Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Το Hotel Éternité του Γιάννη Καλαβριανού


Μόνο σε ένα πράγμα επιτρέπεται
να είναι κανείς τσιγκούνης.
Στον χρόνο.
Μην τον σπαταλάτε.
Δεν είναι άπειρος.


Τον Ιανουάριο του 2020 κυκλοφόρησε σε βιβλίο, από την "Κάπα Εκδοτική", το καινούργιο θεατρικό έργο του Γιάννη Καλαβριανού, "Hotel Éternité", το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020 στη "Σκηνή Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα. Το έργο διαδραματίζεται σε έναν τόπο όπου ο θάνατος δεν θα υπάρχει και αποτελεί ένα από σκηνής ευφυές σχόλιο για τον χρόνο, την ύπαρξη, τη ζωή. 

Το Hotel Éternité δεν μοιάζει με ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο. Ίσως δεν θα έπρεπε καν να κατατάσσεται στα ξενοδοχεία. Είναι ένας τόπος, όπου καταλύουν άνθρωποι που κάτι τους συνέβη. Και που απέκτησαν μια… ξεχωριστή, αντίληψη του χρόνου. Άνθρωποι, λοιπόν, ευαίσθητοι. Που προσπαθούν μαζί με τη διεύθυνση και τους υπαλλήλους, να τιθασεύσουν τον χρόνο, που άλλοτε παφλάζει σαν ορμητικό ποτάμι και άλλοτε δεν κυλά με τίποτε. 

Στο Hotel Éternité το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από τη διεύθυνση μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο είναι να καταφέρουν το χρόνο να γυρίσει κι «αλλιώς» και σαν άλλοι αλχημιστές να εξαφανίσουν το θάνατο. Οι εργαζόμενοι και η διευθύντρια του ξενοδοχείου δεν επιτρέπουν σε τίποτα να παλιώσει. Προσπαθούν να «παγώσουν» τον χρόνο πιστεύοντας πως αυτό θα βοηθήσει τους πελάτες που καταλύουν εκεί να διαχειριστούν καλύτερα τη ζωή τους που περνά. Ή που δεν περνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.