Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα με το Νάσο Χριστογιαννόπουλο


Ο αείμνηστος συγγραφέας, αρθρογράφος και νομικός, Νάσος Χριστογιαννόπουλος, έγραψε -μεταξύ άλλων- τρία βιβλία εμπνευσμένος από την ελληνική μυθολογία. Το πρώτο ήταν τα «Ορμυθοσκαλίσματα» (2004) από τις «Εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική», το δεύτερο ήταν τα «Μυθοπερπατήματα» (2007) από τις «Εκδόσεις Περίπλους – Διονύσης Βίτσος» και το τελευταίο αυτής της σειράς, είναι το «Ομηρομυθεύματα – Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα» (2013) που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Φίλντισι», που έχουν αναλάβει και τη διανομή των άλλων δύο βιβλίων.

Ομηρομυθεύματα
Η Ιλιάδα διεκτραγωδεί τον 10ο και τελευταίο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Η αφορμή του πολέμου αυτού, η αρπαγή της Ελένης, συζύγου του βασιλιά της Σπάρτης Μενελάου από τον Πάρι, γιό του Πριάμου βασιλιά της Τροίας είναι γνωστή και εν πολλοίς αμφισβητούμενη, όμως εν προκειμένω δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Επιθυμία του συγγραφέα είναι: Πρώτον, να παρουσιαστεί η Ιλιάδα με τρόπο εύληπτο, ευθυμογραφικό και έτσι αναγνώσιμο συγκριτικά ευχερέστερα από μια άρτια λογοτεχνική και επιστημονική μετάφραση, η οποία αναγκαστικά δεν εκφεύγει από μορφολογικής πλευράς του πρωτοτύπου. Δεύτερον, να επισημανθεί η συνέχεια της φυλής, διότι είναι τόσα τα στοιχεία ομοιότητας και οι δυνατοί παραλληλισμοί ανάμεσα στον ομηρικό και στον σύγχρονο Έλληνα, που σχεδόν ωθούν στην υπογράμμισή τους. Τρίτον, να γεννηθούν σκέψεις σχετικά με την αναλογία των τότε διαδραματισθέντων στην Τροία με διάφορες κινήσεις και συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και παρατηρούνται ακόμη στην ελληνική, μα και στη διεθνή πολιτική κονίστρα.

Μυθοπερπατήματα
Η ελληνική μυθολογία ξαναγραμμένη με δηλητηριώδες σύγχρονο χιούμορ, στηριγμένο στην αναφορά στη σύγχρονη διεθνή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. - Η Αργοναυτική εκστρατεία στην Κολχίδα που πραγματοποίησε ο Ιάσων από την Ιωλκό για να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Η αλληγορική αναφορά στην μεγάλη αποίκηση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο. Μια εκστρατεία ιμπεριαλιστική, όπως θα λέγαμε σήμερα. - Η εκστρατεία των Επτά επί Θήβαις, βασισμένη στο μύθο των δίδυμων γιων του Οιδίποδος και της Ιοκάστης. - Ο Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας, ο πιο δημοφιλής μυθικός ήρωας, μετά τον Ηρακλή. Τα Μυθοπερπατήματα είναι το δεύτερο βιβλίο-προσέγγιση του Νάσου Χριστογιαννόπουλου μετά τα Ορμυθοσκαλίσματα, που αντιμετωπίζει την ελληνική Μυθολογία από πλευράς... Παγκοσμιοποίησης. Ένα σατιρικό κείμενο, που, όχι μόνο δεν προδίδει τους αρχαιοελληνικούς μύθους, αλλά, αντίθετα, τους καθιστά απόλυτα προσιτούς κι ιδιαίτερα ευχάριστους στο σύγχρονο αναγνώστη.

Ορμυθοσκαλίσματα
Η Ελληνική Μυθολογία μεταφερμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα. Σαράντα ιστορίες, με θέμα την Κοσμογονία, τους Ολύμπιους θεούς και τους άθλους του ημίθεου Ηρακλή, παρουσιάζονται με σατιρική διάθεση και πλούσια εικονογράφηση, για να μας θυμίσουν ό,τι έχουμε διδαχτεί παλιά και να καυτηριάσουν ό,τι ζούμε σήμερα.














Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Διδάκτωρ της Νομικής και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στις Βρυξέλλες ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δημοσίευσε νομικές μελέτες και άρθρα σε νομικά περιοδικά στην Ελλάδα και το Βέλγιο. Υπήρξε συντονιστής έκδοσης και ένας από τους συγγραφείς νομικής ερμηνείας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Το 1992 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Από την Εμπειρία Εκδοτική κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: Ο ήλιος μπήκε από τη χαραμάδα, Έγκλημα στο Μέγαρο Μουσικής, Έρωτας καθολικώς, Μελάνι ανεξίτηλο, καθώς και το λεύκωμα Ορμυθοσκαλίσματα. Η συνέχεια του λευκώματος αυτού είναι το βιβλίο με τίτλο Μυθοπερπατήματα (Περίπλους). Από τις εκδόσεις Fagotto κυκλοφορεί το Πάσχα στην Κέρκυρα. Από τις εκδόσεις Νέδα εκδόθηκε το 2010 το βιβλίο του 7 Φανταστικοί Διάλογοι. Διατρέχοντας την ιστορία μέσα από συζητήσεις, αλλά και το βιβλίο λεύκωμα: Αναζητώντας ελληνικό στοιχείο. Ταξίδια απ’ άκρη σ’ άκρη της γης το 2012. Από τις εκδόσεις Φίλντισι εκδόθηκε το 2013 το βιβλίο Ομηρομυθεύματα - Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα. Έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2014.

Για περισσότερα βιβλία των «Εκδόσεων Φίλντισι» εδώ και για τον Ν.Χ. εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.