Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Το συγκλονιστικό "Εγώ και ο θάνατός μου" του Αλ. Βέλιου


Πέρασαν δύο χρόνια από τη συγγραφή (Μάιος 2016) και από την έκδοση (Ιούνιος 2016) του τελευταίου βιβλίου που έγραψε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής, Αλέξανδρος Βέλιος (1953-2016). Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο "Printa-Ροές", με τον οποίο συνεργάστηκε ως επιμελητής και υπεύθυνος της σειράς microMEGA που περιλαμβάνει μικρά, αλλά πολυδύναμα βιβλία σπουδαίων συγγραφέων. 

Το "Εγώ και ο θάνατός μου - Το δικαίωμα στην ευθανασία", είναι ένα συγκλονιστικό κείμενο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Το βιβλίο είναι γνωστό (όπως και η ιστορία του αείμνηστου στοχαστή, επίσης), μιας και ήταν για αρκετό καιρό στην επικαιρότητα, αλλά απομένει να το ανακαλύψουν περισσότεροι, εκ των ένδον. Προτείνεται ανεπιφύλακτα, όχι βέβαια ως ένα καλοκαιρινό χαλαρό ανάγνωσμα, αλλά ως μια ''καταβύθιση'' σε μιαν αξιοπρεπή κατάθεση ψυχής, σε μια τολμηρή εξομολόγηση ενός ελεύθερου ατόμου.

Ο Αλέξανδρος Βέλιος, καταφέρνει να χωρέσει μέσα σε 60 περίπου σελίδες την πεμπτουσία του φλέγοντος ζητήματος: το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ευθανασία, στην ελευθερία της βούλησής του. Με κατανοητό, άμεσο και ειλικρινή τρόπο, εξομολογείται τις βαθύτερες σκέψεις του, αποκρυσταλλωμένες σε κοφτερές φράσεις που χαράζονται στο μυαλό και σε ακολουθούν. Ο αναγνώστης καταλαβαίνει τους προβληματισμούς του συγγραφέα, συμπάσχει μαζί του και κάποτε συγκινείται.

Πλάι στον απολογισμό της ζωής του, προβάλλονται θέματα που αντιμάχεται: οι ιατρικές-νομικές-κοινωνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις που εμποδίζουν οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα της ευθανασίας. Προς το τέλος, ο συγγραφέας κλείνει με μια πρόβλεψη: ότι η νομιμοποίηση της ευθανασίας θα επέλθει. Όχι, όμως, λόγω του σεβασμού προς το αναφαίρετο δικαίωμα της ατομικής επιλογής, αλλά προς όφελος του κέρδους:

[...] Όλοι εσείς οι κατ' επάγγελμα θεσμοφύλακες της κοινωνικής αρετής, εσείς οι αξιοπρεπείς τενόροι μιας διατεταγμένης ζωής, εσείς που κρύβεστε ως πόντιοι πιλάτοι πίσω από τον Θεό, το νόμο, τον Ιπποκράτη, αυτό που αρνείστε σήμερα ν' αναγνωρίσετε ως δικαίωμα εν ονόματι της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου, αύριο θα το δεχθείτε ως Ενδεκάτη Εντολή κατ' επιταγή της αγοραίας οικονομίας [...].

Αυτό που έχει απόλυτο βάρος, είναι πως ο Βέλιος με αυτή τη συγγραφική κατάθεση, αλλά και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αφήνει μια παρακαταθήκη, ανοίγει έναν δρόμο, μέσω της ψηλάφησης της συγκεκριμένης θεματικής.



Οπισθόφυλλο
Με ποιο δικαίωμα η θρησκεία, ο νόμος, η ιατρική επιλέγουν πριν από μένα για μένα πότε και πώς επιτρέπεται να πεθάνω; Με ποιο δικαίωμα οι εξουσίες που θέλουν να οριοθετούν τη ζωή μας μας αφαιρούν και την ελευθερία επιλογής στο θάνατό μας; 

Ένας γνωστός δημοσιογράφος, ενώπιος ενωπίω με το θάνατό του. Μια ανυπόκριτη εξομολόγηση ζωής υπό το φάσμα της ανυπαρξίας. Και, παράλληλα, ένα πρωτότυπο μανιφέστο που υπερασπίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου στο θάνατο, καταρρίπτοντας κι ερμηνεύοντας όλα τα ταμπού –θρησκευτικά, ιατρικά, κοινωνικά– τα οποία περιβάλλουν ακόμη το ζήτημα της ευθανασίας. Με έναυσμα την προσωπική του άνιση μάχη, ο Αλέξανδρος Βέλιος καταφέρνει να κινητοποιήσει, ταυτόχρονα, καρδιές και συνειδήσεις.

Φωτογραφία  εξωφύλλου: Μαργαρίτα Βαμβακάρη
Στοιχειοθεσία-Σελιδοποίηση: Άννα Σαπουντζή

Για περισσότερα βιβλία από τις "Εκδόσεις Printa - Ροές" εδώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.