Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Οι διαφωτιστικές θέσεις του Στίβεν Χόκινγκ για τα πιο κρίσιμα ερωτήματα


Στο τελευταίο του βιβλίο, ο κορυφαίος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ (1942-2018) εκθέτει τις απόψεις του, επιθυμώντας να συνεισφέρει με τρόπο επιστημονικό στους προβληματισμούς, τις διερωτήσεις και τις αμφιβολίες που εγείρουν τα πολύ μεγάλα και σημαντικά θέματα που αφορούν (αλλά και απειλούν) την ανθρωπότητα και τη μελλοντική της επιβίωση. 

Καλογραμμένες και ενδιαφέρουσες, επιστημονικές και ακριβείς, σαφείς και εμπνευσμένες θέσεις απέναντι σε φλέγοντα ζητήματα που τα περισσότερα έχουν βαθιά σχέση με την επιστήμη του συγγραφέα, ο οποίος επιδεικνύει άφθαστη σοφία και επάρκεια ακόμη και σ΄ εκείνα τα θέματα που ίσως δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητάς του. Με πρωτοφανή διαύγεια και οξυδέρκεια, ο Χόκινγκ αναφέρεται εμπεριστατωμένα και με ικανοποιητικά κατανοητό τρόπο στα ερωτήματα που ανέκαθεν οι άνθρωποι αναζητούσαν απαντήσεις: από πού προήλθαμε, πώς ξεκίνησε το σύμπαν, αν υπάρχει Θεός, αν θα επιβιώσει η ανθρωπότητα, αν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αν υπάρχει άλλη ζωή στο σύμπαν, κ.ά.

Ο Χόκινγκ προβλέπει και επισημαίνει τους κινδύνους που παραμονεύουν, και το κυριότερο είναι πως η στάση του είναι επικεντρωμένη στην εύρεση λύσεων για ένα μέλλον που προβλέπεται δυσοίωνο. Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το ανθρώπινο είδος κινδυνεύει σε κάμποσες εκατονταετίες να αφανιστεί και θεωρεί τον αποικισμό σε κάποιον άλλο πλανήτη ως τη μόνη λύση αποτροπής. Καθώς αναλύει τον συλλογισμό του, προβαίνει φυσικά, εκτός των άλλων, και σε αναφορές για την καταλληλότητα του κάθε πλανήτη. Το σίγουρο είναι πως τα κείμενά του δρουν επικουρικά προς τον αναστοχασμό. 

Παρατίθεται ένα ενδεικτικό απόσπασμα από τις ενδιαφέρουσες θέσεις του διαπρεπούς επιστήμονα:

Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον του πλανήτη μας;
«Η πρόσκρουση ενός αστεροειδούς ίσως - απειλή απέναντι στην οποία δε μπορούμε να προστατευτούμε. Ωστόσο η τελευταία τέτοια σύγκρουση έλαβε χώρα πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια και αφάνισε τους δεινόσαυρους. Ένας πιο άμεσος κίνδυνος είναι η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή. Μια αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών θα λιώσει τους πολικούς παγετώνες και θα απελευθερώσει την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίων του άνθρακα. Αμφότερα αυτά τα φαινόμενα θα καθιστούσαν το κλίμα μας παρόμοιο με εκείνο της Αφροδίτης, με θερμοκρασία στους 250 βαθμούς Κελσίου».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Ανδρέα Μιχαηλίδη. Τα κείμενα πλαισιώνονται από τον πρόλογο του ηθοποιού Έντι Ρέντµεϊν, που κέρδισε  Όσκαρ ενσαρκώνοντας τον Στίβεν Χόκινγκ, την εισαγωγή του βραβευµένου µε Νόµπελ Κιπ Θορν και έναν επίλογο από την κόρη του Χόκινγκ, Λούσυ.


Ο Στίβεν Χόκινγκ κατείχε για τριάντα χρόνια τη Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και είχε λάβει πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας. Στα εκλαϊκευμένα βιβλία του συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα: Το χρονικό της ζωής μου, Μαύρες τρύπες, σύμπαντα-βρέφη, Το σύμπαν σε ένα καρυδότσουφλο και, σε συνεργασία με τον Λέοναρντ Μλοντίνοφ, Ένα συντομότερο χρονικό του Χρόνου και Το μεγάλο σχέδιο. Έγραψε επίσης μαζί με την κόρη του μια σειρά παιδικών βιβλίων, με πρώτο Το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το σύμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.