Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Παιδική λογοτεχνία από τις Εκδόσεις Ψυχογιός


Ο Θάνος Ψυχογιός ξεκίνησε την εκδοτική του δραστηριότητα το 1979, εκδίδοντας τέσσερα παιδικά βιβλία. Από τότε μέχρι σήμερα, 40 χρόνια σχεδόν, έχουν κυκλοφορήσει -παράλληλα με τα επιτυχημένα βιβλία ενηλίκων- πάρα πολλά βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Εικονογραφημένα, με αυτοκόλλητα, ιστορίες - παραμύθια, παιχνίδια - παζλ, κόμικς, σκληρόδετα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Τι να διαλέξει κανείς από αυτό τον κατάλογο!

Οι Νότες Λογοτεχνίας παρουσιάζουν ενδεικτικά τέσσερα από τα καλύτερα και πιο πρόσφατα βιβλία που κυκλοφόρησαν από έναν εκδοτικό οίκο που έχει επενδύσει και σ' αυτή την κατηγορία βιβλίων, και όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, πρέπει οι εκδότες, οι συγγραφείς και οι μεταφραστές , να προσέξουν ιδιαιτέρως το παιδικό βιβλίο, γιατί τα βιβλία που διαβάζει ένα μικρό παιδί δια-μορφώνουν τον χαρακτήρα του και αποκτά, όχι μόνο, λογοτεχνικό αισθητήριο, αλλά και αξιολογικό κριτήριο.



Το πρώτο βιβλίο είναι το "Αρχαίοι Έλληνες - Η ιστορία τους με αυτοκόλλητα" (Κείμενα: Τζόσουα Τζορτζ, εικονογράφηση: Εντ Μάιερ) και είναι για παιδιά νηπιαγωγείου. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι, οι Μεγάλοι Εξερευνητές και οι Δεινόσαυροι! Με αυτό το βιβλίο τα παιδιά κάνουν ένα ταξίδι, με αυτοκόλλητα, στην Αρχαία Ελλάδα και μαθαίνουν με απλό και κατανοητό τρόπο για την Ακρόπολη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τους Θεούς του Ολύμπου... ένα όμορφο δώρο για τους μικρούς μας φίλους!


Ο "Άρμστρονγκ - Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι" είναι ένα υπέροχο παραμύθι που θα ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες στο φεγγάρι, μια ιστορία όπου τα όνειρα καθορίζονται από τη φαντασία και οι μεγαλύτεροι πρωτοπόροι είναι οι μικρότεροι από όλους. Τα κείμενα και η εικονογράφηση είναι του Τόρμπεν Κούλμαν και τη μετάφραση έκαναν η Μαρία Αγγελίδου και ο Άγγελος Αγγελίδης. 
Πρόκειται για την "ιστορία" του μικρού ποντικού - αστροναύτη, που έχει το ίδιο όνομα με τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Στο τέλος του μοναδικού αυτού βιβλίου - ταξιδιού, θα βρείτε και μια σύντομη ιστορία της αστροφυσικής. Από τον Γαλιλαίο μέχρι το πλήρωμα του Απόλλων 11. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο!

Ο "Σκύλος", του συγγραφέα και σκηνοθέτη θεάτρου, Άντι Μάλιγκαν, κυκλοφορεί σε μετάφραση Πετρούλας Γαβριηλίδου. Ένα τρυφερό μυθιστόρημα για ένα αγόρι και το σκύλο του, μια γλυκιά ιστορία για τη φιλία, την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά και για τη σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ ενός μικρού παιδιού και κάποιου ζώου. 
Όταν το αγόρι της ιστορίας, ο Τομ συναντά τον σκύλο του βιβλίου, τον Σπάιντερ ξέρει ότι βρήκε έναν φίλο για μια ζωή. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πάνε όπως περίμενε. Το κουταβάκι κάνει τα δικά του, ενώ ο Τομ έχει πολλά στο κεφάλι του: νέο σχολείο, το διαζύγιο των γονιών του και κάποιους να τον τρομοκρατούν. 
Αλλά όταν ο Τομ και ο Σπάιντερ χωρίζουν, αποδεικνύεται ότι τελικά και οι δυο τους είναι πολύ πιο γενναίοι και αποφασισμένοι απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Και χάνοντας ο ένας τον άλλον, ανακαλύπτουν ότι τελικά είναι δεμένοι για πάντα. 


Τέταρτο και τελευταίο βιβλίο, άλλο ένα παιδικό μυθιστόρημα για παιδιά άνω των 9 ετών. Είναι το "Φλω και Τιμολέων - Το κάλεσμα της φώκιας" του συγγραφέα και εκπαιδευτικού, Μερκούριου Αυτζή, με την εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση. 
Μια φώκια βρίσκεται τραυματισμένη στη Φούρκα Χαλκιδικής. Η Φλω, ο Έρικ και ο γιατρός Πέτρος Καλομοίρης τη φωνάζουν Τιμολέων και φροντίζουν να τη μεταφέρουν στη MΟm (εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας που ιδρύθηκε το 1988),  στην Αλόννησο. 
Στο νησί εκτός από τον καπετάν Πυθαγόρα θα γνωρίσουν πολλούς φίλους, μικρούς και μεγάλους. Θα μοιραστούν μοναδικές στιγμές με τις φώκιες Monachus Monachus, που είναι από τα πιο απειλούμενα ζώα του πλανήτη. Θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τη μαγεία του τοπίου και της φύσης ή την άγρια θάλασσα, αλλά και με απίστευτες προκλήσεις και ανατροπές που θα επηρεάσουν τη ζωή τους σε βαθμό που θα αναρωτιούνται… 
Υπάρχουν στην Αλόννησο πειρατές; Ο Έρικ λέει πως και βέβαια υπάρχουν! Και επιμένει ότι θέλουν να κλέψουν ένα θησαυρό που κατάπιε η θάλασσα και τις φώκιες Monachus-Monachus. Ένα μυθιστόρημα με οικολογικά μηνύματα για νέους κάθε ηλικίας που προκαλεί και συναρπάζει!

Για περισσότερα βιβλία των Εκδόσεων Ψυχογιός, εδώ και εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.