Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

«Ένδοξος δεν είναι αυτός που κατακτά αλλά εκείνος που απελευθερώνει»



Το νέο, ευφυές και απολαυστικό μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη "Ο βασιλιάς της" αντλεί την έμπνευσή του από τον τρωικό κύκλο και τη φυγή της ωραίας Ελένης με τον Πάρη, δίνοντας μια διαφορετική εκδοχή και διάσταση σε θρυλικές στιγμές και γεγονότα της ελληνικής μυθολογίας. Ο συγγραφέας, που έχει σε βάθος μελετήσει τα ομηρικά έπη, καταφέρνει με τρόπο πλούσια ευρηματικό να ανακινήσει και να καταρρίψει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τον προδομένο Μενέλαο και σε κάθε βήμα τον εξιλεώνει, καθώς ο γιος του Ατρέα εμφανίζεται στο σύνολο της δοσμένης ιστορίας ως αλτρουιστής, γενναιόδωρος και βαθιά ανθρωπιστής, ολότελα ξένος προς τον πολεμοχαρή και εκδικητικό χαρακτήρα που υποδαύλισε την τρωική εκστρατεία:

«Η πιο γενναία – η μοναδική γενναία – πράξη της ζωής μου: αντί να κρατήσω με το στανιό την Ελένη, την άφησα να φύγει. Ένδοξος – το πιστεύω ακράδαντα – δεν είναι αυτός που κατακτά. Αλλά εκείνος που απελευθερώνει».

Μέσα από μια ενδιαφέρουσα και σε αρκετά σημεία χιουμοριστική περιήγηση σε καίριες στιγμές και γεγονότα της ζωής του Μενέλαου, από τα παιδικά του χρόνια έως και το τέλος του πολέμου στην Τροία (με σημαντικούς σταθμούς τον σφετερισμό και την ανάρρηση του Θυέστη στον θρόνο και το ειρηνικό μεγάλωμα του Μενέλαου και του Αγαμέμνονα στην Πιτυούσα, μέχρι τον διαγωνισμό με τους άλλους μνηστήρες και τη σύναψη γάμου του Μενέλαου με την Ελένη), γίνεται έκδηλη η αφοσίωση και η ακούραστη αγάπη για τη γυναίκα του ακόμη και όταν εκείνη το σκάει με τον Πάρη, η απέχθεια που νιώθει για την εξουσία («Όσοι έδωσαν την ψυχή τους για την εξουσία έμειναν απλώς δίχως ψυχή») και για τους συνεχείς αλληλοσκοτωμούς («Οι άνθρωποι αλληλοσκοτώνονται διαρκώς, για ανόητες ως επί το πλείστον αιτίες, με γελοίες αφορμές. Εγώ κρατιόμουν πάντα απέξω»), ενώ αρθρώνονται και αντιπολεμικά μηνύματα: «Εάν ήθελε ο Οδυσσέας να θαμπώσει τους κατοπινούς, θα αρκούσε να μιλήσει για το μεσοδιάστημα της ειρήνης».

Ο Χωμενίδης αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ικανός τεχνίτης ενός γλαφυρού λόγου και άριστος ψυχογράφος, πλάθοντας έναν ήρωα ανθρώπινο και ειρηνοποιό, και προσφέροντας ένα ευφάνταστο και μαζί πειστικό ανάγνωσμα. Η δημιουργική ανάπλαση και όλων όσων εκτυλίχθηκαν μετά την αρπαγή και κατά την πολιορκία της Τροίας, καταφέρνει με τη σειρά της να αναβιώσει τα γεγονότα, δίνοντας μια διαφορετική οπτική για τη μυθώδη αυτή εποχή.

Το βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη «Ο βασιλιάς της» κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Πατάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.