Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

«Το πάθος και το λάθος» του Θανάση Γιώγλου


Τον Μάιο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του Θανάση Γιώγλου (Θεσσαλονίκη, 1971), με τίτλο «Το πάθος και το λάθος - Κρυφές ιστορίες της ελληνικής δισκογραφίας» (Εκδόσεις Μετρονόμος). Τον πρόλογο υπογράφει ο αξιόλογος λαϊκός δημιουργός, Βαγγέλης Κορακάκης και τη γενική επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Θανάσης Συλιβός.

Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων με άγνωστες ως επί το πλείστον ιστορίες, λεπτομέρειες και λάθη της ελληνικής δισκογραφίας, που είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας μέσα από δημοσιεύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, ως απόρροια της ερευνητικής προσπάθειας του καλού ραδιοφωνικού παραγωγού - μελετητή της ελληνικής μουσικής - συλλέκτη και αρθρογράφου περί ελληνικού τραγουδιού, Θανάση Γιώγλου.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται στιγμές και γεγονότα με πρωταγωνιστικά πρόσωπα κάποια από τα «ιερά τέρατα» του τραγουδιού μας. Ο Τσιτσάνης και ο Θεοδωράκης, ο Καλδάρας και ο Λοΐζος, ο Καζαντζίδης και ο Μπιθικώτσης, ο Βίρβος και ο Λάδης, ο Νταλάρας και η Αλεξίου, ο Χρήστος Λεοντής… διαβαίνουν από τις 100 σελίδες ενός βιβλίου που διαβάζεται με μια ανάσα από τους μουσικόφιλους και από όσους γοητεύονται ακόμα από τέτοιες ρομαντικές ιστορίες της πολύπαθης ελληνικής δισκογραφίας. Άγνωστες δισκογραφικές εκδόσεις, δεύτερες παράλληλες εκτελέσεις, συμμετοχές τραγουδιστών σε δίσκους χωρίς την αναγραφή του ονόματός τους, λάθη στα εξώφυλλα, είναι λίγες από τις στιγμές που περιγράφονται με ενάργεια. 

Θα σταθούμε σε μια αξιοσημείωτη αποσιώπηση αναφορικά με τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος συμμετείχε ως μουσικός στο τραγούδι «Οδηγητής» (Μουσική: Χρήστος Λεοντής, ποίηση: Κώστας Βάρναλης) του δίσκου «Χρήστος Λεοντής - Θάνος Μικρούτσικος, Συναυλίες ‘81». Ο μεγάλος τραγουδιστής έπαιξε γκραν-κάσα και ίσως να ήταν η μοναδική φορά που ο Καζαντζίδης μπήκε στο στούντιο (περνούσε τυχαία εκείνη την ημέρα από το στούντιο, ρώτησε τον συνθέτη τι ηχογραφεί και ακούγοντας το τραγούδι του άρεσε και ζήτησε να παίξει κάτι) την περίοδο της δωδεκάχρονης σιωπής του για να συμμετάσχει σε επίσημη ηχογράφηση! Το όνομά του, βέβαια, δεν αναγράφεται πουθενά στο δίσκο, όπως σημειώνει ο Θανάσης Γιώγλου.

Η έκδοση διανθίζεται με φωτογραφικό υλικό, όπως εξώφυλλα δίσκων, πλακέτες βινυλίων και φωτογραφίες των πρωταγωνιστών του ελληνικού τραγουδιού, ενώ το εξώφυλλο του βιβλίου είναι της Μαρούλας Ξενοπούλου, πάνω σε μια ιδέα του Ραφαήλ Ιωαννίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.