Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Η ιστορική νουβέλα Ταράς Μπούλμπα


Άλλη μια σπουδαία επανέκδοση από τον πλούσιο κατάλογο των Εκδόσεων Γκοβόστη. Ο Ταράς Μπούλμπα με τη μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου (πρώτη έκδοση: 1973). 

Η πασίγνωστη ιστορική νουβέλα Ταράς Μπούλμπα περιλαμβανόταν στη συλλογή «Μίργκοροντ» μαζί με τα διηγήματα Γαιοκτήμονες της παλαιάς εποχής και Ιστορία της διαμάχης του Ιβάν Ιβάνοβιτς με τον Ιβάν Νικηφόροβιτς, αλλά διαφέρει πολύ από τα διηγήματα αυτά. Εδώ περιγράφεται ο ηρωικός αγώνας των Ζαποροζιάνων κοζάκων κατά των Πολωνών, χωρίς να αποσιωπάται η αγριότητά τους. Ο Μπούλμπα είναι φοβερά πεισματάρης. 

Ήταν από εκείνους τους χαρακτήρες που θα μπορούσαν να σφυρηλατηθούν στο δύσκολο 15ο αιώνα, στη μισονομαδική εκείνη γωνιά της Ευρώπης, όταν όλη η νότια αρχέγονη Ρωσία, παρατημένη από τους πρίγκηπές της, είχε ερημωθεί και είχε κατακαεί μέχρι το τελευταίο χόρτο, απ’ τ’ ασυγκράτητα μογγολικά στίφη όταν, στερημένος απ’ το σπίτι του κι από κάθε λογής στέγη, ο άνθρωπος έγινε αναγκαστικά ριψοκίνδυνος ξεχνώντας πως υπάρχει φόβος στον κόσμο. Την πανάρχαιη ειρηνική σλαβική ψυχή την ατσάλωσε η φλόγα του πολέμου και ξεπήδησε το κοζάκικο, αυτό το πλατύ, το ξέφρενο δημιούργημα της ρωσικής ψυχής. 

Ο Γκόγκολ με αυτό το έργο, αλλά και με την όλη συγγραφική παραγωγή του, έγινε ο άνθρωπος που βοήθησε τη Ρωσία να δει τον εαυτό της, για να μπορέσει έπειτα από αυτό ν’ αλλάξει. Και αυτόν τον Γκόγκολ που, όσο λίγοι, ήξερε να αποκαλύπτει κάθε χυδαιότητα της ζωής και κάθε ταπεινό κίνητρο και να καλλιεργεί στους ανθρώπους, με τον τρόπο αυτό, την έφεση για το καλό, είναι που γνωρίζουν και θα γνωρίζουν, και θα μελετούν οι άνθρωποι κάθε χώρας, που θα θέλουν τους συνανθρώπους τους αντάξιους του τίτλου του ανθρώπου.

Ο Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ, μοναχογιός Ουκρανού γαιοκτήμονα, γεννήθηκε στην κωμόπολη Σόροτσινκ την 1η Απριλίου του 1809. Το 1828 πήγε στην Αγία Πετρούπολη, όπου έγινε γνωστός στους λογοτεχνικούς κύκλους. Το 1831 βραβεύτηκε για την πρώτη συλλογή διηγημάτων του. Αργότερα έγραψε το κλασικό έργο Ταράς Μπούλμπα. Μεταξύ 1826-48 έζησε κυρίως στη Ρώμη όπου ολοκλήρωσε ένα από τα αρτιότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Οι Νεκρές Ψυχές. Το 1842 δημοσίευσε μια άλλη διάσημη εργασία, Το Παλτό, διήγημα για έναν υπάλληλο που πέφτει θύμα της ρωσικής κοινωνικής αδικίας. Το επόμενο έτος πραγματοποίησε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Στο δρόμο της επιστροφής ένας ιερέας τον έπεισε πως το καλλιτεχνικό του έργο ήταν αμαρτωλό. Αποφάσισε τότε να καταστρέψει διάφορα αδημοσίευτα χειρόγραφά του. Το 1852 πέθανε στη Μόσχα, σε ηλικία μόλις σαράντα τριών ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.