Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Ξαναδιαβάζοντας μυθικούς λογοτεχνικούς ήρωες


Μόλις κυκλοφόρησαν από τις «Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» τρία θαυμάσια βιβλία για παιδιά άνω των 9 ετών. Η Ελένη Σβορώνου, που ανέλαβε την ελεύθερη αφήγηση (επιμέλεια κειμένων: Βαρβάρα Καρζή), σκέφτηκε να ξαναδιαβάσει τρία έργα της κλασικής λογοτεχνίας και να μας τα προσφέρει μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο. Ο Ρομπέν των Δασών, ο λαϊκός ήρωας της μεσαιωνικής εποχής, ο Ροβινσώνας Κρούσος του Ντάνιελ Ντεφόε και τέλος, ο Πίτερ Παν του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι.

Και για τα τρία αυτά, θα μπορούσαμε να πούμε αυτό που είχε πει ο θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, όταν είδε τον Πίτερ Παν στο θέατρο, στο Λονδίνο του 1904:

Σε πρώτη ματιά, φαίνεται ένα έργο για παιδιά.
Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα έργο για μεγάλους.

Τα εξώφυλλα έκανε η Κωνσταντίνα Ζαφείρη. Ακολουθούν τα κείμενα των οπισθόφυλλων και τα εξώφυλλα των καλών αυτών βιβλίων που μόλις κυκλοφόρησαν.

«Ξαναδιαβάζοντας τον Ρομπέν των Δασών»
Σίγουρα τον ξέρεις… Τον έχεις δει σε ταινία, σε κόμικς, σε εικονογραφημένο βιβλίο... Συνήθως είναι ντυμένος στα πράσινα και ετοιμάζεται με το τόξο και τη φαρέτρα του για μια νέα περιπέτεια. Είναι ο Ρομπέν των Δασών. Ο υπερασπιστής των φτωχών και των αδυνάμων, ο άσος της τοξοβολίας και ο «βασιλιάς» το δάσους του Σέργουντ. Ένας πραγματικός ήρωας. Γενναίος, έξυπνος, δυνατός, ασυμβίβαστος, τίμιος, δίκαιος και ευαίσθητος. Προπαντός όμως ανήσυχος. Λάτρης της περιπέτειας, ο Ρομπέν δεν μπορεί να κάτσει ήσυχα. Θέλει να κάνει κατορθώματα μαζί με τους συντρόφους του. Γιατί δεν είναι μόνος του. Είναι αρχηγός ομάδας. Είναι ο άριστος ανάμεσα στους άξιους. Είναι ο ήρωας που όλοι μας θα θέλαμε να ήμασταν. Εμπρός! Ετοιμάσου να ζήσεις στο δάσος, να μάθεις να τεντώνεις το τόξο και να βρίσκεις τον στόχο. Παράλληλα έχουμε και μικρές ιστορίες να σου πούμε από τη μεγάλη και ενδιαφέρουσα μεσαιωνική ιστορία της Δύσης. Στα περιθώρια των σελίδων σε περιμένουν βασιλιάδες, ιππότες, σταυροφόροι, τροβαδούροι, μοναχοί και δεσποσύνες για να σου συστηθούν.


«Ξαναδιαβάζοντας τον Ροβινσώνα Κρούσο»

Ένας ναυαγός σε ένα έρημο νησί. Με τα λίγα εργαλεία που καταφέρνει να διασώσει από το ναυαγισμένο πλοίο του, ο Ροβινσώνας πρέπει να επιβιώσει. Ολομόναχος στην άγρια φύση. Πρέπει να διανύσει την ιστορία του ανθρώπινου γένους ξανά από την αρχή! Να φτιάξει το καταφύγιό του, να βρει την τροφή του, να φτιάξει το πρώτο ψωμί, το πρώτο πήλινο σκεύος... Η ελπίδα είναι άσβεστη μέσα του, πως από κάπου κάποτε θα έρθει η σωτηρία. Με βάση το αριστούργημα του Ντάνιελ Ντεφόε, αφηγούμαστε κάποιες από τις περιπέτειες του Ροβινσώνα Κρούσου. Του ανθρώπου που αναμετρήθηκε με τη φύση, τους «αγρίους», τη μοναξιά,την πίστη, την απελπισία και την ελπίδα. Ενός Ροβινσώνα που γοητεύτηκε από την εξουσία που μπορεί να αποκτήσει το είδος μας πάνω στην πλάση και στους άλλους. Παράλληλα γνωρίζουμε στοιχεία από την εποχή που γέννησε αυτόν τον ήρωα. Σχόλια και σημειώσεις διαγράφουν το πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου που γεννιόταν κυριολεκτικά μέσα από τα κύματα και τους στροβιλισμούς των πλοίων των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.



«Ξαναδιαβάζοντας τον Πίτερ Παν»
Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν, εκτός από ένα. Όλοι τον ξέρουμε. Περιμένουμε να έρθει μια έναστρη νύχτα στο παράθυρό μας, για να μας μάθει να πετάμε και να μας οδηγήσει στη Χώρα του Ποτέ. Είναι, βέβαια, ο Πίτερ. Και η περιπέτεια αρχίζει. Ή μάλλον οι περιπέτειες, γιατί ο Πίτερ δεν αρκείται σε μία. Ώσπου να τελειώσει η μία, πετάγεται λίγο παραπέρα να ζήσει άλλη μία! Αλλά και η ιστορία που έγραψε ο Τζ. Μ. Μπάρι δεν είναι μία. Είναι πολλές. Είναι η ιστορία του Πίτερ, αλλά ως έναν βαθμό και του ίδιου του συγγραφέα. Είναι η ιστορία της παιδικής ψυχής, με τη γλύκα και την πίκρα της, με τις τρυφερές στιγμές αλλά και με την αγάπη της για τον πόλεμο. Είναι και η ιστορία της εποχής που γράφτηκε ο Πίτερ Παν. Στην αυγή του 20ού αιώνα οι άνθρωποι ανακαλύπτουν τον κόσμο των ονείρων και τα άγνωστα μονοπάτια της ψυχής. Ανακαλύπτουν επίσης και τα ίδια τα παιδιά. Οι περιπέτειες του Πίτερ και της εποχής του σας περιμένουν. Το βέβαιο είναι ότι δεν τελειώνουν ποτέ, ούτε όταν φτάσετε στην τελευταία σελίδα αυτού του βιβλίου. Γιατί ο Πίτερ Παν θα έχει θρονιάσει για τα καλά σε μια γωνιά μέσα σας. 

Για περισσότερα βιβλία της Κ.Κ.Δ. εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.