Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Πολύτιμος οδηγός για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη


Ο σημαντικός αυτός τόμος συγκεντρώνει πολυάριθμα κριτικά κείμενα που γράφτηκαν για το έργο του Oδυσσέα Eλύτη. Mέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη σταδιακή διαμόρφωση της ποιητικής ταυτότητας ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές του αιώνα μας και συγχρόνως να μελετήσει την πορεία της πρόσληψης του έργου του ποιητή από τους Έλληνες κριτικούς. Και δεν είναι μονάχα αυτό. Δίνεται επίσης η ευκαιρία στον αναγνώστη να έρθει κοντά με όλα όσα συνιστούν την πολυτάραχη ελληνική πολιτισμική ζωή μιας εξηκονταετίας, αφού το συγγραφικό έργο του Ελύτη ξεκινά το 1935 και ολοκληρώνεται το 1996.

H εκτενής εισαγωγική μελέτη του επιμελητή Mάριο Bίττι, περιγράφει και σχολιάζει, σχεδόν ανά δεκαετία, όλες τις ταλαντεύσεις, τις επικριτικές στάσεις και τις θριαμβικές κριτικές που γνώρισε το πολύκροτο έργο του Ελύτη, αλλά και συγκεκριμένες ποιητικές του συνθέσεις. Πρόκειται για ένα εισαγωγικό αναλυτικό σημείωμα που θα μπορούσε κάλλιστα να διαβαστεί και ως υποκεφάλαιο μιας ιστορίας της νεοελληνικής λογοτεχνικής κριτικής. Ταυτόχρονα, παρατίθενται κάποτε και οι απόψεις του ίδιου του ποιητή για την εκάστοτε προσληπτική ικανότητα, αλλά και για την κριτική οριοθέτηση του έργου του. Σε πολλές περιπτώσεις, δηλαδή, δίνει ο ίδιος ο Ελύτης την κατευθυντήρια γραμμή για να κινηθεί ο κριτικός. 

Η δειγματοληπτική επιλογή των κριτικών κειμένων από τον Μάριο Βίττι δεν υπάγεται σε κάποιο ενιαίο κριτήριο, παρά μόνο σε χρονολογική διάταξη. Κύριος στόχος του ήταν να μην εκλείψουν οι αναφορές στις κυριότερες στάσεις, αντιλήψεις και αντιδράσεις, καθιστώντας αυτή την Εισαγωγή στην ποίηση του Ελύτη πολυθεματική, κατατοπιστική και τελικά πολύτιμη. 

Τα 38 κείμενα του τόμου υπογράφουν σημαντικοί κριτικογράφοι, ερευνητές, ποιητές και συγγραφείς (ακολουθείται η σειρά του βιβλίου): Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Α. Καραντώνης, Λίνος Πολίτης, Αλ. Αργυρίου, Γ. Π. Σαββίδης, Π. Θασίτης, Γ. Θέμελης, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Νόρα Αναγνωστάκη, Νίκος Φωκάς, Νάσος Βαγενάς, Νίκος Δήμου, Τζίνα Πολίτη, Λίνα Λυχναρά, Δανιήλ Ιακώβ, Ξ. Α. Κοκόλης, Γιώργος Βέης, Ερ. Καψωμένος, Άρης Μπερλής, Α. Μπελεζίνης, Ανθούλα Δανιήλ, Μ. Ζ. Κοπιδάκης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Π. Μπουκάλας, Γ. Μπαμπινιώτης, Γ. Κοροπούλης, Κ. Παπαγεωργίου, Δ. Καλοκύρης, Έ. Κακναβάτος, Δ. Καψάλης, Αλ. Ζήρας, Έρη Σταυροπούλου και Γ. Γιατρομανωλάκης.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσης Βαφειάδης.