Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Βίρα τις άγκυρες - Η ζωή και το έργο του Γιώργου Μουζάκη


Στις Νότες Λογοτεχνίας, όπως έχει γραφτεί και παλαιότερα, κύριο κέντρο του ενδιαφέροντος, δεν αποτελεί μόνο η τρέχουσα βιβλιοπαραγωγή, αλλά σημαντικές εκδοτικές αποτυπώσεις, ανεξαρτήτως χρονικής οριοθέτησης. 

Μια τέτοια έκδοση είναι και το βιβλίο «Βίρα τις άγκυρες» (2002) για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη της επιθεώρησης, Γιώργου Μουζάκη (15/08/1922-27/08/2005).

Ένα λεύκωμα που επιμελήθηκε από τον δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου, Ιάσων Τριανταφυλλίδη, μετά από επιθυμία του καλλιτέχνη και με την εποπτεία της συζύγου του, Άννας Μουζάκη.

Στο βιβλίο, πέρα από το πραγματικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διαβάζουμε τις λιγοστές συνεντεύξεις του βασιλιά της επιθεώρησης, ένα συγκινητικό κείμενο της γυναίκας του, ένα κείμενο του κ. Τριανταφυλλίδη, ενώ έχουν καταγραφεί και οι προσωπικές μνήμες του ίδιου του Μουζάκη.

Επίσης, υπάρχουν κείμενα των: Βουτσά, Βρανά, Δαλιανίδη, Κραουνάκη, Λαζόπουλο, Νικολακοπούλου, Ξαρχάκου, Παπαδημητρίου, Πάριου, Πυριόχου, Τιμογιαννάκη για το δημιουργό και στο τέλος, η εργογραφία του στην Αθηναϊκή επιθεώρηση (1952-1996), στον ελληνικό κινηματογράφο (1952-1995) και μια αναλυτική κατάσταση με τα τραγούδια του.

Ένθετο του λευκώματος, ένα cd με 12 τραγούδια σε μουσική-σύνθεση του Γιώργου Μουζάκη που ερμηνεύουν, μεταξύ άλλων, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Γιάννης Βογιατζής, η Τζένη Βάνου, σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου, Χρήστου Γιαννακόπουλου, Πυθαγόρα, κ.ά.


... Ο Γιώργος Μουζάκης έκανε τη "δουλειά" του -όπως οι περισσότεροι απ' τους ανθρώπους του θεάματος τότε...- με ευσυνειδησία, κέφι και ταλέντο. Την έκανε όσο καλύτερα μπορούσε, γι' αυτό και η "δουλειά" του, έγινε τέχνη και πέρασε στην ιστορία. Οι περισσότεροι σήμερα, είτε ξεκινούν να κάνουν "τέχνη" -οπότε ούτε τη δουλειά τους δεν κάνουν καλά- είτε κοιτούν να εξαπατήσουν τον κόσμο, με τη χυδαιότητά τους... Ο Μουζάκης αγωνίστηκε και έφτιαξε τον δικό του μύθο και τον δικό του θρόνο. Ένα θρόνο, τριγυρισμένο από ωραία κορίτσια, φτερά, σκάλες, μπαλέτα, φώτα, γοητεία, σε μια μεγάλη σκηνή, στα αστέρια και στην καρδιά μας... (Ιάσων Τριανταφυλλίδης).

Για περισσότερα βιβλία των «Εκδόσεων Άγκυρα» εδώ, εδώ & εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.