Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Για τη δισκογραφία του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949)



"Νίκος Σκαλκώτας (Χαλκίδα 8/3/1904-Αθήνα 19/9/1949) - Επίσημη Δισκογραφία (1929-2019), Συμβολή στα 70 χρόνια από την εκδημία του". Του Θωμά Ταμβάκου (Ιωάννινα, 1955), του ακάματου μουσικογράφου, μουσικοκριτικού και ερευνητή της λόγιας ελληνικής μουσικής.

Εκδόθηκε το νέο πόνημα του Θωμά Ταμβάκου, 250 σελίδων, σε 400 αντίτυπα από τη "Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης", για την επίσημη δισκογραφική παραγωγή του Νίκου Σκαλκώτα, ενός από τους σημαντικότερους και πρωτοπόρους συνθέτες του 20ου αιώνα. Με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά στοιχεία και άφθονο φωτογραφικό υλικό για τις 212 επίσημες δισκογραφικές εκδόσεις σε όλες τις μορφές αποτύπωσης (δίσκοι γραμμοφώνου, επαφής ή βινυλίου, ακτίνας, οπτικοί και κασέτες), από το 1929 έως τις μέρες μας, και τις 14 ψηφιακές εκδόσεις που περιέχουν έργα του Σκαλκώτα. 

Το βιβλίο αυτό -καρπός πολύμοχθης έρευνας και εργασίας- περιέχει, επίσης, πληροφορίες για τις 12 εκδόσεις με τον Σκαλκώτα ως αρχιμουσικό, τέσσερις προλόγους των Νικόλαου Σαμαλτάνου (πιανίστας, δισκογραφικός παραγωγός και ερευνητής), Θανάση Τρικούπη (πιανίστας, καλλιτεχνικός διευθυντής Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης), Βύρων Φιδετζή (αρχιμουσικός και βιολοντσελίστας) και Νίκου Χριστοδούλου (αρχιμουσικός και συνθέτης), ευρετήρια, πληροφορίες για γνωστές (προγραμματισμένες) μελλοντικές δισκογραφικές εκδόσεις και παράρτημα με ηχογραφήσεις μη δισκογραφημένων έργων. 

Ο συγκεκριμένος τόμος, καρπός πολυετούς έρευνας του συγγραφέα Θωμά Ταμβάκου, είναι ελάχιστη συμβολή για τη συμπλήρωση των 70 ετών από την εκδημία του κορυφαίου μουσικού δημιουργού και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των: Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου (1915-2000), Γιώργου Χατζηνίκου (1923-2015), Αλέξη Ζακυθηνού (1934-1992) και Τάκη Κανελλόπουλου (1946-2009).

Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Θωμά Ταμβάκο και στη Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης για τη σημαντική αυτή συγγραφική κατάθεση, δύο χρόνια μετά το βιβλίο για τον Σπύρο Σαμάρα και πέντε χρόνια μετά τους Μουσουργούς της Θράκης.
Αναμένουμε ανάλογη συνέχεια και περιμένουμε τις υπό έκδοση μελέτες για τους Μουσουργούς της Μακεδονίας, το Θόδωρο Αντωνίου, το Μανώλη Καλομοίρη και τον Ιάννη Ξενάκη!

Επιμέλεια έκδοσης και διόρθωση κειμένων: Ερμιόνη Μπράβου, Δανάη Τσαλίκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.