Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Τα ηδονικά: 18 τραγούδια βασισμένα σε ερωτικά επιγράμματα


Τα "Ηδονικά", ένα βιβλίο δώρο για ερωτευμένους και για όσους σέβονται την τρέλα που έχει ο έρωτας, και κυρίως γι΄ αυτούς που ετοιμάζονται να τον ζήσουν, να τον απολαύσουν, να τον χαρούν. Ένα πρωτότυπο και απολύτως ποιητικό ερωτικό "μανιφέστο" σε μια εποχή που ο έρωτας, αντί για χαρά της ζωής και κινητήρια δύναμη των πάντων, γίνεται, χάνοντας κάθε έννοια ρομαντισμού και τρυφερότητας, όλο και πιο αγοραία σαρκικός ή βίαιος μέχρις εξόντωσης του ασθενέστερου από τους δύο. 

Για την παρούσα έκδοση η Αγαθή Δημητρούκα επέλεξε -ώστε να ανταποκρίνονται σε όλες τις τάσεις- είκοσι πέντε ερωτικά επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία, ένα ποίημα της Σαπφούς και δύο του Αλκαίου, τα οποία μετέφρασε και ανάπλασε σε δεκαοχτώ σύγχρονα ποιητικά τραγούδια παραδίδοντάς τα ως εξής: στη μια σελίδα το αρχαίο κείμενο και η ακριβής μετάφρασή του και στην άλλη το αντίστοιχο τραγούδι, έτοιμο προς μελοποίηση.

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο και μικρού μεγέθους βιβλίο, με την υπογραφή της σπουδαίας στιχουργού, μεταφράστριας και συγγραφέως. Η Αγαθή Δημητρούκα γεννήθηκε το 1958 στον Πεντάλοφο Μεσολογγίου και ζει στην Αθήνα. Παραδίδει σεμινάρια στιχουργικής στην Ανοιχτή Τέχνη και παρουσιάζει τη σύγχρονη ποίηση της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής στο ηλεκτρονικό περιοδικό Χάρτης. Είναι κληρονόμος του μεγάλου ποιητή Νίκου Γκάτσου και επιμελείται εκδοτικά το έργο του. 

Παρακάτω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από βιβλίο:

Αχ Έρωτα, ή όλο αφαίρεσε το αγαπώ 
ή πρόσθεσε το αγαπιέμαι κι αδικίες σβήσε. 
Τον πόθο κοίτα να μοιράζεις ίσια και στους δυο 
αν θέλεις να σε λεν θεό, αλλιώς θεός δεν είσαι.

Το στέρνο μου στο στέρνο της
το στήθος μου στο στήθος της
τα χείλη μου με τα γλυκά της χείλη ένωσα.
Το στόμα μου στο στόμα της
το σώμα μου στο σώμα της
σαν να' μουν με την Αντιγόνη ένα ένιωσα.
Γι' αυτό δε θα σας πω τι ζήσαν τα κορμιά μας
με το λυχνάρι όλη νύχτα μάρτυρά μας. 

Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Βασιλική. 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.