Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Ο αόρατος Τονίνο

 


Ο Τονίνο φοβάται πως ο δάσκαλος θα τον σηκώσει για μάθημα, ενώ εκείνος είναι αδιάβαστος. Το μικρό αγόρι εύχεται να γίνει αόρατο και η επιθυμία του ικανοποιείται! Τώρα όμως που κανείς δεν τον βλέπει, πώς μπορεί να γελάει μαζί με τους φίλους του και να χαίρεται τις αγκαλιές της μητέρας του; Ώσπου συναντά έναν ηλικιωμένο κύριο, και τότε θα καταλάβει τι σημαίνει να μη σε βλέπει κανείς και να είσαι μόνος. Ένα συγκινητικό κείμενο που μέσα από τον απλό και διασκεδαστικό λόγο του Ροντάρι προσφέρει μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους. Μια ιστορία για την παιδική ψυχή, για τον παραγκωνισμό των ηλικιωμένων και το συναίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης που μπορεί να νιώθει ο άνθρωπος σε κάθε ηλικία. «Ο αόρατος Τονίνο» είναι από τις πιο φημισμένες ιστορίες του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Τζάνι Ροντάρι. Ο βραβευμένος εικονογράφος Αλεσάντρο Σάνα κατάφερε έναν εκπληκτικό άθλο: να ζωγραφίσει έναν αόρατο ήρωα!

Ο Τζάνι Ροντάρι (1920-1980) είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς βιβλίων για παιδιά. Με επιρροές από τον γαλλικό σουρεαλισμό και με την αγάπη του για τη γλωσσολογία, ο Ροντάρι έδωσε έμφαση στην ποίηση αντιμετωπίζοντάς την ως μια εύθυμη δραστηριότητα και ως ένα εργαλείο για να ξαναζωντανέψει τον ρυθμό και τον ήχο της προφορικής παράδοσης των παιδικών τραγουδιών, να ερευνήσει σε βάθος τη δυναμική της γλώσσας και να αναδείξει τη συνδυαστική και λυτρωτική δύναμη των λέξεων. Αυτό ακριβώς είναι σήμερα η παιδική ποίηση και έτσι σήμερα στα σχολεία τα παιδιά παίζουν «κάνοντας ποίηση». Σε μια εποχή όπου το σχολείο είχε να κάνει με την τεκμηριωμένη γνώση, ο Ροντάρι έγραψε τη «Γραμματική της Φαντασίας», ένα βιβλίο για την τέχνη της δημιουργίας ιστοριών. Υπήρξε ο πρόδρομος τεχνικών γραφής, όπως είναι το «φανταστικό διώνυμο», ή το «τι συνέβη μετά» και το «τι θα συνέβαινε αν…», τα οποία τώρα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργική γραφή και εφαρμόζονται ακόμα από δασκάλους και συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Η σημασία του έργου του Ροντάρι σήμερα έγκειται στην ποιητική της φαντασίας του, στην ειρωνική προσέγγιση της πραγματικότητας και στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που πραγματεύεται, όπως είναι ο πόλεμος και η ειρήνη, η μετανάστευση, η αδικία, η ανισότητα και η ελευθερία. Τριάντα εννιά χρόνια μετά τον θάνατό του, η γραφή του Ροντάρι αποδεικνύεται πιο δυνατή και καινοτόμα από ποτέ. Για τα έργα του και τις μεταφράσεις τους (σε πάνω από πενήντα γλώσσες), τιμήθηκε με πολλά βραβεία και επαίνους, συμπεριλαμβανομένου και του Βραβείου Άντερσεν, το 1970, το οποίο είναι από τα πλέον αναγνωρισμένα βραβεία παιδικής λογοτεχνίας.

Το υπέροχο αυτό βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλέντη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.