Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Σύντομη συνέντευξη με τον εκδότη Ιωάννη Τσαχουρίδη


Αγαπητέ κύριε Τσαχουρίδη, πώς, πότε και με ποιους συνοδοιπόρους ξεκίνησε το Γράφημα στον εκδοτικό χώρο;
Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 1999, παρέα με τ’ αδέρφια μου Βασίλη και Δημήτρη. Όλοι μας «παιδιά» του Α.Π.Θ., σε διάφορες σχολές του. Η επιχείρηση προϋπήρχε από φίλους μας του φοιτητικού χώρου κι η γνωριμία μας αυτή αποτέλεσε την απαρχή του να μπούμε στον χώρο αυτό.

Τι επιλογές κάνει το αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης;
Νομίζω ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης στοχεύει σε πολλά επίπεδα αναγνωστικών επιλογών. Ασχολείται φυσικά με το μυθιστόρημα, αλλά αγαπάει και την ποίηση. Διαβάζει φιλοσοφία, αλλά προσέχει πάντα τα βιβλία πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, με ιδιαίτερη νομίζω αδυναμία στα θέματα βυζαντινής και βαλκανικής ιστορίας. Φυσικά ως γνήσια πανεπιστημιούπολη, υπάρχει έντονη η παρουσία του πανεπιστημιακού βιβλίου.

Ποια είναι τα άμεσα εκδοτικά σας σχέδια; Τι να περιμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα;
Σκοπεύουμε να εμπλουτίσουμε τα σχολικά μας βοηθήματα, κυρίως στην κατεύθυνση του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Επίσης θα ενισχύσουμε την σειρά παιδικής λογοτεχνίας και των εικονογραφημένων εκπαιδευτικών βιβλίων. Τέλος θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε επιστημονικά-πανεπιστημιακά βιβλία αλλά και να στηρίζουμε με νέες εκδόσεις την λογοτεχνία, κυρίως τα μυθιστορήματα αλλά και κάποια άλλα είδη, στα οποία έχουμε καλές προτάσεις για συνεργασία.

Πώς διαλέγετε τα έργα που θα εκδώσετε; Ποια είναι τα κριτήριά σας;
Πρώτο και βασικό μας κριτήριο είναι το υποψήφιο προς έκδοση βιβλίο να εμπίπτει στα ενδιαφέροντά μας. Δηλαδή, να αφορά θεματολογία που ασχολούμαστε, ώστε να προστεθεί στην γκάμα των ήδη υπαρχόντων βιβλίων μας. Σίγουρα επίσης η προσωπικότητα του συγγραφέα και η επικοινωνία που μπορεί να έχει με μας ως εκδοτική επιχείρηση, είναι εξίσου σημαντική. Μια καλή «χημεία» μεταξύ συγγραφέα και εκδότη αλλά και των συνεργατών μας είναι καταλυτική για να προχωρήσει μια επιτυχημένη έκδοση, από το κομμάτι της ετοιμασίας μέχρι και να τυπωθεί ένα βιβλίο. Φυσικά η συνδυασμένη αυτή προσπάθεια συνεχίζεται και στην προώθηση του κάθε βιβλίου.

Πειραματίζεστε με νέους συγγραφείς; Τι είναι αυτό που ζητάτε από ένα νέο δημιουργό;
Πάντα! Άλλωστε στην σειρά λογοτεχνίας που τρέχουμε εδώ και λίγα χρόνια οι συγγραφείς μας είναι νέοι στον χώρο, όπως επίσης και στα παιδικά μας βιβλία έχουμε εμπιστευτεί νέους ανθρώπους. Αυτό που ζητάμε είναι καλή συνεργασία και πίστη στην προσπάθεια που κάνουμε.

Η νέα υπουργός Πολιτισμού, προέρχεται από το χώρο του βιβλίου. Ευελπιστείτε σε καλύτερες μέρες για το βιβλίο ή αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως; Πώς θα σχολιάζατε τις εξαγγελίες της Μυρσίνης Ζορμπά για επανίδρυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και για μια εθνική πολιτική για το βιβλίο;
Για μένα οι εξαγγελίες των πολιτικών προσώπων, απ’ όποιον κομματικό χώρο κι αν προέρχονται, δεν σημαίνουν τίποτε αν δεν συνοδεύονται από πράξεις. Πιστεύω ότι εθνική πολιτική χρειαζόμαστε για όλα τα σπουδαία θέματα της πατρίδας μας, αλλά όπως προείπα είμαι οπαδός της πράξης κι όχι της θεωρίας.

Κύριε Τσαχουρίδη, ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο σε σχέση πάντα με το βιβλίο και τις Εκδόσεις Γράφημα;
Να προσφέρουμε πάντα αξιόλογα βιβλία στους αναγνώστες μας. Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη κύριε Βαφειάδη και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας.
Για βιβλία των Εκδόσεων Γράφημα, στην επίσημη ιστοσελίδα τους, στην σελίδα τους στο facebook και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.