Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ (Από τον Εμφύλιο μέχρι το μακαρθισμό)



Η ιστορία της εργατικής τάξης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι η ιστορία του ίδιου του αμερικανικού λαού. Το κίνημα της οργανωμένης εργατικής τάξης εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει την εξουσία των μονοπωλίων. 

Ωστόσο, το βιβλίο περιγράφει γλαφυρά και την απάντηση του αμερικανικού μονοπωλίου στο μεγάλο άλμα της εργατικής τάξης προς το βιομηχανικό συνδικαλισμό. 

Μέσα στις σελίδες του βλέπουμε τη Μάνα Τζόουνς, τη μικροκαμωμένη γριούλα που πάλεψε μέχρι τα εκατό της στο πλευρό των μεταλλωρύχων. Βλέπουμε όμως και το μεγάλο της αντίπαλο, τον Τζον Ροκφέλερ, τον ιδιοκτήτη των μεταλλείων και ιδρυτή του σύγχρονου τραστ. Βλέπουμε τον Μπιγκ Μπιλ Χέιγουντ να πολεμάει με τους πιστολάδες των μονοπωλίων στα Βραχώδη Όρη, αλλά και τον επιβλητικό, «γερακίσιο» Μόργκαν, έναν από τους κυριότερους αρχιτέκτονες των μονοπωλίων και υπέρμαχο των συνθηκών που πολεμούσε ο Χέιγουντ. Βλέπουμε, εν τέλει, την εργατική τάξη στις ΗΠΑ να γεννιέται και να αναπτύσσεται μέσα από την πάλη της με τα μονοπώλια. 

Συγγραφείς του βιβλίου οι: Ρίτσαρντ Ο. Μπόγιερ και Χέρμπερτ Μ. Μόρε. Κυκλοφόρησε το Μάιο του 2020 από τη Σύγχρονη Εποχή, σε μετάφραση Αθηνάς Παναγουλοπούλου και επιμέλεια Νίκου Σαραντάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.