Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ιστορίες που τις είπε... η Μαρία Αγγελίδου στην Κομοτηνή


Πριν μία εβδομάδα βρέθηκε στην Κομοτηνή, η βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Μαρία Αγγελίδου. Προσκεκλημένη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και ενός βιβλιοπωλείου της πόλης. 


Η εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Αν, πόσο και γιατί αλλάζει η ιστορία μέσα από τον αφηγητή", πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 25/05/2018, στη φιλόξενη και δροσερή αυλή του "Βαρόσι Αρτ Καφέ". Μια εκδήλωση που άξιζε μεγαλύτερης προσέλευσης κοινού. Αλλά αυτό συμβαίνει στις περισσότερες βιβλιοπαρουσιάσεις, εκτός κι αν ο συγγραφέας είναι κάποια τηλεοπτική περσόνα ή διάσημος περισσότερο για τις δημόσιες τοποθετήσεις του και λιγότερο για τα βιβλία του. Σημεία των καιρών.


Η Μαρία Αγγελίδου μίλησε για τις τρεις σειρές βιβλίων (Μυθολογικά παραμύθια - Ιστορικά παραμύθια - Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα) που έχει εκδώσει από το "Μεταίχμιο". Έχοντας διαβάσει ορισμένους τίτλους (Ο κάπρος του Ερύμανθου - Η αρπαγή του Κέρβερου - Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος - Ιστορίες που τις είπε το φως & Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Κόκκινο και Μαύρο) από τα εξαιρετικής ποιότητας παιδικά βιβλία της, μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως πρόκειται για μια συγγραφέα που αγαπάει τα παιδιά και με ακριβά υλικά στήνει τις λογοτεχνικές αποτυπώσεις της. 


Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης-συζήτησης με γονείς, δασκάλους και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, η συγγραφέας αναφέρθηκε στη δύσκολη σχέση των παιδιών με το βιβλίο, στην τωρινή σχολική πραγματικότητα, αλλά και στο πώς μπορεί ένα παιδί να έρθει κοντά σε ιστορικά και μυθολογικά γεγονότα, μέσα από τα λογοτεχνικά παιδικά βιβλία. 


Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, τόνισε πως στο σχολείο, δυστυχώς, τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν ούτε τοπική, ούτε παγκόσμια ιστορία, ενώ όλο το υπόλοιπο κομμάτι που διδάσκονται -μέσω άθλιων σχολικών βιβλίων- προσπαθούν απλώς και μόνο να το αποστηθίσουν. 


Τέλος, στην ερώτηση ενός μικρού φίλου, για ποιο λόγο γράφει παιδικά βιβλία, η συγγραφέας έδωσε τη σύντομη, αλλά ουσιώδη απάντηση: "Γράφω παιδικά βιβλία γιατί είναι σπουδαιότερα από τα βιβλία ενηλίκων". Είναι αλήθεια, τα βιβλία που διαβάζει ένα μικρό παιδί δια-μορφώνουν τον χαρακτήρα του και αποκτά, όχι μόνο, λογοτεχνικό, αλλά και αξιολογικό αισθητήριο.


Για περισσότερα βιβλία των "Εκδόσεων Μεταίχμιο" εδώ, εδώ και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.