Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Το πουλόβερ του Δημήτρη Μπασλάμ


Ένα είναι σίγουρο για τον Δημήτρη Μπασλάμ. Η πανοπλία που φοράει από μικρό παιδί, λέει, φεύγει από πάνω του πάρα πολύ δύσκολα. Αν και υπήρξαν φορές που πίστεψε ότι την ξεφορτώθηκε, έφτανε να τη δει στα μάτια κάποιου άλλου για να ξαναθυμηθεί την ύπαρξή της. Ευτυχώς, περνώντας τα χρόνια, έμαθε τον τρόπο να τη βλέπει πιο καθαρά και να αφαιρεί στη συνέχεια ένα ένα τα κομμάτια από τα οποία είναι φτιαγμένη. 

Έμαθε, επίσης, τον τρόπο να αφήνει τους ανθρώπους που αγαπά να του τα αφαιρούν. Και μετά, αποφάσισε να γράψει μια ιστορία γι' αυτό. Για ένα μικρό παιδί και το μαλακό ζεστό πουλόβερ που φορούσε πάντα. Ακόμα και το καλοκαίρι. Μας σύστησε και μια νέα εικονογράφο, τη Χρύσω Χαραλάμπους, που με τις ζωηρές και εξαιρετικά φρέσκιες εικόνες της ζωντάνεψε τις σκέψεις του. 

Το πουλόβερ. Μια ιστορία για τους φόβους, τις ανασφάλειες και τη μοναξιά που κουβαλάμε από μικρά παιδιά.

Επιμέλεια κειμένου-διορθώσεις: Ειρήνη Παπαδοπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια-σχεδιασμός: Δημήτρης Χαλκιόπουλος



Ο Δημήτρης Μπασλάμ γεννήθηκε το 1967 στη Γερμανία και μεγάλωσε στην Έδεσσα, όπου ξεκίνησε και η ενασχόλησή του με τη μουσική. Σπούδασε κοντραμπάσο στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική από το 1986. Συνεργάστηκε στη δισκογραφία και στις ζωντανές εμφανίσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες, ενώ από το 2005 άρχισε να γράφει και να εκδίδει μουσικά παραμύθια και παιδικά βιβλία. Το πουλόβερ είναι το πρόσφατο του βιβλίο. Κυκλοφόρησε το 2019 από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Η Χρύσω Χαραλάμπους γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και σήμερα ζει και εργάζεται στη Λευκωσία της Κύπρου. Σπούδασε εικονογράφηση στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην εικονογράφηση στην Σχολή Εικαστικών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε διάφορα περιοδικά και βιβλία, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, ενώ έχει συνεργαστεί με διάφορες τοπικές εκθέσεις τέχνης και δημιουργικά καλλιτεχνικά εργαστήρια. Το πουλόβερ είναι το πρώτο βιβλίο που εικονογραφεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.