Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Η πτήση του Ικάρου - Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα του Εμφυλίου


Ο Kevin Andrews υπήρξε φιλέλληνας, συγγραφέας και αρχαιολόγος. Γεννήθηκε το 1924 στο Πεκίνο, από Άγγλο πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Η εκπαίδευσή του μοιράστηκε ανάμεσα σε σχολεία στην Αγγλία (Ripley Court και Stowe) και την Αμερική (St Pauls και Harvard). Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1947, ως υπότροφος της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του το 1956. Είναι συγγραφέας του ταξιδιωτικού οδηγού Athens (στη σειρά Cities of the World), του μακροσκελούς ποιήματος με αυτοβιογραφικά στοιχεία First Will & Testament, της ανθολογίας πρωτογενών πηγών Athens Alive, της συλλογής άρθρων Greece in the Dark και της έμμετρης σάτιρας Byzantine Blues. Το 1975, ο Κέβιν Άντριους απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια. Πέθανε κολυμπώντας στα Κύθηρα το 1989.

Όταν του ανατέθηκε να μελετήσει τα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου, ο νεαρός απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Κέβιν Άντριους, βρέθηκε να ταξιδεύει στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1940, μέσα στο χάος ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Όμως το εξαιρετικό βιβλίο του δεν έχει θέμα ούτε τα κάστρα ούτε την πολιτική: είναι ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στην Ελλάδα του Εμφυλίου, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα και δίνει πιθανώς την πρώτη, αλλά οπωσδήποτε την πιο παραστατική, αφτιασίδωτη και αξέχαστη εικόνα της ζωής στην Ελλάδα κατά τα σκληρά αυτά χρόνια.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες, ο Άντριους κατάφερε παρ' όλα αυτά να κερδίσει την εμπιστοσύνη ανθρώπων προσκείμενων και στις δύο πλευρές. Με το να γίνει πνευματικός αδερφός μιας φατριάς βοσκών ή ακούγοντας την τρομακτική ιστορία του ππαπα-Σταύρου, του ιερέα του χωριού, ή μέσα από την απίθανη φιλία του με τον γοητευτικό και βίαιο Κωσταντή, γνώρισε όλη τη ζεστασιά, την ευαισθησία, την παραφορά αλλά και τη σκληρότητα του ελληνικού λαού, τον οποίο ζωντανεύει συναρπαστικά με τη γραφίδα του στο βιβλίο αυτό. 

Το βιβλίο του Κέβιν Άντριους, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1959, αποτελεί μια εντυπωσιακή και αμερόληπτη αποτύπωση της Ελλάδας και των Ελλήνων κατά την περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου, με ενδιαφέροντα και συγκινητικά πορτρέτα των ντόπιων και μια λυρική, και συνάμα, ρεαλιστική περιγραφή της ελληνικής υπαίθρου. Ένα πολύ λεπτομερές και πιστό στην εποχή κείμενο. Ένα σημαντικό ιστορικό βιβλίο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

«Είναι ερωτευμένος με τη χώρα… όμως βλέπει και την άλλη πλευρά του εκτυφλωτικού της μετάλλου. Αν θέλετε την αλήθεια για την Ελλάδα, την έχετε μπροστά σας.» Louis McNeice/Observer

«Ένα από τα καλύτερα και πιο έντιμα βιβλία για τους σύγχρονους Έλληνες» E.R.Dodds

Κυκλοφορεί από τις "Εκδόσεις Παπαδόπουλος", σε μετάφραση Δέσποινας Ρισσάκη. Για περισσότερα βιβλία των εκδόσεων εδώ, εδώ και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.