διερεύνηση ανορθόδοξων λύσεων στον αεροπορικό τομέα. Ο Ανδρέας Αντωνάτος μας περιγράφει την εξέλιξη των σύνθετων αεροσκαφών Mistel και της επιχειρησιακής χρήσης τους, η οποία δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών της ανώτατης ηγεσίας.

Η οπλοβομβίδα έκανε την εμφάνισή της στα πεδία των μαχών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος εξιστορεί τους λόγους κατασκευής της από τον Γαλλικό Στρατό και πώς με το ίδιο σύστημα οπλοβομβίδων Viven-Bessieres εφοδιάστηκε ο Ελληνικός Στρατός το 1917. Το σύστημα V-B παρέμεινε σε χρήση από τον Ελληνικό Στρατό έως και το 1941, παρά το ότι ήταν πλέον ξεπερασμένο.

Η 1η Ελληνική Ιστορική Έκθεση Συλλεκτών διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2018 και σημείωσε σημαντική επιτυχία για τα ελληνικά δεδομένα. Ο Νικόλαος Νικόλτσιος περιγράφει το πώς οργανώθηκε και εκτελέστηκε. Επίσης, παραθέτει και αρκετό φωτογραφικό υλικό, ώστε οι αναγνώστες να πάρουν μια εικόνα για το έξοχο θέαμα που παρουσιάστηκε στον χώρο του Πολεμικού Μουσείου.

Οι μόνιμες και έκτακτες στήλες περιλαμβάνουν όπως πάντα τις ειδήσεις του Εμμανουήλ Πέπονα και τα Αποσπάσματα Στρατιωτικού Μηνολογίου του Βασιλείου Αναστασόπουλου, με σύντομη αναφορά στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Το Δείγμα Γραφής προέρχεται από το υπό έκδοση βιβλίο του Heinz A. Richter Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1919-1922: Από το όνειρο της «Μεγάλης Ιδέας» στη Μικρασιατική Καταστροφή και επικεντρώνεται στη φάση της διάσπασης του ελληνικού μετώπου κατά την τουρκική επίθεση, τον Αύγουστο του 1922. Ο Σωτήριος Κωνσταντινίδης μας παρουσιάζει ένα μοντέλο του Blackburn Buccaneer S.2C της Airflix σε 1/72· ο Ηλίας Μαϊδάτσης την κλασική κινηματογραφική ταινία του 1932 Αποχαιρετισμός στα όπλα· ο Γεώργιος Λόης το αρχαίο φρούριο της Φυλής στην Πάρνηθα· ο Θεόδωρος Δημόπουλος το πιστόλι Parabellum/Luger P08· και ο Γεώργιος Κουφογιώργος τον κατάφρακτο Πάρθο ιππέα. Τέλος, η στήλη της βιβλιοπαρουσίασης περιλαμβάνει τρεις ενδιαφέρουσες εκδόσεις με στρατιωτικό-ιστορικό περιεχόμενο.

Στο επόμενο τεύχος του Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 ετών από τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο του 1940, ετοιμάζουμε ένα αφιέρωμα σε αυτήν τη σημαντική επέτειο, με άρθρα για την κατάληψη του Κούτσι από το 40ό Σύνταγμα Ευζώνων, τη δράση των ελληνικών υποβρυχίων στην Αδριατική, τη στάση των Βορειοηπειρωτών έναντι των προελαυνόντων ελληνικών δυνάμεων, τη χρήση των δυνάμεων Χωροφυλακής στο μέτωπο και πολλά άλλα ενδιαφέροντα σχετικά θέματα. 

Το μηνιαίο περιοδικό για την ελληνική και παγκόσμια στρατιωτική ιστορία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.