Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Ανθολογία λατινικής ερωτικής ποίησης


Σ’ έναν καλαίσθητο, σκληρόδετο τόμο, ο Ανδρέας Ν. Μιχαλόπουλος και ο Χαρίλαος Ν. Μιχαλόπουλος, καθηγητές Λατινικής Φιλολογίας στα τμήματα Φιλολογίας ΕΚΠΑ και ΔΠΘ, αντίστοιχα, συνέλεξαν και μετέφρασαν τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα ερωτικής ποίησης από τα περισσότερα λατινικά ποιητικά είδη (έπος, ελεγεία, λυρική ποίηση, επίγραμμα). Το απάνθισμα καλύπτει σημαντικές περιόδους της λατινικής ποιητικής δημιουργίας, συστεγάζοντας ποιητές της αυγούστειας εποχής, στους οποίους και δίνεται και ιδιαίτερο βάρος (Βεργίλιος, Οράτιος, Προπέρτιος, Τίβουλλος, Σουλπικία, Οβίδιος), όσο και της περιόδου της Δημοκρατίας (Κάτουλλος) και των αυτοκρατορικών χρόνων (Μαρτιάλης, Πριάλεια). 

Κατατοπιστικά εργοβιογραφικά σημειώματα και ερμηνευτικά σχόλια για το κάθε κείμενο, προκρίνουν μια ουσιαστική επαφή με τη λατινική ποίηση. Αν και σαφώς η επιλογή των κειμένων υπόκειται στην κρίση των ανθολόγων, πρόκειται συνολικά για μια προσπάθεια αξιοπρόσεκτη, όσο και απολαυστική. Κύριος θεματικός άξονας της συλλογής, αποτελεί ο έρωτας σε όλες του τις πτυχές, ο έρωτας και όλα τα αντιφατικά συναισθήματα που προκαλεί. Ερωτικά ποιητικά κείμενα που συγκινούν, που προβληματίζουν, που σατιρίζουν, που συνδιαλέγονται με τα κλασικά ελληνικά κείμενα, που θέτουν, πολυποίκιλα, ψηλά τον ποιητικό πήχη. 

Mια ελεγεία του Προπέρτιου (του οποίου ο πολύπαθος έρωτα για την Κυνθία συνιστά κυρίαρχο σημείο αναφοράς), αποτελεί ενδεικτική αποτύπωση της ερωτικής δύναμης που μπορεί να κατανικήσει ακόμη και τον θάνατο, ή που μπορεί να σταθεί με την ψυχή όρθια απέναντι στο ισχυρότερο θανάσιμο χτύπημα:

«Όμως εσείς, θνητοί, να μάθετε ζητάτε την αβέβαιη την ώρα του χαμού
και ποια παίρνοντας ο θάνατος διαδρομή θα έρθει.
Ψάχνετε και στον ξάστερο ουρανό (οι Φοίνικες πρώτοι αυτά τα βρήκαν!)
ποιο αστέρι για τον άνθρωπο είναι ευνοϊκό και ποιο αστέρι τάχατες για το κακό του είναι!
Είτε πεζοί τους Πάρθους καταδιώκουμε είτε τους Βρετανούς με στόλο,
γεμάτες είν’ οι θάλασσες κινδύνους σκοτεινούς και οι στεριές γεμάτες.
Στης μάχης τον χαμό θρηνείς όταν πετιέσαι,
όταν ο Άρης ταρακουνά ασκέρια φόβο γεμάτα.
Φοβάσαι, επίσης, τη φωτιά και τις ζημιές στο σπίτι
ή μήπως κύπελλα μαύρο δηλητήριο πιεις.
Του τέλος το πότε και το τι μονάχα ο εραστής γνωρίζει
και δεν φοβάται ούτε τ’ αγέρι του βοριά ούτ’ όμως και τα όπλα.
Κι αν κωπηλάτης ήδη κάθεται στις καλαμιές της Στύγας
και τα πανιά τα θλιβερά του Χάροντα κοιτάζει
και πίσω τον καλέσει της κοπελιάς του η ανάσα,
αυτός του γυρισμού δρόμο θα πάρει που όλοι οι νόμοι απαγορεύουν.»





Το βιβλίο εκδόθηκε το 
2019 από τις εκδόσεις Κέδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.