Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019

Οι εμβληματικές «Διορθώσεις» του Τζόναθαν Φράνζεν


Οι εμβληματικές και πολυσυζητημένες «Διορθώσεις» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με την εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Ίκαρου Μπαμπασάκη. Το βιβλίο που έγραψε ο Τζόναθαν Φράνζεν το 2001 και γνώρισε παγκόσμια επιτυχία, έχοντας αποσπάσει ζηλευτές κριτικές και πληθώρα σημαντικών λογοτεχνικών βραβείων, θέτει στο επίκεντρο τις διακυμάνσεις των οικογενειακών σχέσεων και τα συναισθήματα που γεννιούνται σε πολλές πτυχές και στάδια της ζωής. Μέσα από τη φαινομενική κανονικότητα των ανθρώπων που ελπίζουν, ερωτεύονται, κάνουν όνειρα και απογοητεύονται, ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας εισδύει με δεξιοτεχνία στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής και ανατέμνει τον θεσμό της αγίας οικογένειας. Η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, προσεγγίζεται εύστοχα και με οξυδέρκεια, με έναν τρόπο άμεσο, λεπτομερή, καθηλωτικό και προσεγμένο σε κάθε λέξη.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο: Ύστερα από περίπου πενήντα χρόνια ως σύζυγος και μητέρα, η Ένιντ Λάμπερτ είναι έτοιμη να απολαύσει τη ζωή. Δυστυχώς, ο άντρας της, ο Άλφρεντ, πάσχει από Πάρκινσον και τα παιδιά τους έχουν εγκαταλείψει την οικογενειακή φωλιά για να βιώσουν τις προσωπικές τους καταστροφές. Ο μεγαλύτερος, ο Γκάρι, κάποτε στέλεχος με σταθερή δουλειά και οικογενειάρχης, προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του, παρά τα σημάδια περί αντιθέτου, ότι δεν έχει κατάθλιψη. Ο μεσαίος, ο Τσιπ, έχει χάσει τη δουλειά του ως καθηγητής και αποτυγχάνει θεαματικά στις νέες του επιχειρηματικές προσπάθειες. Και η Ντενίζ, η μικρότερη, ξέφυγε από έναν καταστροφικό γάμο μόνο και μόνο για να χαραμίσει τα νιάτα και την ομορφιά της στη σχέση της μ' έναν παντρεμένο. Απελπισμένη να νιώσει λίγη χαρά, η Ένιντ βάζει έναν στόχο: να ενώσει την οικογένειά της στο σπίτι τα Χριστούγεννα για τελευταία φορά.

Από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες στα μέσα του αιώνα μέχρι τη Γουόλ Στριτ και την Ανατολική Ευρώπη σήμερα, ο Φράνζεν φέρνει τον παραδοσιακό κόσμο της αστικής αρετής και των σεξουαλικών απαγορεύσεων σε βίαιη σύγκρουση με την εποχή του εμμονικού ελέγχου στο σπίτι, της αποστασιοποιημένης γονικής φροντίδας και της παγκοσμιοποιημένης απληστίας. Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικά ρεαλιστικό, σκοτεινά ξεκαρδιστικό και βαθιά ανθρώπινο, που επιβεβαιώνει ότι ο Τζόναθαν Φράνζεν είναι ένας από τους ευφυέστερους ερμηνευτές της αμερικανικής κοινωνίας και της αμερικανικής ψυχήςαμερικανικής ψυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" (από το 1998), με συνεντεύξεις, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από τη Μουσική, το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο, το Βιβλίο, τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά, τη Φωτογραφία, το Ραδιόφωνο, τη Θράκη.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.