Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Δύο παιδικά βιβλία από την Άγκυρα


Το Γονεοτροφείο (Χρήστος Δασκαλάκης - Βασίλης Παπατσαρούχας)

Τι είναι άραγε αυτό το μεγάλο κτίριο στην κορυφή του λόφου; Γιατί είναι γεμάτο με μεγάλους που κάθονται πίσω από τα θρανία; Γιατί άνοιξαν οι πόρτες διάπλατα και γέμισε η αυλή με ποδήλατα και οι καρδιές με ελπίδα;

Ο Χρήστος Δασκαλάκης, ο συγγραφέας του best seller «Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι», επιστρέφει και μοιράζεται μαζί μας μια ανατρεπτική ιστορία για τη δύναμη της οικογένειας, της αγάπης, της αποδοχής και της ασφάλειας. Ένα ενήλικο παραμύθι για παιδιά και ένα παιδικό παραμύθι για ενήλικες. Μια ιστορία γεμάτη χιούμορ, τρυφερότητα, αισιοδοξία και μυρωδιά από μαμά.

"Ένα βιβλίο με πολλούς αποδέκτες. Παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές. Μια ανατρεπτική ιστορία για την ξεχωριστή και αναντικατάστατη αξία της οικογένειας. 
Μέσα από τις σελίδες του Γονεοτροφείου αναδεικνύεται με γλαφυρό και παιχνιδιάρικο τρόπο η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη των παιδιών για αγάπη και ασφάλεια. Για την ασφάλεια που έρχεται με τη φροντίδα, τα όρια, την αποδοχή. Μια ασφάλεια τρυφερή, που δεν περιορίζει την αυτονομία, δεν είναι υπερπροστατευτική αλλά ούτε ανεξέλεγκτη, αδιάφορη, ενοχική. Ένα παραμύθι που θα λατρέψουν τα παιδιά, που επιτέλους τους δίνεται ο πρώτος λόγος και τους χαρίζεται ο σεβασμός που τους αξίζει". Μαρίνα Ρογάρη Παιδοψυχολόγος MSc. University of London.

"Από την πρώτη ανάγνωση, το Γονεοτροφείο καταθέτει αξίες, συναισθήματα και σπουδαίες αλήθειες. Άκρως συγκινητικό και διλημματικό, αναφέρεται με εύστοχο τρόπο σε βασικά θέματα που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη κάθε οικογένειας. Η αγάπη, το πραγματικό ενδιαφέρον, η ασφάλεια μέσα από την τήρηση των ορίων, ο σεβασμός και πολλές άλλες ανεκτίμητες αξίες ξετυλίγονται στις σελίδες του παρόντος βιβλίου προκαλώντας ερωτήματα και γόνιμες σκέψεις. Αντιπαραβάλλει με επιτυχία τις σκέψεις και τους φόβους των πρωταγωνιστών του. Διαβάζοντάς το κανείς, νιώθει ότι βρίσκεται κάπου εκεί, στην κορυφή του λόφου και παρατηρεί τη σπουδαιότητα του τόσο ξεχωριστού Γονεοτροφείου. Συγχρόνως όμως μπαίνει και στην αίθουσα του Γονεοτροφείου. Εκεί γίνεται ένα με τους υποψήφιους γονείς και τα παιδιά. Υιοθετεί τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τα όνειρα και την τόσο μεγάλη ανάγκη της ασφάλειας που επιθυμούν να ζήσουν όλοι οι ένοικοί του. Ένα ακόμη υπέροχο βιβλίο του Χρήστου Δασκαλάκη που σαν μητέρα θα φροντίσω να το ενσταλάξω στην ψυχή των παιδιών μου. Παράλληλα όμως, ως εκπαιδευτικός, υπόσχομαι πως θα το χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω τα παιδιά να εξωτερικεύσουν συναισθήματα, φόβους, κανόνες και όρια, που με τη συζήτηση και τον διάλογο μπορούν να οδηγήσουν στην εσωτερική ισορροπία των μαθητών¨. Κωνσταντία Σιακαβάρα Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση.

"Μια υπέροχα παράξενη ιστορία! Ένα παιχνίδι ρόλων το οποίο άμεσα διασκεδάζει τα παιδιά και έμμεσα ευαισθητοποιεί τους μεγάλους. Ένας έξυπνος τρόπος για συνειδητοποίηση της απλότητας και της ουσίας, της αγάπης και της αποδοχής στη ζωή μας. Ως μητέρα συγκινήθηκα γλυκά. Ως παιδαγωγός σκέφτηκα εποικοδομητικά. Ως ψυχοθεραπεύτρια βρήκα ένα πολύτιμο μέσο για συζήτηση και περισυλλογή. Αν ήμουν παιδί, θα έγερνα χαμογελώντας στην αγκαλιά της μητέρας μου και μαζί, θα διαβάζαμε την ιστορία πριν απ’ το τελευταίο φιλί της καληνύχτας…". Κατερίνα Τσιμόγιαννη Παιδαγωγός, Ψυχοθεραπεύτρια.

Το πολύχρωμο παιδί (Νίκος Μιχαλόπουλος-Μιχάλης Λουκιανός)

Πόσο διαφορετικός ήταν απ’ όλους αυτούς ή πόσο ίδιος ήταν τελικά μ’ αυτούς; Στο σώμα του τους έκλεινε όλους. Στηριζόταν σε μαύρα πόδια, δούλευε με κίτρινα χέρια, ανέπνεε σε κόκκινο σώμα, μιλούσε και γελούσε με το λευκό του πρόσωπο. Τώρα ήταν όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο.  Ένας πολύχρωμος ανάμεσα σε μονόχρωμους ανθρώπους, που όμως είχαν τα χρώματά του. Τελικά δεν ήταν και τόσο διαφορετικός, αλλά κι αν ήταν, σίγουρα αυτό δεν ήταν τόσο κακό! Ποιος μπορεί άλλωστε να αρνηθεί ότι ο κόσμος μας είναι πιο όμορφος όταν μπορεί να είναι φτιαγμένος με πολλά χρώματα; Μια ιστορία που μιλά για τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα, την αξία της ειρήνης και της φιλίας, καθώς και για την ανάγκη να μάθουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας.

Ένα βιβλίο με όμορφα μηνύματα για τους μικρούς μας φίλους!

Για περισσότερα, στις "Εκδόσεις Άγκυρα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.