Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Δέκα ποιοτικά βιβλία για παιδιά














Στις Νότες Λογοτεχνίας παρουσιάζουμε κατά καιρούς αξιόλογα παιδικά βιβλία από εκδοτικούς οίκους όλης της Ελλάδας. Στο παρόν άρθρο ξεχωρίσαμε δέκα ποιοτικά βιβλία για μικρά -και όχι μόνο- παιδιά, ευχάριστη συντροφιά ακόμη και για τους μεγαλύτερους που τα διαβάζουν παρέα! Είναι δέκα προσεγμένοι τίτλοι των τελευταίων δύο ετών που ανεπιφύλαχτα σας προτείνουμε να αναζητήσετε και να δωρίσετε στους μικρούς μας φίλους. Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές ας είναι το έναυσμα να ξεκινήσουμε, μαζί με τα παιδιά, ένα μαγικό ταξίδι σε κόσμους ονειρικούς, γεμάτους ανθρώπινα μηνύματα, με τρόπο που θα συλλεχθούν ανεκτίμητα εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους.


«Εγώ το ξωτικό» (Καλέντης)
Κείμενο: Μαριβίτα Γραμματικάκη
Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα

Πώς είναι, άραγε, η ζωή ενός ξωτικού; Είναι πράγματι υπέροχη, γεμάτη αστερόσκονη, παιχνίδια, καραμέλες και σοκολατένια κέικ, ταξίδια με έλκηθρα πάνω στους πάγους και χιλιάδες ζαχαρωτά; Αν θέλετε να μάθετε, δεν έχετε παρά να διαβάσετε την ιστορία του Ντελφ, ενός μοναδικού ξωτικού που θα το λατρέψετε! Ο Ντελφ αφηγείται την ιστορία του από το δάσος των Χριστουγέννων, εκεί όπου έρχεται κάθε χρόνο ο σάκος με τα γράμματα των παιδιών και μπαίνουν μπρος οι μηχανές σαν ένα τεράστιο εργοστάσιο παιχνιδιών. Όμως την τελευταία νύχτα που όλα πρέπει να είναι έτοιμα, ένα γκρινιάρικο ξωτικό θα σταματήσει τις μηχανές… Τι δώρα θα μοιράσει ο Αϊ-Βασίλης; 

Ένα όμορφο βιβλίο για όλους εκείνους που πιστεύουν στην αγάπη των Χριστουγέννων. Για παιδιά από 4 ετών και άνω. Η χριστουγεννιάτικη ιστορία της Μαριβίτας Γραμματικάκη, με τον τίτλο «Εγώ το ξωτικό», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ως διήγημα για αφηγητή και ορχήστρα, σε μουσική του Κωστή Κριτσωτάκη. Και μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καλέντη, σε μια καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση!


«Η καρδιά του βασιλιά» (Καλέντης)

Κείμενο: Μαριβίτα Γραμματικάκη
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
Περιέχει cd με αφήγηση της Λίλας Μουτσοπούλου
Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα

Ο Ασηλάμπα Ντελασύ, που δεν έλεγε όχι σε κανέναν, θα ταξιδέψει σε μια πολιτεία στην άλλη άκρη της γης, και από εκεί θα γυρίσει όλο τον κόσμο με μια δύσκολη αποστολή… Πρέπει να βρει για λογαριασμό του βασιλιά της Ουρανοχώρας την καλύτερη γυναίκα, αυτή που έχει όλες τις χάρες, για να την παντρευτεί. Πώς θα μπορέσει ο καλόψυχος γίγαντας να πραγματοποιήσει την επιθυμία του βασιλιά και ποια θα γίνει τελικά η βασίλισσα της καρδιάς του; 

Το τρίτο βιβλίο της σειράς Οι περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασύ, με ήρωα έναν ξεχωριστό γίγαντα, τον καλόψυχο και αγαθό Ασηλάμπα που δεν έλεγε ποτέ όχι σε κανέναν. Η συγγραφέας και μουσικός Μαριβίτα Γραμματικάκη αφηγείται την τρίτη ιστορία του γίγαντα Ασηλάμπα, πλησιάζοντας πιο κοντά αυτή τη φορά στην παραδοσιακή αφήγηση. Η επιδέξια παραμυθένια διήγηση, ντυμένη με υπέροχες μελωδίες, μεταφέρει στους μικρούς αναγνώστες ένα σπουδαίο μήνυμα: την εμπιστοσύνη στα συναισθήματά μας που μας βοηθούν να επιλέγουμε πάντα το καλύτερο και μας οδηγούν να αναζητούμε το αληθινό, μακριά από τις ψευδαισθήσεις και την υποταγή μας στις αισθήσεις. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, που ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες στο νησί της φαντασίας, καθώς και το cd, σε μουσική του Νίκου Ξανθούλη, που συνοδεύει την έκδοση, τους μυεί στην ομορφιά της τέχνης και της μουσικής. Για παιδιά από 6 ετών και άνω.


«Το κλουβί με τα όνειρα» (Καλέντης)

Κείμενο: Εύη Γεροκώστα
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα

Πού κλείνουν τα παιδιά τα όνειρά τους για να μη τους τα πάρουν; Μα φυσικά σε ένα κλουβί με κάγκελα από ξυλαράκια βανίλιας και κανέλας. Όμως αυτό το κλουβί δεν έχει κλειδί, ούτε κλειδαριά, γιατί τα όνειρα, όπως οι επιθυμίες μας και οι αλήθειες, δε φυλακίζονται. Μια ιστορία για όλους εκείνους που συνεχίζουν να ονειρεύονται ελεύθερα, με την καρδιά και τα μάτια ενός παιδιού. 

Ένα υπέροχο βιβλίο, που με το λιτό του λόγο, τη δύναμη του διαλόγου και των εικόνων του μιλάει στις καρδιές των παιδιών αλλά και των ενηλίκων για τη δημιουργία και την πραγματοποίηση των ονείρων μας αλλά και για την ελευθερία στον δρόμο της ωρίμανσης. Για παιδιά από 4+.


«Ο μοναδικός κύριος Μαμαλούξ» (Καλειδοσκόπιο)

Κείμενο: Έρση Νιαώτη
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού

Μια ασυνήθιστη γατο-ιστορία για την αγάπη και τον πόνο του αποχωρισμού, τη μοναξιά και την τρυφερότητα. Και ακόμα, για τον εκμηδενισμό των αποστάσεων όταν η αγάπη το απαιτεί. "Λοιπόν, υπήρχε αυτό το σπίτι. Και αυτός ο πορτοκαλής γάτος. Ο οποίος έμενε σ’ αυτό το σπίτι... Μύριζε πάντα ηλιοτρόπιο και νυχτολούλουδο και περνούσε τις μέρες του μετρώντας λεμόνια και χαζεύοντας το φως. Έμενε με τους δυο γονείς του. Την Ε και τον Μι. Έτσι αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον, έτσι τους έλεγε κι αυτός. Τους είχε βρει τέσσερα καλοκαίρια πριν απ’ αυτό το φθινόπωρο..."


«Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα» (Γράφημα)

Κείμενο: Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου
Εικονογράφηση: Ελίνα Χεριανίδου

Η Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα, κόρη της οικογένειας μάγων Ντι Κουόκα και κληρονόμος του κάστρου Μπαρμπαμπιέτολα, είναι η πιο γλυκιά, η πιο συμπαθητική μα και η πιο απρόσεχτη μάγισσα μέσα στο δάσος Φρουτυβέντολο. Όταν λοιπόν  αποφασίζει να βοηθήσει τους γείτονές της με τα μαγικά της φίλτρα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύχρωμα, εντυπωσιακά, διασκεδαστικά, αλλά σίγουρα όχι τα αναμενόμενα...


«Κοίτα» (Γράφημα)

Κείμενο: Αικατερίνη Ιωαννίδου, Ειρήνη Γεωργάκη-Κόλλια, Ρόζα Ποζίδου (Το ατελιέ της Φανταστικής).
Εικονογράφηση: Φώτης Παπασταφάνου
Επιμέλεια: Δωροθέα Λούκρη


Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού επιδιώκουμε να αναδείξουμε βασικά στοιχεία για την ανάγνωση μίας εικόνας. Τα κείμενα και οι εικόνες μας προκαλούν να παρατηρήσουμε τα είδη των γραμμών, τα σχήματα, τις φόρμες, τα χρώματα, την ένταση και τον τόνο τους. Ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου, εκτός από προτροπή, αποτελεί περιγραφή του τρόπου ανάγνωσής του. Κοίτα… από που ξεκινούν οι γραμμές, που καταλήγουν, πώς συνδέονται, πως μοιάζουν, αναζήτησε τις ομοιότητες, τις φόρμες, τα σχήματα, τα χρώματα, δες τις αντιθέσεις. Θυμήσου… τι ξέρεις για τα αντικείμενα; Ποιά η υφή τους; Πώς μυρίζουν; Πώς ακούγονται; Πότε τα είδες πρώτη φορά; Πώς σε έκαναν να νιώσεις; Αναρωτήσου… πώς βρέθηκαν εκεί; Για ποιον λόγο; Τι μπορεί να ακολουθήσει;

«Χαρταετοί της Αγάπης» (Κόκκινη Κλωστή Δεμένη)

Κείμενο: Μερκούριος Αυτζής
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Επιμέλεια κειμένων: Αντωνέτα Κώτση
Τεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Σιγάλας

Πέρα στον ορίζοντα άνδρες, γυναίκες και παιδιά πασχίζουν να φτάσουνε τον ήλιο, μα όλοι οι δρόμοι είναι κλειστοί. Παντού συρματοπλέγματα, όπλα, καπνοί. Ώσπου μια χαραμάδα φως σκίζει στα δυο τη συννεφιά. Όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται πως στις αυλές τους βρίσκονται μικρά παιδιά. Μαζί τους έχουν και χαρταετούς, που κατακλύζουνε τους ουρανούς. Και ξακουστούς ήρωες παραμυθιών, που σκορπίζουνε χαρά και ελπίδα. Κι είναι τόσο πολλοί οι χαρταετοί, που προσγειώνονται ανάμεσα στα χαλάσματα και διαλύουν τα σύννεφα πολέμου. Και τ’ όνειρο είναι τόσο ζωντανό, που την άλλη μέρα βγαίνουν όλοι με ανυπομονησία από τα σπίτια... Ένα αντιπολεμικό παραμύθι για μια διαφορετική γιορτή χαρταετών και την αγάπη που φωλιάζει στις καρδιές των παιδιών... μεγάλων και μικρών!


«Το φιλαράκι μου» (Κόκκινη Κλωστή Δεμένη)

Κείμενο: Άννα Δενδρινού
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Επιμέλεια κειμένων: Αντωνέτα Κώτση
Τεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Σιγάλας

«Το φιλαράκι μου έφυγε, χάθηκε για πάντα. Μα πού πήγε; Τι να ‘γινε; Γιατί με άφησε μονάχο μου; Άραγε θα με σκέφτεται εκεί που βρίσκεται; Θα μ’ αγαπά όπως κι εγώ;» σιγομουρμούριζε ο ήρωάς μας...».


Μια τρυφερή ιστορία για την απώλεια κάποιου αγαπημένου φίλου, αλλά και για τη διαφορετικότητα. Μια ιστορία που, στο διάβασμά της, αφήνει μια ξεχωριστή γεύση αγάπης, ευαισθησίας, μα και ελπίδας.


«Ήλιος με μουστάκια» (Καλειδοσκόπιο)

Κείμενο: Μελίνα Σιδηροπούλου
Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά

Ο «Ήλιος με μουστάκια», είναι το πρώτο βιβλίο της δημοσιογράφου Μελίνας Σιδηροπούλου. Πρόκειται για ένα ειλικρινές κείμενο που δεν κρύβει τις δυσκολίες της παιδικής ηλικίας, δεν την εξωραΐζει μόνο και μόνο γιατί έχουμε την ανάγκη για ένα καταφύγιο στη μνήμη μας. Την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει πλήρως το μεγαλείο της. Τις ιστορίες φωτίζει με τον δικό της χαρισματικό τρόπο η ζωγράφος- εικονογράφος Πέρσα Ζαχαριά που ξετυλίγει τον μίτο εικαστικά. Η συγγραφέας ανοίγει, επίσης, έναν ζωντανό διάλογο με τους αναγνώστες μ’ ένα email (iliosmemoustakia@gmail.com) που δημιουργήθηκε ειδικά για το λόγο αυτό, όπως βέβαια και μέσω της ομώνυμης σελίδας στο facebook (@iliosmemoustakia). 

Τι κοινό μπορεί να έχουν τα δρομολόγια της Lufthansa με τους γλάρους που πιάνουν το βελονάκι; Ή οι ιστορίες του παππού από το αλβανικό μέτωπο μ' ένα τζιζ κέικ λεμόνι, πολύχρωμα κολιμπρί και την απονομή των Όσκαρ; Τη Μαρίνα.  Η Μαρίνα είναι η ηρωίδα του βιβλίου, μιας ιστορίας ενηλικίωσης (coming of age story) που αφηγείται με γλυκόπικρο τρόπο, στοιχεία μαγικού ρεαλισμού και γενναίες δόσεις χιούμορ τη χαρά, το δέος και τον πόνο του να μεγαλώνεις. Σύμμαχοι στο ταξίδι της είναι ο γάτος της, η γιαγιά, οι φίλοι και βέβαια το «βλαμμένο», η μεγαλύτερη αδερφή της. Κυρίως όμως η φαντασία που επιτρέπει στη Μαρίνα να δραπευτεύει όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Όπως όταν έχεις μείνει μόνος σου στο μπαλκόνι και ακούς μια φωνή από τον ουρανό ή αρχίζεις να αναρωτιέσαι από τι είναι φτιαγμένη η λευκή γραμμή που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα.


«Το κουδούνι του τρόμου» (Ελληνικά Γράμματα)

Κείμενο: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Stephen West
Διόρθωση: Αγγελική Τσαμπάζη
Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Κουτσιούμπα

Τελευταίο βιβλίο-πρόταση για δώρο στους μικρούς μας φίλους, το πρόσφατο έργο του μεγάλου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά. Μετά το «Η Τελευταία Μαύρη Γάτα», το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα και για όλο τον κόσμο από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, ο λατρεμένος συγγραφέας μικρών και μεγάλων επιστρέφει με το δεύτερό του μυθιστόρημα σε παγκόσμια πρώτη...
Μια συναρπαστική περιπέτεια για αναγνώστες με ατσάλινα νεύρα!


Καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.