Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Ιστορίας το ανάγνωσμα

Συμπληρώθηκαν φέτος τρία χρόνια από την "αναχώρηση" του, στενού φίλου και συνεργάτη μας, δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου - και οι εκδόσεις Ροές παρουσιάζουν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σε έναν τόμο, με τίτλο "Ιστορίας το ανάγνωσμα", 22 κείμενά του που είχαν πρωτοδημοσιευθεί, από το 1993 έως το 2016, σε ισάριθμα βιβλία των εκδόσεων Printa και Ροές. 

Μακριά από τα φώτα των τηλεοπτικών πλατό, ο Αλέξανδρος Βέλιος μετέφρασε ή επιμελήθηκε έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων της παγκόσμιας αλλά και ελληνικής γραμματείας - πολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν στην επιτυχημένη σειρά τομιδίων microMEGA, την οποία ο ίδιος διηύθυνε. 

Επρόκειτο για γραπτά των (ενδεικτικά) Δημοσθένη, Ισοκράτη, Θουκυδίδη, Επίκτητου, Μακιαβέλλι, Ναπολέοντα, Ζολά, Λαφάργκ, Χομπς, Σοπεγχάουερ, Ουάιλντ, Ουναμούνο, Βαλερύ, Ιονέσκο, Πεσσόα, Γιαννόπουλου, Ροΐδη κ.ά. 

Τις εν λόγω εκδόσεις συνόδευαν πάντοτε κείμενά του -εισαγωγικά σημειώματα ή επίμετρα- που αποτύπωναν τη δική του "ανάγνωση" στο εκάστοτε υπό εξέταση έργο. Και, πολύ συχνά, το θέμα του βιβλίου δεν ήταν παρά η αφορμή για τον Βέλιο προκειμένου να ρίξει την οξυδερκή του ματιά και να ασκήσει την αιχμηρή του κριτική στην Ελλάδα τού σήμερα, στην πολιτική και κοινωνική μας πραγματικότητα ή στην πολιτική και εν γένει δημόσια ζωή του τόπου μας. 

Τούτα ακριβώς τα κείμενα συνθέτουν ένα εξαιρετικά συμπαγές σώμα στη νέα αυτή έκδοσή τους: μια έκδοση την οποία ο ίδιος ο Βέλιος επιθυμούσε και είχε ευφυώς σχεδιάσει - από τον τίτλο της έως τη δομή της, τις ενότητές της, τα κείμενα που την απαρτίζουν, τη σειρά παράθεσής τους, τους -σε κάποιες περιπτώσεις- νέους τίτλους τους. Κοινός παρονομαστής: η αγωνία του Βέλιου για τούτη την ιδιόμορφη χώρα στην οποία ζούμε (Δελτίο Τύπου).

Το βιβλίο αυτό που κρατάς στα χέρια σου, αναγνώστη, δεν είναι προϊόν συστηματικής μελέτης. Είναι αποτέλεσμα της απόλαυσης που αισθάνεται ο ειλικρινής αναγνώστης – εκείνης του αναγνώστη που μπαίνει στην περιπέτεια όχι για να ερευνήσει στο εργαστήριο του ειδικού τη σημασία των κειμένων, ούτε ως φιλόλογος ούτε ως ιστορικός. Είναι ο αναγνώστης που ενδιαφέρεται να ξεχωρίσει από τον ωκεανό της παγκόσμιας λογοτεχνίας ό,τι θεωρεί πως του μιλάει και μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη και τη ζωή ενός ανθρώπου ενεργού, πολιτικού, που ζει στον αιώνα μας. 

Τάκης Θεοδωρόπουλος 

Για πρώτη φορά, 22 κείμενα του Αλέξανδρου Βέλιου (1953-2016), συγκεντρωμένα σε έναν τόμο: κείμενα γραμμένα με αφορμή «αναγνώσεις» συγγραφέων του παρελθόντος (από τον Θουκυδίδη μέχρι τον Ιονέσκο), αλλά με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο παρόν και το μέλλον της νεοελληνικής πραγματικότητας και το μέλλον της κοινωνίας μας (Οπισθόφυλλο).

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2019 από τη σειρά Δοκίμια των εκδόσεων Ροές των Ελευθέριου και Ανδρέα Καρτάκη. Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Αλέξανδρος Καρατζάς και τα προλεγόμενα υπογράφουν η Νάντια Γερολυμάτου - Βέλλιου και ο Τάκης Θεοδωρόπουλος. Αξίζει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη σας, όπως και το προηγούμενο βιβλίο - παρακαταθήκη που μας άφησε ο Αλέξανδρος Βέλιος, λίγο πριν το τέλος: Εγώ και ο θάνατός μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.